Will Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 A mnie strasznie rozbawiło, jak można skopać cień, na który żadnego wpływu nie mamy (czysto teoretycznie, bo chodzi raczej o oświetlenie, którego elementem jest właśnie cień). Nom, a mnie zniszczyła twoja teza na ten temat. Może ją należy uznać za tekst miesiąca? A jak tego radiosity dobrze użyć? Jakoś nie widze specjalnej różnicy, pewnie kwestia ustawień Radiosity to technika globalnego oświetlenia. Zapewne będziesz miał parametry typu ilość iteracji itp. Tylko musisz pamiętać, że ta technika nie uwzględnia położenia obserwatora w swoich obliczeniach dlatego jeśli można najlepiej to połączyć z ray tracing'iem(nie wiem czy blender posiada taką opcje). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Blender posiada mnóstwo opcji, w tym raytracing (efekty lustra itp.). Można połączyć z radiosity, to daje fenomenalne efekty :) W sumie radiosity działa jak słońce - z każdej ściany obiektu wychodzi promień o kierunku normalnej ściany, promienie odbijają się od innych ścian i można zaobserwować taki efekt jak w prawdziwym świecie. Zresztą, ten obrazek: mówi sam za siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 No dobra tylko jak to ustawić bo w moich próbnych renderach(można je nazwać próbami jądrowymi) wogóle nie ma cieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 http://wiki.blender.org/index.php/Doc:Manu...hting/Radiosity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Odnawiam sobie swoją stronkę domową, wiem nie jestem w tym za dobry. oto jak wygląda. Poza treścią już dużo się nie zmieni Edit: obrazek kwiatka nie mój żeby nie było :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 To radiosity jest jakieś lewe... Zrobiłem jak w tutku, usunąłem wszelkie oświetlenie i wstawiłem subdivided Plane'a ustawiając mu Emissive na 0.1 i wyszło coś takiego: Jak widać cień stolika jest do kitu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Wróć do poprzednich ustawień i : -zaznacz światło -wciśnij f5 -w zakładce shadow and spots zmień soft size i samples na 5 to powinno wystarczyć by poprawić cień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Jak widać cień stolika jest do kitu. Nie wiem co to jest cień stolika, ale do kitu jest ten pod stolikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 To radiosity jest jakieś lewe... Zrobiłem jak w tutku, usunąłem wszelkie oświetlenie i wstawiłem subdivided Plane'a ustawiając mu Emissive na 0.1 i wyszło coś takiego: Pewnie coś spieprzyłeś. Spróbuj zrobić scenę z manuala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 @Assassin: nie wiesz też, co to jest Twój cień? Cień stolika - cień, który rzuca stolik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoxiPol Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Gdyby to stolik rzucal ten cien, to i ja bym zrumial, ale nijak to jest cien stolika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Lol nobody. Chyba nie za bardzo zrozumiałeś. Znajdź na obrazku cień, który rzuca stolik. Bo jak dla mnie to on lewituje. Choć przyznaję, że trochę dziwnie to przekazałem :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4tk Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 I nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na to, że dywan odbija światło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Wszystko odbija światło, chociaż przyznam rację, że ten dywan aż za bardzo ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 HP bar dla gry zzk co o nim sądzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Może ciut więcej kolorów dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Ja tam nie mam przeciwwskazań. Prosty i łatwo się połapać a o to przede wszystkim powinno chodzić w HUDzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Mnie się nie podoba ten łeb w tym okienku. Jakoś się z resztą nie komponuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 I nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na to, że dywan odbija światło. Zwróciłem. Bardzo ładnie zrobione. HP bar dla gry zzk co o nim sądzicie? Nie jest źle. Tylko może przydałoby się zmienić tablicę (nie wiem jak to nazwać, ten szary blok :P ), bo to w sumie lekki gradient ;) . Mógłbyś też dodać cienie do kota(?), ale z tego co pamiętam taki sam jest w grze więc może zostać :D . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Mógłbyś też dodać cienie do kota(?), to jest wilk :) hmm :/ a może coś takiego było by lepsze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morro Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Ooo tak, lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoxiPol Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Ooo nie. Tamten bylby fajny, gdybys zrobil bardziej 2.5D, i nie mieszal gradientow z ditheringiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaq99 Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 HP bar dla gry zzk co o nim sądzicie ? W takich grach jak twoja najlepiej pasują komiksowe hudy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 4 Marca 2010 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 to jest wilk :) hmm :/ a może coś takiego było by lepsze ? Lepsze, ale to chyba nie hud? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4tk Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 to pierwsze pstrokate, to drugie takie... dziwne o.o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Nie możesz zrobić czegoś prostego i estetycznego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Lepsze, ale to chyba nie hud? :> to cześć huda odpowiadająca za życie Nie możesz zrobić czegoś prostego i estetycznego? np. co ? hmm... :P zdania nie źle podzielone, no cóż to spróbuje coś innego wymyślić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Pokaż screen z gry to łatwiej będzie coś doradzić co może pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Lepsze, ale to chyba nie hud? :> Moim zdaniem chodziło o zamienienie głowy wilka z tą łapą :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 To na kija dał by tu ich aż 10? Chyba chodziło, że zamiast tych czerwonych prostokątów w hudzie by znikały kolejne łapy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi