dyzmek Opublikowano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 Przepraszam całą załogę Gmclanu za moje beznadziejne gry,przepraszam użytkowników za błędy jakie robię teraz tworzę grę do której przykładam się maksymalnie i przedewszystkim mam na nią wspaniały pomysł. drodzy użytkownicy miałem paro dniowego bana i teraz postaram się już oto by do tego więcej nie dopuścić będę wstawiał screeny przy zapowiedziach,nie używał formatowania tekstu ani nie będę zapominał o kropkach i innych znakach interpunkcyjnych. moje 1 pytanie po powruceniu do konta brzmi jak zrobić otworzenie się danych drzwi przy kolzij z obj_dzwignia bardzo proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALT Opublikowano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 GML (kolizja z dwigni) sprite_index = przesunienta_dźwignia with(obj_door) instance_destroy(); //lub with(obj_door) sprite_index = otwarte_drzwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 GML (create dzwignia) drzwi=instance_create(x,y,o_drzwi); //zmienna drzwi zapamiętuje id utworzonych drzwi //w instance_create() wpisz dowolne wartości x i y (możesz je wczytywać na przykład z pliku ini //albo zawsze tworzyć drzwi przesunięte względem dźwigni o pewną wartość)</span> GML (dzwigniainterakcja z graczem) with drzwi { if(sprite_index==otwarte)//jeżeli drzwi są otwarte... sprite_index=zamknięte;//to je zamknij else//a jeżeli są zamknięte... sprite_index=otwarte;//to je otwórz } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzmek Opublikowano 4 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 bardzo dziękuję działa a teraz ostatnie pytanko aby was nie zamęczać proszę o kod na grawitację dla wszystkich obiektów w roomie dla mnie i przeciwników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 GML with( all ) { gravity = 0.5 { Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zmienie kod Marka S.: GML with(ja) gravity = 0.5 with(przeciwnik) gravity = 0.5 lub: GML with(all) if(object_index = ja)||(object_index = przeciwnik) gravity = 0.5 Obie metody sa poprawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzmek Opublikowano 4 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 moja postać nie skacze chodź grawitacja działa bo wszystkie obiekty spadają jak zrobić skakanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZyperPL Opublikowano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 GML if keyboard_check(vk_up) { gravity=0 } else gravity=0.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzmek Opublikowano 4 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 thx działa :-) proszę zamknąć temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignis Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Sam możesz to zrobić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzmek Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 temat zamknięty działa bardzo dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi