BaaTooN Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Witam, poszukuję jakiegoś darmowego, z kodem który będe mógł otworzyć i edytować (dla nauki) silnika gry 3D. Przeszukiwałem internet przez dwa dni i dowiedziałem się, że najlepiej zacząć nauke programowania gier 3D od obejrzenia kodu np. silnika i zacząć samemu coś w nim edytować :glare: Dowiedziałem się też, że jest dużo takich silników udostępniających kod, ale ja nie mogę żadnego znaleźć B) Najlepiej jakby ten silnik był pisany w c++ i można go było łatwo uruchomić ;) Proszę o polecenie jakieś strony która owe silnik udostępnia (bądź od razu link do pobrania...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 A ja znalazłem w minutę - ogre3D. EDIT: Jeśli chodzi ci kod źródłowy to wątpię żeby ktoś go udostępniał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Ogre 3D - znany silnik 3D na licencji open source o dość zaawansowanych możliwościach Irrlicht - silnik wydany na licencji open source, którego założeniami projektowymi była prostota obsługi oraz szybkość działania id Tech - silnik stworzony przez id Software - firmę Johna Carmacka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaaTooN Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Też znalazłem te silniki, ale nie mogę nigdzie znaleźć linku by je pobrać :mellow: ediepl Znalazłem w internecie, że jest dużo silników które udostępniają kod źródłowy... Tylko, żadnego nie mogę znaleźć :boxed: baca A udostępnia któryś z tych silników kod źródłowy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Wszystkie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 11 Listopada 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Wszedłeś chociaż na podane strony sprawdzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaaTooN Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Kurde, nie wiedziałem, że to są linki :boxed: Dzięki za pomoc, zaraz sprawdze jakiś silnik, jak będę mieć problem to napisze :unsure: EDIT: Może to wyda się dla was śmieszne, mam już ten silnik Ogre 3D, mam kilka folderów, ale nie mogę znaleźć kodu źródłowego :mellow: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 A programowałeś choć trochę w c++? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaaTooN Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Tak, umiem napisać prostą grę (snake, pacman itp) w allegro ) i jakiś program. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Może to wyda się dla was śmieszne, mam już ten silnik Ogre 3D, mam kilka folderów, ale nie mogę znaleźć kodu źródłowego A co dokładnie pobrałeś? i w czym zamierzasz pisać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaaTooN Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Pobrałem 2 pierwsze linki (zaznaczone na zdjęciu) Używam Dev-cpp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 http://www.ogre3d.org/download/source EDIT: Ale ja się pytam co pobrałeś i w czym piszesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaaTooN Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Sory za problem, przedtem pobrałem wersje na linuxa :mellow: Teraz pobrałem na windowsa ale podczas uruchamiania pojawia się błąd: Nie rozumiem pytania: "w czym piszesz?" Nie wiem czy chodzi Ci o to, ale piszę w c++ w dev-cpp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Przy twojej obecnej wiedzy studiowanie źródeł silników to kompletna strata czasu. Taka forma "zabawy" jest dla osób, które wiedzą co piszą i mają podstawową wiedzę na temat gier 3D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaaTooN Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Chciałbym zobaczyć chociaż jak taki kod silnika wygląda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 otworzyć i edytować (dla nauki) silnika gry 3D. Będzie dla Ciebie wyglądać jak makaron. Poplątane, pomieszane i nie wiadomo gdzie co jest. Jeśli a) chcesz tworzyć tego typu projekty: do książki z d3d/opengl i nauczyć się podstaw: macierze, transformacje, rendering pipeline, tekstury, modele, oświetlenie itd b ) chcesz pisać gry: to samo co wyżej tylko poprzestać na teorii a potem dorwać się do jakiegoś silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaaTooN Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Chciałbym jednak zobaczyć ten "makaron" ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Ziom jak byś przeczytał to byś zauważył ze silnik jest pod visuala lub c::b a nie deva. Nikt już nie używa deva! Jest już przestarzały i nie aktualizowany od chyba 2005 roku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Ja tu tylko słyszę gadanie, a nie działanie. :) Powiem tak, zobaczysz którykolwiek z tych silników to się przestraszysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaaTooN Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 No właśnie chciałem zobaczyć, ale po ściągnięciu i kliknięciu żeby otworzyć to co pobrałem pojawia się takie okno i tam powinien się przesunąć ten niebieski pasek do końca (nie wiem, zainstalować czy coś) ale pojawia się błąd. Dałem kilka postów wyżej zdjęcie jak to wygląda. PS: Umiem juz pisać w miare gry 2D i chciałem nauczyć się czegoś więcej... Nie wiem czego dalej się uczyć, więc postanowiłem spróbować z grami 3D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Zainstaluj winrara lub pobierz plik jeszcze raz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 11 Listopada 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Lub zaktualizuj 7zipa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaaTooN Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 pobierz plik jeszcze raz :) pomogło, dzięki. Ale nadal nie wiem gdzie znajduję się kod źródłowy tego silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 OGRE 1.7.3 Source For Windows Twierdzisz, że umiesz robić gry 2d? Przecież ty nie umiesz nawet szukać. :excl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Ludzie, toć to troll.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaaTooN Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Ludzie, toć to troll.. Po prostu nie mogę znaleźć kodu źródłowego... A Ty od razu wyjeżdżasz z trollem... baca: właśnie to pobrałem i chciałem się zapytać w którym folderze jest kod źródłowy... Możesz mi wierzyć lub nie, ale umiem robić gry 2D. PS: Umiem tez inny język programowania - PAWN. Nie wiem czy ktoś z was kojarzy co to jest. Jest to język który służy do programowania gamemodów do SAMP'a (multiplayer do GTA san andreas) i tego języka też uczyłem się ściągając inne mapy (gamemody) i je edytując. A więc chciałem tak samo spróbować z C++. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 to zacznij od czegoś prostrzego http://code.google.com/intl/pl-PL/query/#q=engine%203d - kod możesz też przegłądać przez internet http://code.google.com/p/oolongengine/sour...0Engine2%2FMath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaaTooN Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 To co mi podałeś to jakieś poradniki? Nie wiem co to jest... Może wam się wydawać, że na prawdę jestem trollem, ponieważ zadaje takie pytania... Ale ja chce tylko pomocy. Chcę po prostu obejrzeć kod silnika gry. :unsure: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Kod C++ jest zapisywany w plikach z rozszerzeniem .h i .cpp. Więcej wiedzieć nie musisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaaTooN Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Okey, dzięki. A nie ma jakiegoś jednego "głównego" pliku z kodem silnika?? Aha, jeszcze jedno: Jak uruchomić ten silnik? Znaczy, żeby obejrzeć jak on wygląda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi