TO_mek Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Witam! Natrafiłem na problem z obsługą klawisza TAB w GMie v.8.0. Wg dokumentacji TAB traktowany jest jak każdy inny klawisz i powinny działać na nim funkcje keyboard_check(vk_tab), keyboard_check_pressed(vk_tab) i keyboard_check_released(vk_tab) a działa tylko i wyłącznie ostatni. Dodatkowo działa też keyboard_check_direct(vk_tab) mimo, że wg dokumentacji akurat TAB nie powinien. Czyli na upartego mamy działanie ciągłe oraz działa sprawdzanie "puszczania" klawisza TAB. Czy możecie to potwierdzić na Waszych wersjach GMa? Na razie rozwiązałem to tak, że w create mam dodatkowa zmienna tab:=false; i w stepie (lub w evencie "any key"): GML if keyboard_check_released(vk_tab) then tab:=false; if keyboard_check_direct(vk_tab) and tab==false then { //KOD KTORY MA SIE WYKONYWAC PO JEDNOKROTNYM NACISNIECIU TABA tab:=true; //WYLACZENIE POWTORNEGO DZIALANIA TAB } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^#$PAUL$#^ Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 nie wiem czy ten pascalowy zapis ":=" i "then" diała w GM. sprubuj samego "=" i nawiasów { } e: i zamiast "and" daj "&&" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 and działa normalnie, ale := bym zamienił na zwykłe = Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Pascalowy := też działa. W ogóle chyba wszystkie operatory i słowa kluczowe z Pascala działają bez zarzutu. U mnie też tak się dzieje, że tylko check_released i check_direct działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 A ja się dołącze do pytania, czy da się sprawdzić stan CAPS LOCKA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 23 Lutego 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Niektórzy mylą chyba "nie działa" od "wyświetla się błąd". I potem się mądrują, że może trzeba := zmienić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TO_mek Opublikowano 24 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 nie wiem czy ten pascalowy zapis ":=" i "then" diała w GM. sprubuj samego "=" i nawiasów { } e: i zamiast "and" daj "&&" Działa nawet Begin i End zamiast { i } :) Mi chodzi bardziej o błąd samego GM (nieprawidłowe działanie funkcji eyboard_check(vk_tab), keyboard_check_pressed(vk_tab) a raczej całkowity brak działania) a nie błędy kompilatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi