Piotrek1910 Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Siemka dziś się troche bawiłem z wpisywaniem tekstu ale już na samym początku mi nic nie wyszło to ten kod GML show_message("Wpisz swoja nazwe string") Próbowałem także tak GML show_message("Wpisz swoja nazwe "string) lub GML show_message("Wpisz swoja nazwe ")string nic to nie dało jak to zrobić ? czy może wogóle użyć coś innego zamiast show_message lub string[/u] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 get_string Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 6 Lipca 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 get_string('Opis','tekst w ramce w którą wpisujesz tekst'); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 gnysek tak wiem doszłem już do tego ale dzięki !! Mam jeszcze 1 pytanko a więc już wiem jak to zrobić bo zrobiłem tak GML get_string('Wpisz swoja nazwe',string) Ale teraz chce zrobić tak że jak włączę gre to pokaże się witaj 'nazwa' Czy jakoś tak ?? GML draw_text(250,40,'witaj' string); ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 6 Lipca 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Hm, pewnie ta funkcja jest w dokumentacji zaraz za show_message... ale co tam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 zamiast string wpisz nazwę jakiejś zmiennej np tekst Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 draw_text(250,40,'witaj' + string); tylko zmień nazwę string na inną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Ogarnij czym są zmienne :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Dobra ale nie działa tak mam w create GML get_string('Wpisz swoja nazwe',tekst) a tak w draw GML draw_text(250,40,'witaj' + tekst); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 GML draw_text(250,40,'witaj' + string(tekst)); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Teraz pisze Witaj 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 a=get_string('OLABOGA','Zenek') draw_text(0,0,'Witaj'+string(a)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 po co w opcjach dales "treat unitialized values as value 0" wlaczone? miej to wylaczone, bo potem jak sa bledy ciezko znalesc przyczyne daj w create GML tekst=' ' i powinno śmigać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 IamTheLaw namotałeś mu, chyba sam nie wiesz dokładnie jak się używa get_string. To co podał karolo jest poprawne tylko nie trzeba dawać jeszcze tej konwersji string() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Tylko że jak wyłącze treat unitialized values as value 0 to pisze ERROR in action number 1 of Create Event for object zart: Error in code at line 1: tekst=get_string('Wpisz swoja nazwe',tekst) ^ at position 38: Unknown variable tekst Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 W 2 argumencie podajesz zmienna, ktorej jeszcze nie zainicjowałeś, powinno to wyglądać tak: tekst=get_string('Wpisz swoja nazwe','tekst') // czyli tekst w uszkach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Dzięki zobacze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 GML (create) tekst = get_string('Wpisz swoja nazwe','Piotrek'); GML (draw) draw_text(250,40,'witaj ' + tekst); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Dobra dzięki działa !! Add:Mam jeszcze jedno pytanko jak zrobić żeby ta nazwa co wpisze to się zapisze w jakimś pliku i jak włączam gre to już nie pojawia się ten string Edit:dobra już znalazłem !! https://gmclan.org/index.php?wiki=article&zm=29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Ale to i tak nie działa create GML nazwa = get_string('Wpisz swoja nazwe','nazwa'); ini_open( 'data.ini' ) ini_write_string('Dane','nazwa',nazwa); ini_close(); draw GML ini_open( 'dane.ini' ) nazwa=ini_read_string('Dane','nazwa','nazwa2' ); ini_close() draw_text(32,222,'witaj'+nazwa2); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 7 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Nie rozumiem kodu, bo nie miałem styczności z czytaniem .ini, ale nie masz zmiennej nazwa2 :) Co Ty w ogóle chciałeś zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 No chodzi mi o to że jak wpisze nazwe to się zapisze w ini a potem się otworzy w draw to imie !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 7 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 CREATE GML nazwa=get_string('NAZWA','nazwa') ini_open( 'dane.ini' ) ini_write_string('Dane','nazwa',nazwa); ini_close(); DRAW GML ini_open( 'dane.ini' ) nazwa=ini_read_string('Dane','nazwa',nazwa ); ini_close() draw_text(10,10,nazwa) A w ini miałem: [dane] nazwa=srtyergsd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Dobra dzięki ale musiałem zmienić z GML draw_text(10,10,nazwa) na GML draw_text(10,10,'witaj '+string(nazwa)) Dobra działa thx all Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 A da się zrobić tak że włączam gre pojawia się to potem włączam jeszcze raz i to się nie pojawia ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 7 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Pomysł otwierania i zamykania pliku co step jest naprawdę głupi. To bardzo niewydajne. w Create: Otwórz jednorazowo i zapisz sobie to co z tego pliku czytasz do zmiennej potem zamknij plik w draw: i wyświetlaj tą zmienną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 7 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Pliki INI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 7 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 GML (create) ini_open( 'dane.ini' ) pierwszyRaz = ini_read_real( 'Dane', 'pierwszy', 1 ); if ( pierwszyRaz ) { ini_write_string('Dane','nazwa',get_string('NAZWA','nazwa')); ini_write_real('Dane', 'pierwszy', 0 ); } nazwa = ini_read_string('Dane','nazwa','Piotrek'); ini_close(); GML (draw) draw_text( x,y, nazwa ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Zobacze. Edit:działa ale da się tam gdzieś wsadzić room_goto_next() czy na samym końcu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 7 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 możesz po ini_close(); tylko nazwa zrób zmienną globalną bo ci nie przejdzie do następnego rooma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi