Grela Opublikowano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Temat: Gra typu Sandbox Dla niewiedzących co to jest przytocze: Tryb Sandbox czyli "Piaskownicy" spotykany jest w niektórych, nieliniowych grach. Zasadniczo składa się na niego kilka wybranych elementów, sprawiających, że gra przyciąga tysiące osób. Są to: - wielki (nierzadko wręcz ogromny) świat gry - mnogość możliwości i opcji, jakie do wyboru mają gracze - oraz niczym nieskrępowana możliwość eksploracji i badania go Gry typu Sandbox nierzadko nie posiadają żadnej fabuły, lub też nie zmuszają gracza do brania w niej udziału. Zamiast tego pozwalają mu dowolnie decydować o losach postaci, podejmować zlecenia i decyzje, żyć z ich konsekwencjami oraz wcielić się w każdego mieszkańca tego świata. Zródło: http://www.czaswasni.fora.pl/swiat,12/sand...to-jest,10.html http://en.wikipedia.org/wiki/Nonlinear_gameplay Zasady 1. Jedna gra na usera 2. Gra musi być robiona specjalnie na konkurs, czyli zakaz dawania gotowców 3. Grę na konkurs proszę przysyłać na MAILA: bassmastaar@gmail.com w postaci pliku edytowalnego *.gmk pliku *.exe 4. Nie można oddać gry po czasie. 5. Nie można robić gier grupowo 6. Grafiki nie muszą być własne, mogą być z darmowych zrodel, tak samo muzyka. Zakończenie: 6 stycznia Ocenia/ją: społeczność gmclanu Zgoda: Psichix Nagroda: Immunitet na jeden mały wybryk, lub wyzerowanie licznika(jeśli ma warny) Ja 20:08:25 ale powiedz moze byc bez nagrod co XD Psichix 20:09:03 moge wygranej osobie wyzerowac ostrzezenia :D Ja 20:03:33 a tak myslalem dobry pomysl a by zrobic na arenie mini konkurs na gre sandbox(tak 4fun)? Psichix 20:03:48 a czemu by nie Psichix 20:03:53 masz wać moje zezwolenie Ja 20:04:05 dankeszyn Psichix 20:04:06 żebym miał faks to miałbyś je nawet na piśmie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Nie mam ostrzeżeń,więc gdybym (jakimś cudem) wygrał to co dostane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woock Opublikowano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Moje gratulacje. Wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Tak Nie zdziwiłbym się gdybym dostał warna w ciągu kilku następnych godzin;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelman Opublikowano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Czyli miałby to być taki... erpeg z wypierdziście dużym światem i mozliwością 'wszędziepójścia'? E: Może nie erpeg, ale taka np. 'chodzanko - strzelanka' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Może być symulator rośliny? Pojawiasz się jako małe nasionko i możesz rozbudować np. liście czy korzenie w tym kierunku w który chcesz z taką ilością chlorofilu jaką chcesz, i takim ułożeniem wiązek przewodzących jakim chcesz. Miejsce na mapie możesz sobie wybrać oczywiście i jak zrobisz kwiat i zostanie zapylony to np. wypuszczasz nasiona i wybierasz nowe miejsce na mapie i robisz nową roślinę, przez co budujesz swoisty las. Może być takie coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Dzięki za inspirację ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Może być symulator rośliny? Pojawiasz się jako małe nasionko i możesz rozbudować np. liście czy korzenie w tym kierunku w który chcesz z taką ilością chlorofilu jaką chcesz, i takim ułożeniem wiązek przewodzących jakim chcesz. Miejsce na mapie możesz sobie wybrać oczywiście i jak zrobisz kwiat i zostanie zapylony to np. wypuszczasz nasiona i wybierasz nowe miejsce na mapie i robisz nową roślinę, przez co budujesz swoisty las. Może być takie coś? Tak, coś w tym stylu też. Przypuszczam, że polecą setki klonów MC, no ale się zobaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 To chyba zrobię tą grę, bo mam 10% warn, a jak dostanę znowu bana to na miesiąc więc wyzerowanie się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Przypuszczam, że polecą setki klonów MC, no ale się zobaczy. a będą akceptowane? chętnie strzeliłbym sobie jednego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 będą akceptowane klony MC - sandbox to sandbox. Jak czysty warnlog na przyszłość Was nie zadowala, to wygrana osoba dostanie immunitet na jeden mały wybryk, czyli nie dostanie bana za najbliższe "głupstwo", a jedynie warna :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Nawet "większe" głupstwo? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 W ogóle definicja którą dał Grela jest jakaś z dupy: at 1. Powder Toy nie ma wielkiego ogromnego świata a jest sadboxem at 2. mnogość możliwości i opcji nie ma nic do typu gry, ktoś może sobie zrobić powder toya w którym będzie tylko kamień i woda i to też będzie sandbox at 3. tutaj nawet nie jestem w stanie doszukać się sensu tego zdania więc się nie wypowiem, ale raczej eksplorowanie świata w przypadku powdera można wyeliminować I w ogóle kto to pisał: nierzadko nie posiadają żadnej fabułyTo podwójne zaprzeczenie aż po oczach wali. Dalsza część z udzielaniem graczowi możliwości o decydowaniu o losach postaci, podejmowaniu zleceń i decyzji oraz lcizneiu się z ich konsekwencjami też może zostać łatwo zrównana z ziemią przez przyrównanie jej do powder toya : / (a to z wcielaniem się w każdego mieszkańca owego miasta to już w ogóle wtf) Co to za definicja gdzie mogę podać przykład JEDNEJ gry, która DEFINITYWNIE JEST sandboxem i nie kwalifikuje się pod ŻADEN punkt owej definicji, no bez jaj. A poza tym to dupny trochę ten konkurs, dałeś dwa tygodnie akurat na święta/sylwka i liczysz, że ktoś specjalnie dla Ciebie (po cholere Ci gmk) zakodzi fajnego sandboxa, a yxe jest nieodpowiedzialny i w ogóle jeśli chce dopuścić do sytuacji że ktoś zrobi jakieś guffno w godzinę i wyzeruje mu warny bo był jedyną osobą która się zgłosiła. No, ponarzekałem trochę, można iść spać z czystym sumieniem. Ed: Jasne, dajmy im jeszcze godmode i give all! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 tak, jestem nieodpowiedzialny. a teraz możecie iść i robić gry na konkurs. Bóg z Wami! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkarius Opublikowano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Dawidds, nie panikuj, ja np. jeśli miałbym zrobić tu jakąś gierkę (a mam na to ochotę tylko nie wiem jak z czasem i zapałem później będzie) to wcale mi nie zależy na zdjęciu warna, bo nie ma co zdjemować, a i w przyszłości wcale nagle się nie zmienię i nie zacznę świrować. Choć nie wiem jak z innymi ofc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neros Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Ja spróbuje coś porobić, żeby przebić niedobrą passę motyli ;d A może być coś typu budowanie terenów i domków, jak w simsach? Bo nie kminie za bardzo ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zrób budowanie domków z piasku w piaskownicy :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 sandbox to gra zwykle z otwartym swiatem gdyz to wlasnie kojarzy sie z sednem sanboxow: "mozliwoscia wyboru co sie zrobi". np. taki powdertoy nie musi miec otwartego swiata bo kazde dzialanie wywoluje inny efekt i zakonczenie zawsze jest inne, bo w takim cod'zie idziesz po ustalonej trasie i strzelasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Ja spróbuje coś porobić, żeby przebić niedobrą passę motyli ;d A może być coś typu budowanie terenów i domków, jak w simsach? Bo nie kminie za bardzo ;d Tak może ,byc jak sama nazwa wskazuje - sandbox. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 22 Grudnia 2010 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 sandbox to gra zwykle z otwartym swiatem gdyz to wlasnie kojarzy sie z sednem sanboxow: "mozliwoscia wyboru co sie zrobi". np. taki powdertoy nie musi miec otwartego swiata bo kazde dzialanie wywoluje inny efekt i zakonczenie zawsze jest inne Chyba chodzi o to, że nie ma zakończenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelman Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Z tego, co wyczytałem, to np. Far Cry 2 jest sandboxem, czyli chodzi o to, ze gracz moze zrobić, co mu się podoba, nie ma żadnych ograniczeń i jesli chce, to najpierw wykona ostatniego questa, a potem pierwszego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Z tego, co wyczytałem, to np. Far Cry 2 jest sandboxem, czyli chodzi o to, ze gracz moze zrobić, co mu się podoba, nie ma żadnych ograniczeń i jesli chce, to najpierw wykona ostatniego questa, a potem pierwszego No tak, o to właśnie chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 A mogą być jakieś przeszkody? Np. żeby zbudować większy korzeń musisz mieć wystarczającą ilość glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 jeśli takimi zasadami rządzi się kreowany przez Ciebie świat, to czemu nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4tk Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Nie ogarniam, co ma otwarty świat do sandboxa? Albo gra ma dużą/na bieżąco generowaną mapę, albo nie. GModowe mapy do wielkich nie należą, zaś w PToyu trudno w ogóle mówić o dużych mapach. E: No i ofc biorę się do roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Uwaga, uwaga! Teraz macie również niepowtarzalną okazję wygrać dostęp do Valhalli! JK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Nie ogarniam, co ma otwarty świat do sandboxa? Albo gra ma dużą/na bieżąco generowaną mapę, albo nie. GModowe mapy do wielkich nie należą, zaś w PToyu trudno w ogóle mówić o dużych mapach. E: No i ofc biorę się do roboty. Ale sandboxy to też gry typu GTA, gdzie ma się wolność robienia różnych rzeczy w grze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Albo nowsze tycoony, które mają tryb gry sandbox. A wcale nie mają dużego świata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Łącząc to wszystko: Sandbox - tryb gry, którego przebieg jest zależny tylko i wyłącznie od woli gracza i ograniczeń na niego nałożonych. Nie ma on fabuły ani określonych celów. Można się przy nim rozluźnić i wypocząć nie martwiąc się, że ktoś zniszczy nam osadę, podpali wirtualny las, bądź zje ostatniego pieroga. - - - Chyba uda mi się conieco wytworzyć... mam pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Nie ogarniam, co ma otwarty świat do sandboxa? Albo gra ma dużą/na bieżąco generowaną mapę, albo nie. GModowe mapy do wielkich nie należą, zaś w PToyu trudno w ogóle mówić o dużych mapach. E: No i ofc biorę się do roboty. To nie musi byc nieskończona mapa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi