Caporegime Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Witan witan. Otóż wziąłem sobie udział w konkursie na najlepszy biznesplan, i postanowiłem sobie że założę studio co robi gierki. Tylko nie jestem pewien czy dostatecznie się na tym znam :) i jakby ktoś mógł powiedzieć, jakie osoby są niezbędne w studiu, bylbym wdzięczny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Wszystko zależy od studia - Tester Gry; ich możesz odpuścić, ale musisz robić zamknięte bety (jakaś tam oszczędność pieniędzy) - Grafik; W teorii najlepiej gościu, który dobrze pikseluje 2D, bo to one są popularne w Flash'ówkach, Telefonach i czasem w PC - Muzyk; To raczej gościu, który robi midi / 8-bitowce - Programista; Który robi kod - Dyrektor; Nadzoruje postępy w pracach, najlepiej jakby tworzył grę na własnej koncepcji To takie małe studio, jak będziesz chciał mieć większe, to zatrudniasz więcej programistów, ustalasz lead programistę itd. Zależy w czym to chcecie robić, bo w Game Maker / Game Editor to jeden programista zazwyczaj max jest; w teorii GMStudio ma możliwość (?) pracy na wielu biurkach, ale to chyba niewygodne. Są też inne osoby, ale to bardziej w dużych studiach, ale w małych zastępują ich ci ludzie co napisałem, np. gościu od PR Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 5 Listopada 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 designer, project manager, programista, grafik, muzyk, QA (tester), marketingowiec - ale niektóre osoby mogą robić kilka rzeczy na raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Typ od fabuły, grafik, muzyk, koder i ktoś od bugów bo samemu NIE DA SIĘ ich wyłapać. Ja np. sam wymyślam fabułę ( która jest z dupy ), robię grafikę i piszę kod oraz staram się wyłapywać bugi, ale zawsze potrzebuję jakichś testerów. Tylko muzyki sam nie umiem robić. Zapomniałem dodać najważniejszego, bo jeśli chcesz się w to bawić na pieniądze to potrzebne jest przede wszystkim DOŚWIADCZENIE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojo Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Czy ja wiem... Talentu teraz do grafiki nie trzeba bo niektóre gry przedstawiają tylko cień albo nawet sam kontur postaci a to łatwo nawet zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Jakie forum tacy fachowcy :thumbsup: . - Dyrektor; Nadzoruje postępy w pracach, najlepiej jakby tworzył grę na własnej koncepcji 10/10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skull Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Czy ja wiem... Talentu teraz do grafiki nie trzeba bo niektóre gry przedstawiają tylko cień albo nawet sam kontur postaci a to łatwo nawet zrobić. Masz rację, ale to zależy głównie od projektu. Normalny przykład: Minecraft, grafika pixelowa, którą pewnie nie jeden z nas bez problemu by namalował, a jaki sukces osiągnęła? Drugi przykład, Terraria, tu troszkę trzeba wiedzieć na temat cieniowania ale dalej jest to coś prostego. Kolejny przykład z naszego forum, nasz użytkownik Nikas i projekt "Top Hat", grafika pixelowa, ale jaka piękna ! Wystarczy praktyka i można mieć niesamowite efekty :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Masz rację, ale to zależy głównie od projektu. Normalny przykład: Minecraft, grafika pixelowa, którą pewnie nie jeden z nas bez problemu by namalował, a jaki sukces osiągnęła? Drugi przykład, Terraria, tu troszkę trzeba wiedzieć na temat cieniowania ale dalej jest to coś prostego. Kolejny przykład z naszego forum, nasz użytkownik Nikas i projekt "Top Hat", grafika pixelowa, ale jaka piękna ! Wystarczy praktyka i można mieć niesamowite efekty :). Albo choćby Limbo. Grafika monochromatyczna ale idealnie wpasowuje się w klimat gry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi