alwin Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Znalazłem wczoraj projekt gry mojego brata sprzed 5 lat :boxed: , on z racji ze już nie ma czasu na takie zabawy jak GM na pewno nie będzie go dokańczał więc postanowiłem choć coś z niego wyskrobać. Jest to rpg z animacją szkieletową, no i mam pytanko. Całą postać rysuje w draw, tak samo i bron. Jak więc zrobić kolizje wroga z bronią jeżeli ze spritami nie można sprawdzać kolizji? GML xs=image_xscale; ys=image_xscale; rot=image_angle; anim=0;//prędkość animacji - szybkość ruchu rękoma tłowiem itp. draw_sprite_ext(miecz, global.HandArmor, x+lengthdir_x(-27,(rot+80)+30*cos(degtorad(anim))), y+lengthdir_y(-27,(rot+80)+30*cos(degtorad(anim))), xs,ys,(rot-40)+60*cos(degtorad(anim)),coll,alpha); Próbowałem z collision_line ale ni Hama tego nie ogarnę. Próbowałem z draw_line aby choc narysować linię która by się poruszała jak ten miecz ale też nie umie :unsure: Jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 3 Stycznia 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 collision_circle w miejscu rysowania miecza? Tylko sobie przypisz te obliczenia do zmiennych tymczasowych, zeby dwa razy nie liczyć. Btw. w tym kodzie tego cosinusa z degtorad chyba na lenghtdir_x mozna zamienić, bo jakoś mi się tak wydaje, ze to podobny wzór był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Taki drobny błąd, literówka. W zmiennej ys powinno byc yscale, a jest xscale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 collision_circle w miejscu rysowania miecza? Tylko sobie przypisz te obliczenia do zmiennych tymczasowych, zeby dwa razy nie liczyć. Btw. w tym kodzie tego cosinusa z degtorad chyba na lenghtdir_x mozna zamienić, bo jakoś mi się tak wydaje, ze to podobny wzór był. Dokładnie w którym miejscu collision_circle? bo miecz ma taki ruch dzięki temu kodowi wyżej: I rusza się razem z ręką. Jezeli dam collision_circle w x i y origina miecza to będzie 'haczył także tych stojacych z tyłu.' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 No to sprawdzaj jeszcze czy kąt pomiędzy dotkniętym przez collision circle przeciwnikiem a graczem mieści się w zakresie np. od rot - 45 do rot + 45. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi