krzemo Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Witam was serdecznie, nowy tydzień, nowy problem :D robię platformówkę z perspektywą z lotu ptaka. Model gracza składa się z dwóch częsści: chodzących nóg, oraz...: torsu z giwerą! chodzenie, strzelanie działa... kiedy jednak model dotknie ściany to tors się zatrzymuje, ale nogi same idą do ściany i dopiero wtedy się zatrzymują. Tors się nakłada na nogi. obrazowo wyjaśnia to ten rysunek ;p http://postimage.org/image/kl5l6gmov/ com wymyślił -nie działa ;< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caporegime Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 GML if obj_gora.speed=0{ obj_dol.speed=0} próbowałeś tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Choosen Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Sugerowałbym zrobić detekcję kolizji tylko górnej części bohatera a w sekcji "step" nóg dodać kod, który co klatkę przenosi je w miejsce górnej połowy: GML x=głowa.x; y=głowa.y; Oczywiście to tylko przykład i u ciebie sam kod może wyglądać nieco inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemo Opublikowano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 GML if obj_gora.speed=0{ obj_dol.speed=0} próbowałeś tego? nie działa ;s u mnie ludki nie poruszają się dzięki zmianie speedu tylko przez klocek "move free" drugiej porady nie zrozumiałem -ja amator, 80% mojej gry jest zrobiona na klockach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Rozumiem że tors i nogi to 2 osobne obiekty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemo Opublikowano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Dobrze pan rozumie. Są nogi - od animacji związanej z chodzeniem i jest tors, związany z animacjami strzeleckimi. Jak się wciska klawisz to się porusza fikcyjnym (nie ma go na mapie) obiektem który jest parentem ich obu --> porusza więc całą postacią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 To nie jest najlepszy pomysł. Lepiej użyć jednego obiektu, a w drawie rysować odpowiednio nogi i resztę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemo Opublikowano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 "Lepiej użyć jednego obiektu, a w drawie rysować odpowiednio nogi i resztę." brzmi interesująco... i maskowanie będzie mogło być stałe (tzn i tak może, ale łatwiej to będzie osiągnąć) no nic, dziękuję za poradę, jutro wypróbuję, dobranoc :) EDT: chociaż tak na koniec... jakie parametry wprowadzić w komendzie rysowania nóg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 draw_sprite(s_glowaczytamtors,0,x,y) draw_sprite(s_nogi,image_index,x,y+ileśtam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemo Opublikowano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Witam wszystkich śmiertelników :) na rozwiązanie wpadłem sam - pogrzebałem w spisie komend do GMLa i znalazłem pewne rozwiązanie, które na szczęście działa. I powiem wam, że ono jest tak bezwzględnie i okrutnie proste, że dziwi mnie, że jescze tu nie padło. Proszę tego nie traktować jako oskarżenia czy szpilkę bo pomogliście mi niejeden raz, ale zamiast kombinować z jakimiś draw sprite czy detekcją kolizji to wystarczyło.. w nogach: step nogi.x=torso.x nogi.y=torso.y+26 czyli tak patrzę to pan choosen był najbliżej, bowiem napisał: "(...) a w sekcji "step" nóg dodać kod, który co klatkę przenosi je w miejsce górnej połowy" koniec imprezy, dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 6 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 To rozwiązanie jest gorze od tego co podał Karolo pod względem optymalizacyjnym :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemo Opublikowano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 nie wiem dlaczego, ale to wszystko jedno - git że działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 6 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Kiedyś pojmiesz ten problem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 6 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 w pamieci masz wszystkie zmienne zapiywane, wiec robiac to co ja, masz zmienne jednego obiektu, a mając 2 obiekty zasypujesz pamiec niepotrzebnymi zmiennymi jak image_alpha, image_angle, sprite_index, Image_xscale itd itp. majac wiecej takich obiektow na slabszych kompach cieloby sie bardziej nie bijcie jak probuwalem zablysnac a tu fail Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemo Opublikowano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 rozumiem... jak narazie wszystko ma działać - to najważniejsze ; d gm to fajna sprawa, szkoda tylko że aż tyle czasu pożera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi