Piotrek1910 Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Witam ostatnio ogarnąłem Networking w GM:S i pomyślałem, że komuś może się przydać przykład jak zrobić coś takiego. 1.Co potrzebne?: -Game Maker Studio Free, -Cierpliwość. 2.Tworzymy serwer Na samym początku tworzymy object oServer, dodajemy event Create i wklejamy kod: GML server = network_create_server( network_socket_tcp, 6510, 32 ); //Tworzymy serwer z naszym ip (localhost), portem 6510 i z maksymalną liczbą graczy 32 if( server<0 ) //Na wszelki wypadek upewniamy się czy serwer został stworzony. { show_message("Nie mozna sie polaczyc"); //Jeżeli nie to wyświetla komunikat. game_end(); //I kończy gre } else // Jeżeli jednak udało się stworzyć serwer to { show_message("Pomyslnie utworzono serwer"); //Wyświetla komunikat, że udało się stworzyć serwer. } 3.Tworzymy klienta Teraz tworzymy obiekt oClient i w create wklejamy: GML client = network_create_socket( network_socket_tcp ); //Tworzymy socket server = network_connect( client, "127.0.0.1", 6510 ); //Laczymy sie do serwera ip (localhost), i port (6510) if server < 0 //Tak samo jak przy serwerze { show_message("Nie można się połączyc"); game_end(); } else { show_message("Pomyslnie polaczono!"); } 4.Odbieranie danych od klienta Aby serwer mógł odbierać dane od klienta należy utworzyć mape graczy oraz liste socketów Więc w obiekt oServer w Create wklejamy kod: GML Clients = ds_map_create(); //Tworzmy mape klientów socketlist = ds_list_create(); //Tworzmy liste socketów idd = 0; //Przydatne do rozróżniania graczy</span></span></span></span> Teraz w Event Networking: Wklejamy: GML var eventid = ds_map_find_value(async_load, "id"); if( server == eventid ) { var t = ds_map_find_value(async_load, "type"); //Typ polaczenia (połączył się/rozłączył się) var sock = ds_map_find_value(async_load, "socket"); //Pobieramy jego sock if( t==network_type_connect) //Jezeli ktos dolaczyl { ds_list_add( socketlist, sock ); //Dodajemy do listy idd ++; //Dodajemy 1 do idd ds_map_add( Clients, sock, idd ); //Dodajemy do mapy //idd - przypisujemy mu id show_message("Nowy gracz dolaczyl!"); } else //Jeżeli się rozłączył { var inst = ds_map_find_value(Clients, sock ); //Znajdujemy tego gracza ds_map_delete(Clients, sock ); //Usuwamy go z mapy var index = ds_list_find_index( socketlist, sock ); //Znajdujemy go w liscie ds_list_delete(socketlist,index); //I usuwamy } } else if( eventid!=0) //Jezeli nie rowna sie 0 { var buff = ds_map_find_value(async_load, "buffer"); //Tworzymy buffer var wiadomosc = buffer_read(buff, buffer_string ); //No i odbieramy dane show_message(wiadomosc); //Wyświetlanie wiadomosc //var sock = ds_map_find_value(async_load, "id"); //Przydatne do tego niżej //var inst = ds_map_find_value(Clients, sock ); //Przydatne jeżeli chcemy określić od kogo to zostało wysłane } 5.Odbieranie danych od serwera Aby odbierać dane od serwera należy zrobić tak samo jak powyżej, ale nie trzeba dodawać mapy i listy do create. Wystarczy GML var eventid = ds_map_find_value(async_load, "id"); if( client == eventid ) { var buff = ds_map_find_value(async_load, "buffer"); cmd = buffer_read(buff,buffer_string); show_message(cmd); } Tutaj chyba nie musze tłumaczyć 5.Wysyłanie danych do serwera Wysyłanie jest bardzo proste. Spójrzcie na kod: GML var buff = buffer_create(256, buffer_grow, 1); //Tworzymy buffer buffer_seek(buff, buffer_seek_start, 0); //Czyścimy go buffer_write(buff, buffer_string,get_string("Podaj wiadomosc: ","")); //Wpisujemy do buffera naszą wiadomość network_send_packet( client, buff, buffer_tell(buff) ); //Wysyłamy</span></span></span></span> 5.Wysyłanie danych do clienta Jeżeli chcemy wysłać jakąś wiadomość wszystkim graczą wystarczy: GML var t_buffer = buffer_create(256, buffer_grow, 1); //Tworzymy buffer buffer_seek(t_buffer, buffer_seek_start, 0); //Czyścimy go buffer_write(t_buffer , buffer_string,get_string("Podaj wiadomość:","")); //Wpisujemy do buffera naszą wiadomość for (var i = 0; i < ds_list_size(socketlist); i++;) //I wysyłamy do wszystkich graczy { network_send_packet(ds_list_find_value(Clients, i), t_buffer, buffer_tell(t_buffer)); } Jednak jeżeli chcemy wysłać do jednego gracza musimy znać jego id czyli można użyć teraz sock Np. GML buffer_seek(t_buffer, buffer_seek_start, 0); buffer_write(t_buffer, buffer_u8, 3 ); buffer_write(t_buffer , buffer_s8, global.idd); network_send_packet(ds_list_find_value(Clients, global.idd-1), t_buffer, buffer_tell(t_buffer)); Nie wklejacie tego do swojego projektu. Gotowe! Jeżeli wszystko zrobiliście dobrze to powinno działać. Przykład: Download Przykład v2.0 (bez wytłumaczenia i nie ogarnięty troche kod): Download Jeżeli coś nie działa, jakiś bulwers czy po prostu jakaś propozycja pisać w komentarze. #CA14 - Uzjel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriso99 Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 a co z androidem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Jeżeli to jest wbudowane w program to pewnie działa. Ale nie wiem, bo nie mam eksportu na andka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 a co z androidem? Ludziom to nie dogodzisz, nie dość że wszystko pod nos podstawione screena nawet z eventem zrobił, a ten tu wyjeżdża z androidem. Poza tym w pierwszym punkcie masz że jest wymagana wersja FREE na której nie możesz robić gier na andka, więc może po prostu autor nie ma tego eksportu. W takim razie nie napisze pod niego tutoriala bo nie jest cudotwórcą żeby wyobrażać sobie efektów swojej pracy. :P Jak masz taki eksport to nikt nie broni Ci przeczytać dokumentacji i na podstawie tego co zrobił tutaj kolega Piotrek1910 zrobić multika na Andku, podejrzewam że dużo się nie różni chyba że chce grać przez Bluetooth. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriso99 Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 jezu, czytajac powyższy post mam wrażenie ze nabroiłem, ja tylko sie grzecznie spytałem :D ktoś tu chyba ma zły dzień :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 A ja grzecznie odpowiedziałem nie chciałem abyś czuł się winny. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielus Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 przy okazji mozna dopowiedzieć że wbudowany networking nie nadaje się do gier online, a jedynie do trybów multiplayer. Chyba że kogoś stać by kupić serwer z obsługą 3d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 5 Lutego 2014 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Na każdym innym sprzęcie powinno to działać tak samo. Networking jest dla wszystkich eksportów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielus Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 nie uruchomisz tego na zwykłych vpsach czy dedykach, a takie z karta graficzną zaczynaja się gdzieś od minimum 200-300$/miesiąc dlatego jak ktoś chce robić gierke online to lepiej od razu dllki uzyć. Ale to troche taki strzał w stopę, bo np dla androida aż się prosi robic gierki online a potem nie ma jak połączenia obsłużyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 BTW. To gdy ogarniałem Networking pisałem sobie to co ogarnąłem w formie kodu. Jest to taki jakby chat. Może się komuś przydać: Download Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 przy okazji mozna dopowiedzieć że wbudowany networking nie nadaje się do gier online, a jedynie do trybów multiplayer. Eee aha czyli nie nadaje sie do robienia "masła" ale nadaje sie do robienia "masła". Logic. Jedno i to samo. dlatego jak ktoś chce robić gierke online to lepiej od razu dllki uzyć. Znów bzdura. Dllki, wszystkie, które są dostępne aktualnie na sieci dla GM'a są pisane albo tylko dla windowsa albo tylko dla desktopów, czyli nie są cross-platform. Wbudowany NOWY networking jest cross-platformowy - będzie więc działać tak samo na desktopach, androidach itp. Jest to co najmniej imponujące. Fakt, że GMowej appki nie opłaca się odpalać na serwerach dedykowanych nie zostanie rozwiązany przez DLL'e bo przecież to wciąż będzie GAME MAKER ODPALAJĄCY DLL'a ;>. Tryb graficzny nadal zostanie. Jedyne co należy napisać sobie POZA game makerem to tzw. serwer globalny, który będzie tylko zbierał informacje o istniejących grach/serwerach i podsyłał listę serwerów dla graczy szukających gier. Właśnie piszę sobie prosty multiplayer z obsługą UDP. Nowy networking jest o niebo lepszy od starego dziadostwa, który oferował GM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Dobry tutek, ciekawe że mnie ominął. Może zrobimy jakiś temat gdzie będzie się wrzucać dobre