Huron Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Witam , to znów ja oczywiście nie mogłem nic takiego znaleść albo było to dla mnie zbyt mało zrozumiałem proszę o jakieś wytłumaczenie. Mam bohatera i dodaje sobie licznik pkt w grze tzn DRAW, on jest u góry w rogu (Chcę zrobić tak żeby ten licznik pkt był jak by tłem -> Przesuwał się razem z bohaterem ale nie centralnie nad nim tylko własnie w tym rogu . OBRAZEK: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALT Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 GML (create) xx=x yy=y GML (draw) x=xx+view_xview y=yy+view_yview draw-self(); Daj to w obiekcie który wyświetla ten licznik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iPablo Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Jeżeli wiem o co ci chodzi to przekopiuj to do step'u w tych twoich punktach które chcesz mieć w rogu ekranu: x = view_xview y = view_yview Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huron Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Mój Game Maker (8.0) nie czyta tej linijki : GML draw-self(); A jeśli ma być _ zamiast - to też nie czyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piedro Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 to zamiast tego daj draw_sprite_ext(sprite_index,image_index,x,y,1,1,0,c_white,1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huron Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Dziękuje za pomoc! Wszystko działa. EDIT: Można prosić o nie zamykanie tematu? Bo pewnie znów czegoś nie będę wiedzieć i wtedy tutaj napisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huron Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Następne pytanie : Jak wyłączyć odejmowanie życia gdy dotknie się krawędzi ekranu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Krawędzie ekranu: GML lewa = view_xview; gorna = view_yview; prawa = view_xview+view_wview; dolna = view_yview+view_hview; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Event outside boundary bodaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huron Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Można jakoś dokładniej , moja głupota nie zna granic ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 sposób Gnyska: w obiekcie klikasz na add event -> Other -> Outside Boundary i tam dajesz klocek odpowiedzialny za odejmowanie życia sposób HuderLord: W step dajesz kod: GML if(x<=view_xview || x>=view_xview+view_wview || y<=view_yview || y>=view_yview+view_hview) life-=1; sorry nie zmieściło się w jednej linijce ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Z tym że Outside Boundary to granica rooma nie widoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Noo tak nawet jeśli to w other jest coś takiego jak views -> Outside view 0, z tych eventów prawie nikt nie korzysta to też tak za dobrze nie znam ich z pamięci. ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huron Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Źle mnie zrozumieliście, mi chodzi o to że gdy podskoczę do krawędzi ekranu to automatycznie odejmuje mi życie jak przytrzymam strzałkę (kierunkową) to od razu ginę. A chce zrobić tak że nie ginie się gdy wyskoczy sie za krawędź i że nie da się wyskoczyć .. Da się tak zrobić bez obtaczania mapy blockami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 GML if ( x <= 0 || x >= room_width || y <= 0 || y >= room_height ) { life -= 1; x = xprevious; y = yprevious; } ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exp Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zapewne korzystasz z jakiegoś przykładu/gotowego silnika, więc nie pomożemy bez jego znajomości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi