Jakim Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Cześć wszystkim, dziś poszerzę Wam horyzonty percepcyjne, prezentując "zabawkę" matematyczną, a mianowicie uogólnienie systemu pozycyjnego. Niech dany będzie rosnący ciąg liczb naturalnych dla którego Wówczas możemy zdefiniować system pozycyjny względem tego ciągu, a ,,cyfry'' dowolnej liczby (na razie dodatniej) wyznaczone będą przez poniższy algorytm: gdzie oznacza część całkowitą liczby . Oczywiście system dziesiętny to system zadany przez ciąg . Możemy rozważyć inny system, związany z liczbą e, dany jako . Wówczas: ponieważ Po co to? To narzędzie ma mi pomóc w badaniu wymierności liczb. Czy będzie skuteczne - nie wiem, ale pobawić się można :D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojo Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 świetna zabawa jest przy tym - polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Kurde Jakim.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 26 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Coś napisałem nie tak? :( Fun fact: w nowych systemach liczba cyfr zależy od pozycji i nie musi być stała. System nazywam zgodnym, jeżeli . Zgodne systemy pozycyjne, to te dobre; liczby w tych systemach mają przyzwoitą strukturę. W takich systemach maksymalną cyfrę na n-tym miejscu można wyznaczyć ze wzoru: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 WOW NIC NIE ROZUMIEM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 No ja też. Jakim przerób to na kod GMa to może zrozumiem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Poważnie nie ogarniacie? :o To wzór który zwraca cyfrę na wybranej pozycji, w liczbie rzeczywistej. Fajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Proszę: https://gmclan.org/up506_12_system_pozycyjny.html Domyślnie ustawiono system silniowy (zgodny). Można wprowadzać własne formuły, skrypt sprawdza również zgodność systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 28 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Udało mi się udowodnić twierdzenie dotyczące wymierności w pewnej kategorii systemów pozycyjnych :D. Gdyby kogoś interesowało, link do artykułu objaśniającego zagadnienie nieco szerzej: http://jakim.pl/kolko/UogolnienieSystemuPozycyjnego.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Masz zamiar w ten sposób rozwinąć którąś z gałęzi matematyki lub stworzyć nową? Pierwszy raz spotykam się z czymś takim, a wygląda przyzwoicie. //jestem laikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 28 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Zobaczymy, pewnie ktoś już się tym zajmował (daję głowę, że Cantor) i zrobił to lepiej :P. EDIT: Jeżeli ktoś ma Wolframa, może się pobawić: http://jakim.pl/kolko.php?dir=./Wolfram&am...temPozycyjny.nb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Powiedz mi czym w tym wzorze jest q, a czym lambda, a zrozumiem. Nie, dobra lambda to dana liczba, q to ciąg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Służę pomocą: lambda to dana liczba, q to ciąg ;). Teraz pracuję nad arytmetyką w tych systemach, dzisiaj udało mi się podać jawny algorytm na wyznaczanie cyfr rozwinięcia sumy dwóch liczb o zadanych rozszerzeniach (która notabene nie musi być bezpośrednią sumą rozwinięć). Oczywiście stosuje się także do dziesiętnego systemu pozycyjnego. Nie jest to algorytm optymalny obliczeniowo (z punktu widzenia matematycznego ważne jest jedynie, by działał), także jeżeli ktoś chce, mogę przedstawić szybszy sposób, dedykowany już obliczeniom numerycznym. Jutro czeka mnie mnożenie i dzielenie ;). PDF jest aktualizowany, link pozostaje ten sam. http://jakim.pl/kolko/UogolnienieSystemuPozycyjnego.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smartboy Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 System dwójkowy to jest czy jak??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 To jest uogólnienie systemu pozycyjnego, w szczególności systemu dwójkowego. Z grubsza: zamiast na liczbach typu 100101 albo 2F36, Jakim operuje na symbolach dzięki temu uogólnieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Za 1szym razem jak to zobaczyłem nie załapałem, chociażby dlatego że pojawiły się tam znaki, których nie znam, jednak kiedy spojrzałem na załapałem. Bardzo ciekawe, daj więcej takich :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 boże, jak na to patrze, to nie wiem czy matma w liceum była dobrym wyborem dla mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 @karolo320 jeżeli zrozumiesz że symbol sumy (to greckie E) oznacza pętlę for to jesteś ponad materiałem z liceum. xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 I jest jeszcze takie duże ruskie N - to wtedy iloczyn, nie suma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Iloczyn bardzo rzadko widuję, może w 2 wzorach miałem na studiach ( elektrotechnika 4 rok już :( ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Fun fact: dzięki izomorfizmowi grup poprzez homomorfizm iloczyny i sumy to prawie jedno i to samo: o ile te sumy/iloczyny istnieją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Napisz program do tworzenia i obliczania magicznych kwadratów (jako grę a'la sudoku), a nie jakieś systemy pozycyjne :P Najlepiej tak trudne, żeby moją babcię wkurzyć Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 A właśnie, ile jest możliwych kombinacji magicznego kwadratu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 A właśnie, ile jest możliwych kombinacji magicznego kwadratu? Ciężko powiedzieć, ale trzeba jego wymiary najpierw sprecyzować i wszystkie wartości. Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Nie wliczając odbić i obrotów; wartości od 1 do kwadratu n. Napisz program do tworzenia i obliczania magicznych kwadratów (jako grę a'la sudoku), a nie jakieś systemy pozycyjne Na razie nie mam ochoty się tym zajmować :P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Chell Opublikowano 5 Października 2013 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Fun fact: dzięki izomorfizmowi grup poprzez homomorfizm iloczyny i sumy to prawie jedno i to samo: o ile te sumy/iloczyny istnieją. haha dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Myślałem, że wyjaśnisz, jak obliczyć tę ilość kombinacji : | Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 6 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 To jest problem otwarty, liczbę kombinacji dla małych przypadków wyznaczono metodą brute force. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi