pamparampa Opublikowano 19 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Mam pytanie. Czy da się obliczyć z tego "y=pierwiastek(a^2+x^2)" x w jakiś inny sposób niż podniesienie obu stron równania do kwadratu? powiedzmy, że y i a są dane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Issen Opublikowano 19 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 19 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Nie masz co się bac kwadratu. Po podniesieniu wyjdzie ci y^2=a^2+x^2 Teraz wypierwiastkuj obie strony. y=a+x x=y-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Issen Opublikowano 19 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 makary155: zle witoldzie. podiosłeś do kwadratu a potem spierwiastkowałeś i wyszły ci 2 różne równania? ;[ y^2=a^2+x^2 x^2=y^2-a^2 x=sqrt(y^2-a^2) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pamparampa Opublikowano 19 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 no dobra wszystko fajnie, ale jak mam takie coś "39^2=(56-x)^2+sqrt(25^2-x^2)" to mi się nie podoba pomysł, żeby wszystko podnosić do kwadratu, ale dobra zaraz zobaczę co z tego wyjdzie Edit: No dobra może zapytam inaczej- jak rozwiązać takie zadanie: boki trójkąta mają długości 25, 39, 56. Oblicz pole trójkąta i długość wysokości trójkąta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 19 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Wyjdzie wielomian czwartego stopnia o dwóch rozwiązaniach rzeczywistych (z czego jedno wynika po podniesieniu do kwadratu i nie jest rozwiązaniem pierwotnej postaci) i dwoma zespolonymi. Nie są to ładne liczby. Jaka jest treść zadania właściwie? Podnoszenie do kwadratu może zmienić liczbę rozwiązań. EDIT: Zainteresuj się tzw. wzorem Herona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrackGM Opublikowano 19 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Wzór herona: p - połowa obwodu trójkąta a, b, c - boki P - pole P = pierwiastek( p*[p-a] * [p-b] * [p-c] ) o ile dobrze pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pamparampa Opublikowano 19 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 o fajny wzór dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 19 Marca 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Trójkąt nie ma czasem trzech wysokości ? Edit: w sumie zwrot "długość wysokości" nie wskazuje czy jedną czy trzy wyznaczyć, stąd pytanie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignis Opublikowano 19 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 y^2=a^2+x^2 x^2=y^2-a^2 x=sqrt(y^2-a^2) p - połowa obwodu trójkąta a, b, c - boki P - pole P = pierwiastek( p*[p-a] * [p-b] * [p-c] ) ... A cieszyłem się że z Twierdzenia Pitagorasa 5 dostałem... O_O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Heronem najłatwiej. Czyli to co podał CrackGM. Wysokości łatwo policzyć: dzielisz podwojone pole przez kolejne boki i masz 3 wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi