Głośnik Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Jaki jest język do tworzenia stron takich jak plemiona czy ogame... Jakie dokładnie języki trzeba umieć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 PHP, JS, HTML... do tego CSS i znajomość obsługi baz danych, język SQL i znajomość jakiejś konkretnej bazy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Głośnik Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 A tak z ciekawości jak się nauczyć robić takie strony typu http://www.smog.pl/ ,gdzie wszystko jest tak nawalone ,bo wiem tylko jak zrobić menu lewe prawe ,stopka ,baner i treść... Taki układ to tylko html i css? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Tak, tylko HTML i CSS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Głośnik Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 A może ktoś jakoś wytłumaczyć jak to układać ,bo jak robiłem taki układ ,jak w tamtym temacie co mi JS nie działa (Psychix pomoże) ,no to tam mam: <code> #pojemnik { width: 760px; margin: 0 auto; } #naglowek { border-bottom: 2px solid black; } #menulewe { float: left ; width: 200px; } #tresc { float:left; width:406px; border-left: 2px solid black; border-right: 2px solid black; } #menuprawe { float: left; width: 150px; } #stopka { border-top: 2px solid black; clear: both; } </code> I nie mam nic podane ,że treść jest w środku (pojemnik) ,albo menu prawe i lewe ,jest po dobrej stronie :) ? Bo umiem te zmienianie kolorów ,kafelkowania ,divy te zdjęcia (wiem ,że nic trudnego ,ale mam jakąś wiedzieć) ,tylko z tym coś mam problem... Code nie zmienie ,bo jak daję edytuj to mam ten problem co opisałem w Valhalli :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Jaki jest język do tworzenia stron takich jak plemiona czy ogame... Jakie dokładnie języki trzeba umieć... do ogame jest gotowy silnik o nazwie Xnova albo Ugamela, plemiona działają na podobnej zasadzie. Co nie zmienia faktu że html, php i mysql musisz znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Głośnik Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 A zna ktoś dobrą książkę z MySql ,co sprzedają w empiku? Tylko taką sprawdzoną ... I do Js ,też sprawdzoną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Heh ja ci proponuje nauczyć się najpierw HTML, który jest bardzo prostym językiem ,jak podołasz z html dołącz do tego znajomość css. Rób sobie proste szablony , najlepiej załóż jakąś strone o tematyce która cię interesuje i ją udoskonalaj. Jak załapiesz html/css to zajmij się dopiero php i mySQL :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Głośnik Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Umiem Html ,ale wyjadę do pracy ,to sobie kupie ,bo kupuję laptop i tam będę ćwiczył... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 skoro umiesz tylko html to dluga droga przd tobą zanim zrobisz dobrą gre ala plemiona czy ogame Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Głośnik Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 A w wakacje naucze się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Jak się przyłożysz to dasz rade. To wcale nie jest takie trudne, ja się nie uczyłem, jakoś mi samo przyszło, po kolei robisz jakieś najpierw proste kody PHP, a potem coraz to bardziej złożone, lepsze wychodzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Głośnik Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 I poprosiłbym jeszcze jakąś książkę (co przeczytaliście) godną polecenie do JS i MySql :) Nie wiem książka do 100zł może być... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Z resztą po co książka? Jest sporo poradników w necie, polecam webtips.pl, fajny, miły serwis :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Głośnik Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 To forum :) tam tylko zapytam jak tutaj :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mipo57 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 http://www.webtips.pl/forum/36-tutoriale-artykuly/ To forum smile.gif tam tylko zapytam jak tutaj smile.gif tamte forum jest głównie o programowaniu internetowym. Tutaj znajdziesz prędzej dowiesz się o gml. Na gamedev o dx,ogl itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Ale tam masz także poradniki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Książkę hmm. Nie wiem ja się uczyłem na przykładach. Potem kurs i proszę. Powiem ci tak jak napiszesz na kartce kod php/html/css/js to można powiedzieć że nauczyłeś się jezyka. Jedak nie jest to do końca sprawdzona metoda. Gdy się uczyłem myślałem ze już umiem. A co przyszło.... Gdy chciałem napisać swój własny kod to jakoś wszystko wyparowało z głowy. Na szczęście już to potrafię. Ale co ja ci tu truje o swojej nauce. Więc tak nie myśl że książka nauczy cie więcej niż nie jeden kurs który jest dostępny za darmo. No i miej pewność że to ci się nie znudzi bo to w tedy tylko stracony czas a ani korzyści anie pieniędzy za książkę. Więc radził bym ci żebyś najpierw poczytał kurs. Napisał coś prostego i jeżeli poczuł byś się na siłach to kupno jakiejś książki dla zaawansowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 masz darmowe poradniki i to bardzo dobre na necie, wiec nie wiem czy jest sens wydawać kase na książke w której jest to samo co w internecie, a wydawanie kilkudziesieciu zlotych za cos co mozna miec za darmo mija sie z celem. A w wakacje naucze się? To zależy od Ciebie, jesli bd sie przykładał i poświecał temu duzo czasu to na pewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 7 Czerwca 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Na początek każda książka o MySql/PHP/HTML/CSS jest dobra. Zwłaszcza te poniżej 80 złotych, po pozostałe mogą mieć już nadmiar wiedzy na jeden raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 To wcale nie jest takie trudne Nie wiesz co mówisz. Więc tak nie myśl że książka nauczy cie więcej niż nie jeden kurs który jest dostępny za darmo. Autor książki dokłada wszelkich starań, aby jego treść była jak najbardziej wiarygodna i zrozumiała, bo dostaje z tego kasę. Możesz oczywiście latać jak szalony po tutorialach, ale dużo czasu ci to zajmie, a w książce masz wszystko ładnie poukładane i przedstawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Głośnik Opublikowano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Na tamtym forum to mi tylko Tymona brakuje :( Spróbuje znaleźć lepiej jakąś ,książkę ,bo z przykładów ,się nic nie nauczę podstawy... Może jednak ,ktoś doradzi ,dla początkujących było ,bardzo początkujących... http://www.empik.com/szukaj/ksiazki?qtype=...p;x=43&y=22 http://www.empik.com/szukaj/ksiazki?qtype=...p;x=31&y=11 Tylko takie co wiecie ,że wszystko dobrze wytłumaczone ,i poproszę ,więcej niż jedną jakby ,nie było jakiejś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 ABC tworzenia stron WWW, wyd. Helion moge polecić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Głośnik Opublikowano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 A to sam html i css czy cóż ,bo nie piszą :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Ja zawsze szukałem książek na helion.pl, ale tu są chyba te same. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Tak, samo html i css. Do php jest oddzielna księga tego samego wydawnictwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Głośnik Opublikowano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Ale ja szukam js i mysql :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Po co ci mysql bez php? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mipo57 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 JS: http://helion.pl/ksiazki/head_first_javasc...rison,hfjsc.htm Dziwne, ale fajnie i łatwo się czyta ;) Jest możliwość poczytania pierwszych stron i z zobacz czy ci pasuje. 2/2 oceny to 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Głośnik Opublikowano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Heh nie mam możliwości zamówienie przez internet ,muszę iść butami do empiku :D Jak ktoś zna strasznie dobrą niech poda ,w sumie nie będę pytać o każdą głupotę i błahostkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi