Skocz do zawartości

Kompilator


DanielDan
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

(Windows 8, 64 bit)

Pomocy!

 

Mam edytor (notepad++), ale potrzebuję kompilatora. Dev-cpp nie działa na Win8. Większość znalezionych też. :crying:

Proszę o pomoc, sam już nie daję rady.

 

Microsoft Visual Studio Express, lepszego nie znajdziesz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie bierz microshitu, weź Code::Blocks, albo dołóż do tego Notepada++ - GCC i zrób sobie z niego IDE (można jeszcze pluginy doinstalować). ;)

 

Nie wiem czy to tylko ironia ale nie ma lepszego kompilatora ani IDE pod windowsa niż Visual Studio.

Poza systemem M$ może GCC jest królem ale na windowsie nie.

Żedne Code::Blocks i GCC nie zastąpi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastąpi, jest multiplatfomowe, nie przyzwyczaja do najgłupszego rodzaju rozwiązań typu C++/CLI, windows.h. Nie zmusza do używania bibliotek z Windy. Poza tym GCC kompiluje pod wszystko co Ci się żywnie podoba, pod x86 i tutaj wszystkie systemy można wymienić, pod 8051, pod m68k, pod z81, avr. Wszystko. :)

 

@DanielDan Nie uzależniaj się od platformy, zawsze używaj takich narzędzi, byś mógł ich używać wszędzie, kompilować pod wszystko, by Cię do niczego nie zmuszało. Sraj na Microsoft. :)

 

Powiem tak, wszystko co chcesz skompilować pod Windą, możesz też zrobić za pomocą Code::Blocksa, jeśli mówimy o CLI to jest to mało istotne. Wygoda jest pewnie zbliżona, ale tutaj Ci nie podpowiem za dużo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastąpi, jest multiplatfomowe, nie przyzwyczaja do najgłupszego rodzaju rozwiązań typu C++/CLI, windows.h. Nie zmusza do używania bibliotek z Windy. Poza tym GCC kompiluje pod wszystko co Ci się żywnie podoba, pod x86 i tutaj wszystkie systemy można wymienić, pod 8051, pod m68k, pod z81, avr. Wszystko. :)

 

@DanielDan Nie uzależniaj się od platformy, zawsze używaj takich narzędzi, byś mógł ich używać wszędzie, kompilować pod wszystko, by Cię do niczego nie zmuszało. Sraj na Microsoft. :)

 

Powiem tak, wszystko co chcesz skompilować pod Windą, możesz też zrobić za pomocą Code::Blocksa, jeśli mówimy o CLI to jest to mało istotne. Wygoda jest pewnie zbliżona, ale tutaj Ci nie podpowiem za dużo.

 

Przekopanie nie używaj tego, bo to nie jest multiplatformowe jest głupie.

 

DanielDan pisał o win8 więc czemu nie może korzystać z najlepszych darmowych narzędzi.

Myślisz, że wszyscy developerzy tworzący aplikacje na różne platformy nie używają VS bo jest tylko dla windowsa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kto powiedział, że najlepsze? Nie musi to być multiplatformowe, ale zmusza Cię do używania bibliotek Windowsa i do rozwiązań, które stale się zmieniają i to jeszcze są to złe nawyki.

 

Bierz Code::Blocksa, dobrze Ci radzi wuj Niggass. ;)

 

VS do niczego nie zmusza. Widać, że nie znasz go i nie wiesz co piszesz.

 

E:

Oczywiście Code::Blocks jest prostszy dla początkującego, ale jeśli tym się kierować...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście Code::Blocksa jest prostszy dla początkującego, ale jeśli tym się kierować...

Słabe kryterium. VS jest bardziej rozbudowany, a co za tym idzie, początkującemu będzie ciężej, a zaawansowanemu łatwiej. To prawda. Co nie zmienia faktu, że nie zawsze trzeba sobie ułatwiać, można być ascetą. xD

Mówiąc całkowicie poważnie - serio lepiej jest czasem się troszkę pomęczyć przy bardziej zaawansowanych funkcjach środowiska i wiedzieć z czym to się je, niżeli mieć miliard funkcji, połowy nie używać i raz na jakiś czas, zamiast się chwilę pomęczyć i tak użyć jakichś ułatwiaczy, dlatego jak jest początkujący, to przechodząc z etapu newbie do średnio-zaawansowanego i kiedy będzie potrzebował bardziej zaawansowanych funkcji, więcej się nauczy przy Code::Blocksie. (aczkolwiek będzie miał trudniej i więcej czasu mu to zje)

 

A jeśli takie kryterium nie odpowiada, zmieniam gadkę. Niech bierze GCC, nie ważne jakie środowisko, ważne, że GCC. :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słabe kryterium. VS jest bardziej rozbudowany, a co za tym idzie, początkującemu będzie ciężej, a zaawansowanemu łatwiej. To prawda. Co nie zmienia faktu, że nie zawsze trzeba sobie ułatwiać, można być ascetą. xD

Mówiąc całkowicie poważnie - serio lepiej jest czasem się troszkę pomęczyć przy bardziej zaawansowanych funkcjach środowiska i wiedzieć z czym to się je, niżeli mieć miliard funkcji, połowy nie używać i raz na jakiś czas, zamiast się chwilę pomęczyć i tak użyć jakichś ułatwiaczy, dlatego jak jest początkujący, to przechodząc z etapu newbie do średnio-zaawansowanego i kiedy będzie potrzebował bardziej zaawansowanych funkcji, więcej się nauczy przy Code::Blocksie. (aczkolwiek będzie miał trudniej i więcej czasu mu to zje)

 

A jeśli takie kryterium nie odpowiada, zmieniam gadkę. Niech bierze GCC, nie ważne jakie środowisko, ważne, że GCC. :thumbsup:

 

Ja i tak uważam, że VS jest najlepszą opcją pod windowsa, tak samo jak XCode pod Maca a GCC pod linuxa. Nie ma sensu na siłę wciskać wolniejszy kompilator skoro nie ma potrzeby. Poza tym jeśli nauczy się w jednym to nie będzie problemu przejść na inne środowiska, język dużo nie różni się a opanowanie programu to chwila.

Mogę też dać anegdotę porównującą Game makera do Unity. Poco uczyć się GM skoro w unity też można wszystko zrobić i jest do tego dostępny na kilku systemach a nie tylko na windowsie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja i tak uważam, że GCC jest lepszy pod wszystko. :P

(nie mów tylko o linuxie, wyżej wspomniane AVR, m68k, z81, 8051, SH, ARM, PowerPC)

Tak wiem, jestem fanbojem GCC. :)

 

Ale już chyba powiedzieliśmy co mieliśmy. Sam stwierdziłeś, że C::B jest lepszy dla początkujących, więc lepiej by DanielDan to wziął. I mam nadzieję, że woli moje podejście i jak będzie średnio-zaawansowany to także C::B, a przy byciu prosem, to już tak długo będzie tego używał, że uzna, że nie ma sensu zmieniać i jeszcze do tego się tak przyzwyczai, że pozostanie mu tylko... Code::Blocks. :P

 

PS.

wciskać wolniejszy kompilator skoro nie ma potrzeby

Powody podałem wcześniej to raz, a dwa, że szczerze powiedziawszy nie zastanawiałem się nigdy nad prędkością kompilacji...

Mógłbyś mi podać jakieś dobre porównanie obu kompilatorów? (chyba, że przez wolniejszy miałeś na myśli, wolne oprogramowanie) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PS.

Powody podałem wcześniej to raz, a dwa, że szczerze powiedziawszy nie zastanawiałem się nigdy nad prędkością kompilacji...

Mógłbyś mi podać jakieś dobre porównanie obu kompilatorów? (chyba, że przez wolniejszy miałeś na myśli, wolne oprogramowanie) :)

 

Jak kiedyś pracowałem na wolnym kompie to różnica w działaniu była duża, głównie kompilatora. Binarka też jest wolniejsza, ale zbyt mała różnica aby zwracać na to uwagę.

Mam pytanie, czy kiedykolwiek odpaliłeś VS i coś na nim zrobiłeś? Bo ja często z obu korzystałem.

Tak samo można porównywać Maje/3ds maxa do blendera, PhotoShopa do Gimpa, Office do edytora tekstowego. VS jest tym Photoshopem w świecie środowisk programowania tylko z różnicą, że darmowy.

Nie twierdzę, że są złe ale nie szkodzi mierzyć w lepsze.

 

Można również używać samego notepada++ i kompilować komendami, ale czy to ma sens?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak kiedyś pracowałem na wolnym kompie to różnica w działaniu była duża, głównie kompilatora. Binarka też jest wolniejsza, ale zbyt mała różnica aby zwracać na to uwagę.

Mam pytanie, czy kiedykolwiek odpaliłeś VS i coś na nim zrobiłeś? Bo ja często z obu korzystałem.

Tak samo można porównywać Maje/3ds maxa do blendera, PhotoShopa do Gimpa, Office do edytora tekstowego. VS jest tym Photoshopem w świecie środowisk programowania tylko z różnicą, że darmowy.

Nie twierdzę, że są złe ale nie szkodzi mierzyć w lepsze.

 

Kiedyś używałem przez jakiś czas, chyba wtedy testowałem Eclipse'a, C::B i VS, najbardziej przypadł mi do gustu C::B. :)

 

Można również używać samego notepada++ i kompilować komendami, ale czy to ma sens?

Ja czasami tak robię. :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś używałem przez jakiś czas, chyba wtedy testowałem Eclipse'a, C::B i VS, najbardziej przypadł mi do gustu C::B. :)

 

 

Ja czasami tak robię. :P

 

Czyli nie masz doświadczenia i przez swoją niewiedzę odradzasz innym...

Niech spróbuje obu. Oba są dobre na swój sposób, po co na siłę przekonywać do konkretnego rozwiązania. Najlepiej niech sam oceni, co dla niego dobre;)

VS jest lepsze od strony edytora jak i kompilatora, to jest fakt. Ale nie znaczy że musi trzymać się go, skoro może się mu lepiej pracować na Code::Block.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...