tutoriale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Jakby lepszy był system na głównej, trafiało by tam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 BTW. to ostatnio ogarnąłem MMO w Networkingu. Jakoś tam działa. Jak chcecie moge wam wrzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmalu Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 A jeszcze mam takie pytanie - jak chcę wysyłać kilka danych naraz, to muszę utworzyć odpowiednią ilość buforów, dla każdej danej osobno? Czy jakoś upychać je do jednego bufora i rozdzielać je po stronie serwera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Tworzysz jeden buffer a potem do nie upychasz. Tu masz linka do typów bufforów. link np. Strona Clienta: GML var buff = buffer_create(256, buffer_grow, 1); buffer_seek(buff, buffer_seek_start, 0); buffer_write(buff, buffer_u8, 1 ); buffer_write(buff, buffer_s16, x); buffer_write(buff, buffer_s16, y); buffer_write(buff, buffer_s16, direction); network_send_packet( client, buff, buffer_tell(buff) ); buffer_delete(buff); //Dobrze by było usunąć ten buffer jak go już wyślemy.</span> Strona serwera: GML //Odbiera dane od clienta. var t_buffer = buffer_create(256, buffer_grow, 1); xx = buffer_read(buff, buffer_s16); yy = buffer_read(buff, buffer_s16); ddirection = buffer_read(buff, buffer_s16); buffer_delete(t_buffer); Wiem może to troche dziwne wygląda. Troche się to różni od 39dll.dll. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmalu Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Super, wielkie dzięki za wyjaśnienie, czekałem na to cały dzień :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Ok :D. Mam nadzieje, że niczego nie skopałem w tłumaczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmalu Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Jedna mała uwaga - ten kod który podałeś wyżej nie do końca działa, musiałem dać tak jak było w poprzednim przykładzie: GML var buff = ds_map_find_value(async_load, "buffer"); zamiast GML var t_buffer = buffer_create(256, buffer_grow, 1); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Chodzi ci o przykład? Mi on dobrze działał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Co do buffera to moim zdaniem nie ma sensu robić nowego za każdym razem jak wysyłasz wiadomość. Ja sobie zrobiłem 1 buffer w CREATE mojego obiektu odpowiedzialnego za synchronizację i tym bufferem sie posługuje przez cały okres wymiany danych, niszczę go wraz ze zniszczeniem obiektu. Dla jasności, to nie jest tak, że wysyłasz buffer po sieci. Buffery to jedynie sposób trzymania danych binarnych w GM:Studio, dlatego przy wysyłaniu piszesz buffer_tell(buff) - co oznacza miejsce, do którego są zapisane dane w bufferze. Funkcja wysyłająca zczytuje dane do tego miejsca w bufferze i wysyła już tylko informacje tam zapisane, a nie zaś sam buffer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 pablo1517, ok. Ja to ogarniałem na przykładach i tutkach od YYG więc nie za bardzo ogarniam niektóre rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 nie uruchomisz tego na zwykłych vpsach czy dedykach, a takie z karta graficzną zaczynaja się gdzieś od minimum 200-300$/miesiąc dlatego jak ktoś chce robić gierke online to lepiej od razu dllki uzyć. Ale to troche taki strzał w stopę, bo np dla androida aż się prosi robic gierki online a potem nie ma jak połączenia obsłużyć. bullshit, wystarczy napisać serwer w C++ choćby i nawet... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Pieter, sądzę, że troche trudno by było. Trzeba wiedzieć jakie dane gms oczekuje od serwera. Ja np. napisałem sobie prosty serwer winsock i połączyłem się pod niego w gms. No i niestety mój program gms się zawiesił. A jak próbowałem odwrotnie stworzyłem serwer w gms i połączyłem się dzięki winsocku to serwer nie miał żadnej reakcji, że coś się stało. A jak zakończyłem prace klienta to nagle serwer się obudził mówiąc, że ktoś wyszedł z serwa. Tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielus Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 bullshit, wystarczy napisać serwer w C++ choćby i nawet... Powodzenia z pisaniem serwera w c++ korzystajac z networkingu gdy yoyo nie udostepnia dokumentacji dotyczącej tego jak są przesyłane dane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi