LolikZabijaka Opublikowano 9 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 Witam, mam pytanie, czy wielokrotne formatowanie komputera może mieć wpływ na sprawność systemu, ponieważ w ostatnim czasie formatowałem kompa 6 razy (od początku roku) jeśli doszło do jakiś uszkodzeń to jak mogę to ewentualnie naprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osiem Opublikowano 9 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 Formatowanie raczej pomoże niż przeszkodzi :3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 9 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 Ano. Nie ma tak naprawdę lepszych sposobów na rozwiązanie problemów z systemem niż porządny format :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japanstache Opublikowano 9 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 Jeśli nie formatowałeś dysku czymś ciężkim nie powinieneś mieć problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 9 Października 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 Formatowanie to tylko czyszczenie tablicy indeksów do plików. Fizycznie pliki zostają na dysku, ale komputer ich nie widzi i nadpisuje je tak jakby było wolne miejsce. Dobrze działanie tej tablicy widac, gdy film np. 700mb przenosimy w ramach tej samej partycji do innego folderu - przeniesienie trwa ułamek sekundy, bo zmieniany jest tylko wpis o jego położeniu, ale sam plik pozostaje w tych samych sektorach. Formatowanie, to czyszczenie tej tablicy (chyba, że to formatowanie pełne, wtedy zerowane są też dane i można je odczytać dopiero w laboratorium). Na działanie komputera wpływ może mieć częste resetowanie czy odłączanie zasilania w czasie pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 9 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 dobrze, bo dowiedziałem się że moja karta FireWire może nie działać przez zbyt częste formatowani, co mogę z tym zrobić ? Dodam to jeszcze bo to może być ważne. Wstyd mi się przyznać ale w ostatnim czasie wyłączam komputer w niewłaściwy sposób, czyli przytrzymuję powera aż komp się wyłączy z racji tego iż wyłączanie zajmowało mi za dużo czasu (już się to więcej nie powtórzy) czy może mieć to wpływ na działanie FireWire? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 9 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 Wstyd mi się przyznać ale w ostatnim czasie wyłączam komputer w niewłaściwy sposób, czyli przytrzymuję powera aż komp się wyłączy z racji tego iż wyłączanie zajmowało mi za dużo czasu (już się to więcej nie powtórzy) czy może mieć to wpływ na działanie FireWire? sądzę, że tak Na działanie komputera wpływ może mieć częste resetowanie czy odłączanie zasilania w czasie pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 9 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 to co zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japanstache Opublikowano 9 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 Zakupić nową kartę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 9 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 a dlaczego mam kupować nową kartę, przecież ta jest sprawna, wiem o tym bo mi ją wykryło za pierwszy razem i przy kilku kolejnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoxiPol Opublikowano 9 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 a dlaczego mam kupować nową kartę, przecież ta jest sprawna, wiem o tym bo mi ją wykryło za pierwszy razem i przy kilku kolejnych. Jak jest uszkodzona nie moze byc sprawna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 9 Października 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 Gnysek. Formatowanie w domyśle to właśnie pełne formatowanie, a nie szybkie. Kiedyś, za czasów dosa nie było szybkiego formata i robiło się pełny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 9 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 to co nic się już nie da zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoxiPol Opublikowano 9 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 Jesli uszkodziles, to zobacz czy da sie naprawic : O Pojdz tam gdzie kupiles czy co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 9 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 ciekawe jak mam pójść na Allegro :D Ale słyszałem od siostry, która ma kontakt z człowiekiem która bardzo dobrze zna się na komputerach że to może być wina formata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMTraker Opublikowano 9 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 tia... pewnie, a może przez przypadek sformatowałeś kartę :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 9 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 tia... pewnie, a może przez przypadek sformatowałeś kartę :D głowę sobie sformatuj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 9 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 Najlepiej to sprawdzić czy działa na jakimś innym komputerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoxiPol Opublikowano 10 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 Najlepiej to pojsc sie spytac na komputer swiat czy cos, a nie na GMC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 10 Października 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 Najlepiej to pojsc sie spytac na komputer swiat czy cos, a nie na GMC.No to idź i się spytaj. @Lolik: A w ogóle to o czym my mówimy. Masz kartę pci firewire z portami do którego chcesz podłączać urządzenia czy jakąś kartę pamięci z interfejsem firewire? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 10 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 to jest karta 1394 FireWire Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krajowa Rada Stolarzy Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Nie chcę mówić tu jakiejś głupoty, ale wydaje mi się że z formatem poszły pewnie jakieś sterowniki o których zapomniałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 13 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 no ale jakie to mogą być sterowniki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krajowa Rada Stolarzy Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 No właśnie do tej karty firewire co ci nie działa. Na pewno nie masz jakiejś płytki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 13 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 o ile mi wiadomo do firewire nie potrzeba sterowników <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krajowa Rada Stolarzy Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Skoro masz kartę firewire a nie zintegrowany z płytą główną port to na 99% potrzebujesz sterowników. Po za tym kto tego dziadostwa teraz używa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 13 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 szukałem sterów w necie i NIC nie znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krajowa Rada Stolarzy Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Bo może nie wiesz jaki to model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 16 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 koleś nie jaki model, bo jeśli nawet wpiszesz w google "sterowniki do kart FireWire" to nie znajdzie ci nic ciekawego, więc tym bardziej nie znajdzie mi kiedy wpiszę np. "karta firewire model boski 123456 standard 997 sterowniki" bo NIC mi nie znajdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krajowa Rada Stolarzy Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Jak piszesz po polsku i w cudzysłowie to nie dziwne że nic nie znajduje. Spróbuj: firewire (model) drivers . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi