kt1117 Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Zaczynam się uczyć php i w związku z tym mam parę pytań. 1.Kiedy zerują się zmienne w php? 2.Czemu nie działa kod: index.html <html> <body> <form action="mail.php" method="post"> Adresat:<input type="text" name="adres"/> <br/> Tytuł:<input type="text" name="tytul"/> <br/> Treść:<input type="text" name="tresc"/> <br/> <input type="submit" value="Ślij"/> </form> </body> </html> mail.php <?php $adres=$_POST['adres']; $tytul=$_POST['tytul']; $tresc=$_POST['tresc']; ?> <html> <body> <?php echo $adres; echo "<br/>"; echo $tytul; echo "<br/>"; echo $tresc; mail($adres,$tytul,$tresc); ?> </body> </html> Przeznaczenie kodu jest oczywiste i dodam jeszcze, że serwer to freehost.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Lol zmień tutorial/artykuł. <?php // <= $adres=$_POST['adres']; $tytul=$_POST['tytul']; $tresc=$_POST['tresc']; echo $adres; echo "<br/>"; echo $tytul; echo "<br/>"; echo $tresc; mail($adres,$tytul,$tresc); ?> Btw. polecam EasyPHP, mniej zabawy z wysyłaniem źródeł na serwer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Zaraz poprawię kod, bo coś się popierdzieliło przy kopiowaniu do tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 17 Lutego 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 napisz var_dump($_POST) zeby zobaczyc czy cos postem doszło, ew. error_reporting(E_ALL); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Postem poszło, zapomniałem o tym dodać na początku, dane się wyświetlają tylko e-mail nie idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 17 Lutego 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 No widocznie ten serwer nie oferuje wysyłania mejli. Serwer nie jest drogi, najtańsze po 20 - 30 złotych za pół roku i 50 za rok znajdziesz. 4,20 na miesiąc to jest paczka dużych chipsów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Będę musiał jakiegoś poszukać. E: Jak mam używać tego EasyPHP? Opcja localhost jest nieaktywna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Z jakiegoś tutka o EasyPHP: Email Settings On or near line 539 ( Chodzi o plik 'php.ini' ) you'll find a setting for 'SMTP' which is used by PHP mail functions to determine your outgoing mail server. By default this is set to 'localhost', however unless you are running your own mail server (unlikely), then you need to change this to be the same as your ISP's SMTP server. To get your ISP's outgoing mail server you can either call them, or check your email settings (as long as you don't use web based email). Often times, it is 'mail.ispname.com'. Note: If you are connected to the internet via a modem, you need to be online before PHP can send your email. Recommend changing it to: SMTP = mail.yourisp.com Below the SMTP server setting, there is an option called 'sendmail_from', and it is important to place a real email address there or your script's email may be refused. Recommend changing it to: sendmail_from = your@real_email_address.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Nie o to chodziło, myślałem, że ten program to interpreter php, żeby można było bez wrzucania na serwa sprawdzać czy kod działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 17 Lutego 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 No tak. Odpalasz i działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Pokombinowałem trochę, znalazłem .ini i zmieniłem w nim:StartAsServices=N na: StartAsServices=Y, a teraz pisze, że nie można uruchomić, bo dana usługa nie istnieje jako zainstalowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Użyj XAMPPa, polecam chociaż dużo waży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 17 Lutego 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 WAMPP chyba jednak lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Ściągnąłem też phpWepPage Editor, ale to nie interpretuje php tylko html :(. Nie wiem czy zassam tego wampa, bo miałem już WampSerwer, też nie działał, a mam ściąganie 512B/s - 10 kb/s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 18 Lutego 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 To masz niesamowicie rozwinięte umiejętności. Zarówno XAMPP jak i WAMPP działają bez żadnej konfiguracji - instalujesz i tyle. Nawet na pendrive Ci zadziałają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 To spróbuję ściągnąć, byle by zadziałało. E: No ja nie mogę-50 mb! Kiedy mi to się ściągnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Tylko pamiętaj aby zainstalować go w pathu bez polskich znaków. Polecam Notepad++, obsługuje takie języki jak JavaScript, PHP, Html jednocześnie w jednym pliku '*.php' :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 18 Lutego 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 I ma problem z konwersją na UTF-8 (nawet notatnik robi to lepiej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Ściągnął się i instaluję go na C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 18 Lutego 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Tylko nie za głęboko. Ja proponuję C:/local/, lub C:/wampp (czy tam xampp, nie wiem co pobrałeś) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Tak zrobiłem, lecz nie działa. Nie wiem gdzie mam wrzucić plik *.php. E:Już działa- nie wiem czemu, ale skype przeszkadzał. E2:Ale dalej nie działa funkcja mail. E3:Ale przynajmniej mam komunikat błędu: Warning: mail() [function.mail]: "sendmail_from" not set in php.ini or custom "From:" header missing in C:\xampp\htdocs\mail.php on line 15 Czyli, że nie jest ustawiona w jakimś pliku konfiguracyjnym? E4:Jak fora przechowują dane o użytkownikach? Próbowałem sobie kombinować z "txt", ale jak się wpisze ich adres w wyszukiwarkę to wszystko widać. E5:Użyję do tego MYSQL, ale nie wiem, jak łączyć się z bazą danych na localhost'cie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 I ma problem z konwersją na UTF-8 (nawet notatnik robi to lepiej) Może i miał, dłuższy czas go używam i nie zauważyłem 'krzaczków' i ew. problemów z UTF8. Zapewne za pomocą mysql_connect( "127.0.0.1", "root" ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 18 Lutego 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 w xampie/wampie itp. bazę masz pod adresem http://localhost/phpmyadmin/ - user root, bez hasła, zatem łączysz się z PHP poprzez mysql pod adresem localhost. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Pokombinuje trochę, ale teraz mam nowy problem, robię siostrze stronę- oto jej kod: index.html <html> <head> <title>Gry karciane</title> <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" /> </head> <body bgcolor=#8000FF alink="blue" vlink="blue"> <font size="15" color=#FF80FF><center>Gry karciane</center></font> Ta strona poświęcona jest nauce przeróżnych gier karcianych. <table > <td class="obrazek"> kljjjlhgkjktjdgkjfhklgldfkh;fdlkh;lfghk </td> </table> <table align="right" width="250" height="500" > <tr height="50"> <td name="tys" bgcolor=#9A3F5F><a href="tysiac.html" onMouseOver=this.style.fontSize="20pt"; onMouseOver=td.obrazek.style.background-color=red; onMouseOut=this.style.fontSize="16pt"; >Tysiąc</a></td> </tr> <tr height="50"> <td bgcolor=#9A3F5F><a href="" onMouseOver=this.style.fontSize="20pt"; onMouseOut=this.style.fontSize="16pt";>Makao</a></td> </tr> <tr height="50"> <td bgcolor=#9A3F5F><a onMouseOver=this.style.fontSize="20pt"; onMouseOut=this.style.fontSize="16pt";>Wist</a></td> </tr> <tr height="50"> <td bgcolor=#9A3F5F><a onMouseOver=this.style.fontSize="20pt"; onMouseOut=this.style.fontSize="16pt";>Remik</a></td> </tr> <tr height="50"> <td bgcolor=#9A3F5F><a onMouseOver=this.style.fontSize="20pt"; onMouseOut=this.style.fontSize="16pt";>Pan</a></td> </tr> <tr height="50"> <td bgcolor=#9A3F5F></td> </tr> <tr height="50"> <td bgcolor=#9A3F5F></td> </tr> <tr height="50"> <td bgcolor=#9A3F5F></td> </tr> <tr height="50"> <td bgcolor=#9A3F5F></td> </tr> <tr height="50"> <td bgcolor=#9A3F5F></td> </tr> </table> </body> </html> i style.css: td.obrazek{ background-color: #AFB4C0; } Chcę, by po najechaniu myszką na link, tabelka klasy "obrazek" przybrała kolor czerwony (na razie). Niestety tak jak robię jest źle i nie mam pomysłu, jak zrobić to inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 CO prawda nie jest to odpowiedz na pytanie jednak sugestia. Nie rób strony na tabelkach! Tabelki są do przedstawiania danych a nie do tworzenia układu stron. Zastosuj divy są one wygodniejsze. Jeśli masz styl css to wstaw do niego wszystkie style a nie tylko 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Dobra, zmienię. E:Strona się sypie od tego. E2:Obok robię sobie stronę projektu klasowego i chcę mieć forum, na razie tylko zaczątek, ale mam problemy z MYSQL, mam kod php: <?php $login=$_POST['gin']; $haslo=$_POST['haslo']; echo $login; $sql = mysql_connect ("localhost","root","") or die ("Nie można się połączyć"); mysql_create_db("baza_danych",$sql); $db= mysql_select_db("baza_danych", $sql) mysql_query("CREATE TABLE users (login char (20), haslo char (20), PRIMARY KEY(login))"); mysql_query("INSERT INTO `users` (`login`, `haslo`) VALUES ($login,$haslo)" ); $zapytanie = "SELECT `login`,`haslo` FROM `users`"; $idzapytania = mysql_query($zapytanie); echo '<table>'; while ($wiersz = mysql_fetch_row($idzapytania)) { echo '<td>'. $wiersz[0] .'</td><td>'. $wiersz[1] .'</td>; } echo '<table>'; mysql_close($sql); ?> i wywala błąd: Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in C:\xampp\htdocs\forum.php on line 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinimod Opublikowano 19 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Brakuje apostrofu ': <?php $login=$_POST['gin']; $haslo=$_POST['haslo']; echo $login; $sql = mysql_connect ("localhost","root","") or die ("Nie można się połączyć"); mysql_create_db("baza_danych",$sql); $db= mysql_select_db("baza_danych", $sql) mysql_query("CREATE TABLE users (login char (20), haslo char (20), PRIMARY KEY(login))"); mysql_query("INSERT INTO `users` (`login`, `haslo`) VALUES ($login,$haslo)" ); $zapytanie = "SELECT `login`,`haslo` FROM `users`"; $idzapytania = mysql_query($zapytanie); echo '<table>'; while ($wiersz = mysql_fetch_row($idzapytania)) { echo '<td>'. $wiersz[0] .'</td><td>'. $wiersz[1] .'</td>'; } echo '<table>'; mysql_close($sql); ?> Edit: Najlepiej zainstaluj sobie Notepad++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi