Jaklub Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Jaklub, mi nie chodzi o kanapki w sensie dosłownym, w gruby streszczeniu chodzi o mówienie "nie" kłamstwu i wciskaniu kitu dla mas i pospólstwa. czy w ogóle domyśliłeś się, że moja jednowymiarowa gra to był żart? mechanika JEST JEDNOWYMIAROWA, ale monitor wyświetla dwuwymiarowy obraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 bo w tym świecie nie da sie pokazać 1d, tylko w sposób matematyczny bądź jako schemat, lecz nie w sposób dosłowny(zawsze będzie trzeci wymiar choćby i o rozmiarach fotonu jak w przypadku obrazu z monitora lub grubości farby na obrazie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osiem Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 A co z fraktalami? Trójkąty/dywany/itp sierpińskiego nie mają nawet powierzchni, więc jeśli dobrze myślę - są zerowymiarowe, tak? :3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepsi Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Ty Osiem nie bądź taka do przodu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morro Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Jezus krajst, TAKI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelman Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Pepsi, a co o mnie powiesz? Bo avatarek oryginalny mam, więc... co wydedukujesz, szerloku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepsi Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Co? Ma napisane ,że to dziopka ,nick żeński... taka dedukcja holmsie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 A co z fraktalami? Trójkąty/dywany/itp sierpińskiego nie mają nawet powierzchni, więc jeśli dobrze myślę - są zerowymiarowe, tak? :3 To są rzeczy nie istniejące i czysto matematyczne bo w tym świecie nie da sie pokazać 1d, tylko w sposób matematyczny bądź jako schemat, lecz nie w sposób dosłowny(zawsze będzie trzeci wymiar choćby i o rozmiarach fotonu jak w przypadku obrazu z monitora lub grubości farby na obrazie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelman Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Hmm... a ja zawsze myślałem, że jest "ten osiem", a nie "ta osiem"... "to osiem", szerloku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 tu raczej bardziej chodziło o jego avka niż nick Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 tu raczej bardziej chodziło o jego avka niż nick albo o płeć w profilu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Korodzik Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 A co z fraktalami? Trójkąty/dywany/itp sierpińskiego nie mają nawet powierzchni, więc jeśli dobrze myślę - są zerowymiarowe, tak? :3 Fraktale bodajże mają liczbę wymiarów wyrażoną przy pomocy ułamka. I nie pytajcie, jak to możliwe. EDIT 13.X.2013: Otóż, drogi Korodziku z przeszłości, "wymiar fraktalny" to coś innego zupełnie niż znane ci "wymiary" geometryczne. Capiche? -- Korodzik z przyszłości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 1D to np. offset w pamięci, w rzeczywistości to, co wyświetla monitor jest 1D przekształcone na 2D :) Jeśli potrafimy odczytać obrazy ze świata 3D, to czemu by nasz mózg nie pracował w 4D? Przecież odczuwamy skutki czasu ;O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 rzeczywiście do wymiarów Eistein dodał czwarty-czas, bo da się go mierzyć, tak jak poprzednie trzy ale nie za pomocą linijki tylko przez obserwacje jego działań(zegarek na przykład). 1D to np. offset w pamięci, offsety też są czysto teoretyczne tak jak mówiłem wcześniej. 1d nie istnieje w praktyce, jak można podać długość czegoś co ma 0 szerokości, nawet jednego atomu? 1d to tylko część całości, tak samo jak w ułamkach, gdy jest sam mianownik to ułamek nie wyraża nic, dopiero po dodaniu d jego struktury licznika ma on rzeczywisty wymiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Tu moglibyśmy sobie wejść w dyskusję na temat wymiarów rzeczywistych i funkcjonalnych. Przedstawiona przeze mnie gra jest funkcjonalnie jednowymiarowa, ponieważ szerokość jest pozbawiona jakiegokolwiek znaczenia mechanicznego. W tym samym sensie Wolfenstein 3D był funkcjonalnie dwuwymiarowy, a Battle Toads - trójwymiarowy. BattleToads jest obu typów: etap funkcjonalnie 2D, grafika pseudo 3D etap funkcjonalnie 3D, grafika 2D(/iso 3d?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woock Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 No patrz, do tego pseudo-3D nigdy nie dotarłem ;o Dobrze wiedzieć, że tam takie bajery są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 To jest final stage, przed tym jeszcze był etap shootera z przewijającą się mapką w lewo i wyścigu ze szczurem całkowicie 2D. Twórcy wycisnęli z nesa maximum jego możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi