Easeful Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Mając 2 rekordy w tabeli o strukturze "id" int AUTO_INCREMENT, "imie" oraz "nazwisko" lista rekordów przedstawiała się tak: id imie nazwisko 1 jan kowalski 2 janusz maj Usunąłem pierwszy rekord (1 jan kowalski) i po tej operacji lista wygląda tak: id imie nazwisko 2 janusz maj Jest jakaś funkcja, bądź właściwość zmiennej w tabeli, która sprawiłaby, że automatycznie po usunięciu rekordu o id n, rekordy z id > n przeskakują o jedno id niżej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Identyfikator musi być unikatowy i nie może ulec zmianie. Możesz dodać liczbę porządkową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychu90 Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Spróbuj: UPDATE `__TABELA__` SET `id`=`id`-1 WHERE `id`>__ID_USUNIETEGO_ELEMENTU__ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 @UP: nie będzie działać jak należy, chociażby kolejna wartość ID nie powiela wartości ostatniego rekordu etc. Idea klucza polega na tym, by był unikatowy. Spróbuj z '@rownum'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easeful Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Myślę, że wystarczy mi to co napisał krychu90, tylko nie wiem jak to zapisać, bo powyższy przykład wywala error Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 30 Marca 2013 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Update tabela set id= id-1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi