Matrix_ Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Witam, opcji internetowych jeszcze nie umiem. Ale nie w tym rzecz. Czy jest możliwość zrobienia czegoś na styl Skype + Team Speak ? Wiem że jest możliwość zrobienia czatu, ale przesył dźwięku i video ? Głównie o to mi chodzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 W teorii da się, obsługa protokołu XMPP + odpowiednio dobry serwer ... Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrix_ Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 W teorii da się, obsługa protokołu XMPP + odpowiednio dobry serwer ... Fervi Serwer w sęsie komputer na którym byłby uruchominy ? A gdzie się znajdzie jakiś poradnik do protokołu XMPP ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danieo Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Najpierw naucz się podstaw na temat działania sieci, zabezpieczania połączeń klient-serwer itd. Potem napisz czat tekstowy a następnie bierz się za głosowy/wideo :P P.S. Jak nie wiesz co to serwer, to coś jak skype/ts jest dla ciebie za trudne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrix_ Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Najpierw naucz się podstaw na temat działania sieci, zabezpieczania połączeń klient-serwer itd. Potem napisz czat tekstowy a następnie bierz się za głosowy/wideo :P P.S. Jak nie wiesz co to serwer, to coś jak skype/ts jest dla ciebie za trudne. Zależy o jaki serwer chodzi WWW ? Danych ? Czy taki na którym można cokolwiek uruchomić, na którym jest zainstalowany np. windows, linux ... Na swoim kompie nie uruchomie serwera do mojego skype, ponieważ nie jest zawsze uruchomiony, a poza tym nie chce robić dostępu bezpośredniego z internetu do mojego komputera. A na takim serwerze gdzie mam stronę WWW, nie uruchomię żadnego .exe. A 5 stów nie chce wydawać żeby kupować serwer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Ogółem sprawy we wszechświecie wyglądają tak: Jeżeli ktoś już coś takiego zrobił to jest to możliwe do zrobienia. Skype i Teamspeak istnieją więc można coś takiego zrobić. Ale nie został zrobiony żaden taki program w GM. Nie da się tego zrobić. To czysty debilizm. Taki serwer na którym mógłbyś postawić własnego 'Skype' nie kosztuje 500zł, a 50 000zł. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Threef - przesadzasz Zależy wszystko od łącza itd. W teorii można napisać klienta XMPP w GM (ale czy jest sens ...) Może na razie postaw serwer XMPP na swoim kompie i wykorzystaj gotowy komunikator (np. Pidgin) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Właśnie o to chodzi że tu wszystko zależy od łącza. Ps. Temat przenoszę do Vallhalli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danieo Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 E tam łącze, znam FrozenShade'a od PGR'a a owa gra chodzi na domowym serwerku z internetem od neostrady. Fakt że nie ma co porównywać leciutkich danych tekstowych do dźwiękowych, ale taki serwer na luzie utrzyma rozmowy paru osób :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrix_ Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) Tylko że ten serwer ma być dla max 20 osób... Chyba że będzie dobrze wyglądać i działać to będę rozszerzał jak Facebook :D Łącze mam 32Mega Bitów/Sec Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez jasiek_209 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Problem w tym, że wideorozmowy są łączożerne ... Dlatego lepiej tekstem (średnio wyliczyłem, że na Pentiumie 3 na upartego nawet 500 osób mogłoby śmigać) z łączem 2 Mega upload (bo tekst może przychodzić z opóźnieniem, dźwięk nie) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrix_ Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 No to w takim razie zostaję przy skype do video a teamspeak do gadania przy grach... A tekst to sobie poćwiczę, bo jakiegoś muliplayara bym zrobił, ale najgorzej bo trzeba zrobić port TCP, co ułatwia hacerom na wejście na dyski ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Chell Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Ps. Temat przenoszę do Vallhalli pytania rozumiem, dyskusje tym bardziej, ale valhalla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Żyd and Lewak Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Najpierw naucz się podstaw na temat działania sieci, zabezpieczania połączeń klient-serwer itd. Potem napisz czat tekstowy a następnie bierz się za głosowy/wideo :P P.S. Jak nie wiesz co to serwer, to coś jak skype/ts jest dla ciebie za trudne. +1 Jeśli chcesz takie coś zrobić w GMie to i tak będziesz musiał zrobić własną bibliotekę. ( Chociaż jakby tak się zastanowić... ) Jeśli chcesz zrobić coś typu teamspeak, skype to opłaca się to tylko na optymalny język platformy. Nie bez powodu to się nazywa Game Maker (czyt. gej mejker) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi