alwin Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Siemka, pomożecie mi rozkminić o co może chodzić w następującym błędzie?: GML ERROR in action number 1 of Create Event for object obj_jednostka_piechur: Error in code at line 1: global.ile_piechur+=1; ^ at position 1: Unknown variable ile_piechur Juz naprawdę mam bardzo rozbudowany projekt gry RTS , wyskoczył mi własnie taki błąd a nic w sumie nie grzebałem i teraz nie wiem o co może chodzić:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 A masz taką zmienną jak global.ile_piechur ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Tak mam. Mam ja w objekcie obj_kontrola. Najpierw stawiam w roomie ten obiekt a później tego piechura i taki błąd wyskakuje:/ Po ignorowaniu dalej się to dzieje z innymi globalnymi.. Czemu tak jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Tylko z globalnymi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 W sumie nie tylko.. Masakra jak zaczeło się pierdzielić:o Miesiąc pracy a teraz nie wiem co jest.. tak nagle! GML ERROR in action number 1 of Create Event for object obj_jednostka_piechur: Error in code at line 1: global.ile_piechur+=1; ^ at position 1: Unknown variable ile_piechur ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Create Event for object obj_jednostka_lucznik_ai: Error in code at line 5: speed_=global.speed_jednostka_piechur; ^ at position 16: Unknown variable speed_jednostka_piechur ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Draw Event for object obj_jednostka_piechur: Error in code at line 6: if zaznaczona=true ^ at position 5: Unknown variable zaznaczona ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Step Event for object obj_jednostka_piechur: Error in code at line 9: if(hp<=0){ ^ at position 5: Unknown variable hp ___________________________________________ ERROR in action number 1 Hmm ale dzieje sie tak jezeli ręcznie dodam do roomu jakąs jednostkę, jeżeli kodem po ustaleniu wszystkich globalnych dam instance_create to normalnie idzie bez błędów.. co jest:( A jak to jest w czytaniu kodu, jezeli najpierw dodam obj_kontrola z globalnymi a pozniej jednostkę to w tej kolejności program czyta zmienne? najpierw co jest w create obj_kontrol a później w create obj_jednostka? czy jednocześnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Jeżeli w roomie ustawisz, to chyba równocześnie. Ale to wychodzi na to, że nie masz zdefinowanych tych zmiennych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 ładuj zmienne podstawowe np. room wcześniej. Też tak miałem. 200 zmiennych globalnych. I nagle zaczęły wyskakiwać błędy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Poważnie? No jakaś masakra się dzieje.. Globalne mam ładnie ustawione w obj_kontrola który wstawiam do rooma.. GML global.start=1; global.ile_piechur=0; global.ile_robotnica=0; global.ile_lucznik=0; global.ile_mag=0; global.zaznaczeni=0; global.zaznaczeni_piechur=0; global.zaznaczeni_robotnica=0; global.zaznaczeni_lucznik=0; global.zaznaczeni_mag=0; global.surowce_zloto = 0; // global.surowce_drewno = 0; global.liczba_mieszkancow = 0; global.liczba_mieszkancow_max = 0; global.zaznaczona_jednostka = noone; global.zaznaczone_jednsotki[]= noone; global.zaznaczone_jednostki[0] = 0; global.zaznaczone_jednostki[1] = 1; mouse = noone; nazwa = noone; global.speed_jednostka_pracownik = 2; global.speed_jednostka_piechur = 2.3; global.damage_jednostka_piechur=1; // KWIATY RANDOM for ( i = 0; i < 100; i += 1 ) { kwiat=instance_create(random(room_height),random(room_width),obj_teren_natura); } instance_create(100,100,obj_jednostka_piechur); instance_create(100,135,obj_jednostka_lucznik); Spróbuję z tym roomem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 A może jednostki wykonują kod przed controlem ? I wtedy masz errora w pierwszej klatce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Dlatego też zrób tak jak Ci radził Uzjel. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 No nie wiem..jak to sprawdzić? Z tym roomem niby działa... Ale w następnym roomie nie mogę operować na tych globalnych z poprzedniego rooma.. Co ja gadam:) DZIAŁA:D Dzieki wielkie koledzy.. jadę dalej z tym koxem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Zaznaczenie Persistent coś da? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 nie możliwe że nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Działa Uzjel, dzięki za pomysł, sam na niego wpadłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 O lol. A czy nie zauważyłeś może, że w większości gier np. przed wczytaniem nowego czegośtam jest "LOADING". Tak, sam na to wpadł -_- . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 :o A co to ma wspólnego z naszymi błędami dotyczącymi globalnych w GM mój mały przyjacielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Loading jest przed room'em. Wczytuje on różne rzeczy, zmienne też. I nie wiem kto tu jest "mniejszy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Loading jest nie tylko po to aby spokojnie wczytać zasoby typu grafikę, dźwięki i inne dziwne dlle. Ale również aby zmienne spokojnie mogły dotrzeć tam gdzie trzeba :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 :o A co to ma wspólnego z naszymi błędami dotyczącymi globalnych w GM mój mały przyjacielu? przy niedowierzaniach musisz pamiętać, że to jednak ty masz problem z kodem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 2 Lipca 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 ładuj zmienne podstawowe np. room wcześniej. Też tak miałem. 200 zmiennych globalnych. I nagle zaczęły wyskakiwać błędy. Zdecydowanie polecam. Ja wszystkie zmienne globalne ustalam w pierwszym roomie i od razu po tym robię room_goto_next(); przez co tej planszy nie widać, a wszystko jest już zainicjowane. Dodatkowym plusem jest fakt, że następne roomy to zazwyczaj menu, wiec wracając do nich nie przechodzimy już przez ten pierwszy - zatem zmienne nie resetują się niepotrzebnie ;) (oczywiście jak zaczynamy nową grę czy wczytujemy trzeba je odpowiednio ustawić, ale najważniejsze, że są wstępnie zainicjowane). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Dzięki:) A dlaczego zawsze mi działały te zmienne globalne w tym samym roomie i nagle wszystko się pokaszaniło? To jakaś ogólna wada gma? Jestem nowy w tym programie i takie błędy naprawdę irytuja i zniechęcają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 A może jednostki wykonują kod przed controlem ? I wtedy masz errora w pierwszej klatce ? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi