DoNcEr Opublikowano 4 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Witam Przeglądałem sobie helpa gma i natknąłem się na kod : GML mean(val1,val2,val3,...) więc z ciekawości chciałem go sprawdzić. Ostatecznie w programie kod nie został użyty ze względu stałego dzielnika.To nawet dobrze bo można więcej liczb użyć jak 16. TYTUŁ: LICZNIK ŚREDNIEJ Gatunek: Program OPIS:program wyliczający średnią z max 24 liczb. Autorzy: Programowanie: damian2208 ...(Doncer);/ wykorzystany przykład Pietera (pole tekstowe) Grafika: damian2208 ...(Doncer);/ Rozmiar:972KB Download: LICZNIK ŚREDNIEJ v1.1 zmiany: -dodano jeszcze 8 pól -ponowne kliknięcie na pole odznacza je -button resetu -poprawa błędu z literami @EDIT: siet miał być inny dział screen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 4 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Program spełnia swoje zadanie. Ale nie jest idealny. Wyskakuje błąd, kiedy zamiast liczby wpisuje tekst. Można w nim jeszcze dużo poprawić, dla samego treningu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 4 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Ale wogóle po co to komu? Każdy może to sobie na kalkulatorze/kartce wyliczyć. A już wogóle 'program' przestaje być użyteczny z powodu ograniczenia tych 16 liczb... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 4 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Dlatego powinien zrobić, aby użytkownik sam mógł sobie ustalać ile ma mieć pól. Przelecieć do pętlą i już. Mógłbyś też dodać różne rodzaje średniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoNcEr Opublikowano 4 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 no 16 to tak na miarę przedmiotów szkolnych jeszcze się pobawię to wyeliminuje błędy tak dla rozrywki;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 ja mam 14 przedmiotów na ocene - średnia jak narazie z szacowanych ocen przezemnie wyszła 4.50 = rodzice mnie zatłuką za taką słabą. ---- program git, tylko popraw pare błędów i daj zeby sie dało odznaczyć pole. 3.7/5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoNcEr Opublikowano 5 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 OK dodałem jeszcze 8 pól i można już odznaczać pola a ten błąd z literkami z tym mam problem, częściowo zrobiłem że nie da się wpisać liter ,ale nie podoba mi się ten sposób. (Taka "ostatnia deska ratunku" bo nie miałem pomysłu na to )Tak w ogóle to po co je wpisywać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Nie lepiej by było zrobić to w stylu powiedzmy kalkulatora? Użytkownik wpisuje sobie tyle licz ile tylko chce i po wsićnięciu danego przycisku program oblicza średnią. Inaczej program jest praktycznie bezużyteczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 a ten błąd z literkami z tym mam problem, częściowo zrobiłem że nie da się wpisać liter ,ale nie podoba mi się ten sposób. (Taka "ostatnia deska ratunku" bo nie miałem pomysłu na to )Tak w ogóle to po co je wpisywać...real(string_digits(...)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Sorki, ale komu to potrzebne :P ? Można coś takiego zrobić w Exelu :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoNcEr Opublikowano 5 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 dzięki Dawidds tego było trzeba.Poprawka wprowadzona :) Lenin zrobiłem od razu tak jak mi się przedstawił pomysł, myślę że dla uczniów byłby wystarczający, nie wiem po co robić coś bardziej złożonego. Tiger mi kiedyś nie chciało się liczyć tej średniej jak do szkoły chodziłem a jak bym miał taki programik to bym sobie policzył ;p,....Nie wiem zawsze to o jedno doświadczenie więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Wojzax Opublikowano 5 Listopada 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Moja średnia na ten semestr koło 2.8. A te bąbelki przeszkadzają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
en_6280 Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 ja tam wole excela. Może dodaj możliwość obliczania średniej ważonej, geometrycznej, twój program stałby się wtedy jeszcze bardziej wartościowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 I można by dodać, że nie można podać (skoro to średnia ocen) oceny wyższej niż 6 ;) A programik niezły, tyle że nie przydatny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
:thumbsup: Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Masz ode mnie 5. Program bardzo przydaje mi się, gdy rozwiązuję zadania dotyczące geometrii nieeuklidesowej :thumbsup:. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Kim jest Peter ;>? :P ale i tak thx za wspomnienie... Większość osób zerżnie całość a potem będzie się zapierać, że to oni całe dnie i noce w pocie czoła harowały by parę linijek kodu napisać ;p Nie oceniam bo nie ściągam. Wybacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syliush Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Ogólnie to program do wyliczania średniej łatwiej i szybciej moim zdaniem napisać w C++. Od razu powiesz a co za różnica, a wielka, twój program w porównaniu z zrobionym w c++ pożera więcej cpu i pamięci ram, uruchamia się wolniej i zajmuje więcej. Żeby nie było że nie miałem jakiegoś podparcia w programie zrobionym w c++. Link. Czytając twój profil wiem że masz 21 lat, od razu ci mówię że już lepiej bawić się w c++ niż w gml. Edit: Żeby nie było offtopicu piszę w tym poście. Odnoszę się do posta Slasha. Nie wiem na jakiej podstawie mnie oceniasz i nie wiem nawet skąd niby wiesz, że nie umiem c++. To prawda że się uczę ale chyba każdy człowiek się uczy a moją długą nieobecność tłumaczy właśnie ta nauka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoNcEr Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 No pewnie że byłoby lepiej w c++ ale dopiero od niedawna sobie pobrałem dev c++ i jeszcze nic nie umiem. Ps.Jeszcze lepiej byłoby w assemblerze;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 E tam program słaby, bo żeby sobie średnią wyliczyć wystarczy mi średnia a nie program na kompie. 2/5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slash (Pental) Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Wait what? Syliush, żebyś ty jeszcze coś w C++ umiał, byłoby sooper =) . Program spełnia swoje zadanie, estetyczny, lecz jak mam go ocenić? Pięć to chyba za dużo jak na ilość czasu którą ci zajęło tworzenie, więc... oceń sam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Gdy zobaczyłem ten temat na stronie głównej gmclanu chciałem wejść i napisać posta typu: "jeśli chcesz wiedzieć jaką ocenę dostałeś wpisz sobie we wszystkie pola swojego programu cyfrę 1 i wylicz średnią", ale wszedłem w temat i zobaczyłem screen'a zobaczyłem że program ma całkiem miły interface pobrałem i muszę przyznać że program spełnia swoją rolę. Jedyne do czego mogę się przyczepić jest to że nie da się obliczyć średniej z dwóch liczb. Jest jeszcze jeden bug gdy chcesz policzyć średnią z ułamków w polu średnia nie wyświetla się przecinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi