HrabiaDrako Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Więc mam pytanie czy potrzebne są prawa autorskie do darmowej gry? Chcę użyć nazwy Alien vs Predator,czy to legalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Z tego co wiem to nie. Ale fanowskich gier powstaje pełno i raczej problemów mieć nie będziesz jak nie będziesz miał z tego zysków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HrabiaDrako Opublikowano 26 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 No pewnie to tylko prosty top down:P Nie wiem czy ktoś go ściągnie a co dopiero by kupiłxD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nx Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 ja pierdziele co za pustaki na forum. zapytaj sie ich czy to legalne a ci odpowiedza NIE!!!!! co dostales bana na google? on ci odpowie na te pytania. psp. nie pisz "xD" bo normalnie ... co za pokemon z ciebie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 nie pisz "xD" bo normalnie ... co za pokemon z ciebie . chyba z ciebie. odkąd emotka "xD" jest zakazana? nadużywają jej pokemony, ale czy to oznacza, że normalny użytkownik internetu nie może jej sobie użyć? jesteś ostatnią osobą, której dałbym PSP do przerobienia. ps3: xD a co do tematu: to nie jest legalne, ale tylko niektóre firmy ganiają twórców fangejmów w przerwie między robieniem trzynastego rimejku swojego pierwszego hitu a jedenastym rimejkiem drugiego hitu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 26 Września 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 To tak jakbyś zapytał, czy udostępnianie MP3 za darmo jest legalne :) Nie ma znaczenia, czy chcesz zarabiać na czymś czy nie - jeżeli produkt jest chroniony prawami autorskimi (a nazwa filmu jest), to absolutnie nie wolno jej używać w swoim własnym produkcie bez licencji. Dotyczy to muzyki, nazw filmów, gier, ba, nawet automat z Coca Colą w grze to już naruszenie praw autorskich :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Odświeżam temat ;p Ale jakie są NIE płatne sposoby na ominięcie praw autorskich? Chodzi o same stwierdzenia typu Star wars itp w grze ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 To daj np. Intergalactic Wars czy Star Battles. Teoretycznie zawsze możesz dać, że użyłeś nazw zastrzeżonych tylko w celach informacyjnych, ale nie wiem jak to dokładnie funkcjonuje, czy zawzse możesz dać taką notkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Chyba zrobię np: gra Star Wars i nazwy typu Jedi zastąpię Jeedi,ale na filmikach będzie to czytane normalnie xD Tak będzie chyba dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Chyba zrobię np: gra Star Wars i nazwy typu Jedi zastąpię Jeedi,ale na filmikach będzie to czytane normalnie xD Tak będzie chyba dobrze Nie, nie będzie, ale kogo to obchodzi do puki nie sprzedajesz gry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 No sprzedać nie sprzedam,ale to chyba dalej pozostaje nielegalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 No sprzedać nie sprzedam,ale to chyba dalej pozostaje nielegalne. ktoś sie tym przejmuje? watpie w to... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 A ja właśnie nie więc czekam na opinie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 13 Grudnia 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Dopóki gra jest darmowa, to George Lucas nic Ci nie zrobi, ponieważ nie ma on w zwyczaju ganiać amatorskich twórców darmowych gierek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Czyli mówisz że spokojnie mogę używać stwierdzeń i muzyki związanych ze Star Wars puki gra jest darmowa.? Obyś miał rację.. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propaganja Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Czyli mówisz że spokojnie mogę używać stwierdzeń i muzyki związanych ze Star Wars puki gra jest darmowa.? Obyś miał rację.. :P zależy co rozumiesz pod pojęciem mogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Grę w uniwersum star wars Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 zrobili grę webową o uniwersum stargate, dodatkowo płatne 'bajery' i nikt twórce nie gania jak dotąd :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
en_6280 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 a czy kiedyś nie było coś takiego że koleś miał stronkę www.MikeRoSoft.com(lub jakoś podobnie) i musiał oddać/sprzedać swoją domenę Microsoftowi bo brzmiała tak samo ?? Z tego co pamiętam to mówili o tym w telewizji kilka lat temu, i był nawet w tej sprawie wyrok sądowy!!!! (dokładnie jaki nie pamiętam) Dlatego radzę ostrożność, może daj jakąś Polską nazwę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 a czy kiedyś nie było coś takiego że koleś miał stronkę www.MikeRoSoft.com(lub jakoś podobnie) i musiał oddać/sprzedać swoją domenę Microsoftowi bo brzmiała tak samo ?? Z tego co pamiętam to mówili o tym w telewizji kilka lat temu, i był nawet w tej sprawie wyrok sądowy!!!! (dokładnie jaki nie pamiętam) Dlatego radzę ostrożność, może daj jakąś Polską nazwę... tylko niektóre firmy ganiają twórców fangejmów w przerwie między robieniem trzynastego rimejku swojego pierwszego hitu a jedenastym rimejkiem drugiego hitu. imo najlepiej sprawdzić, czy istnieją inne fanowskie projekty i czy mają się dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
en_6280 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Chyba jednak lepiej zapytać właścicieli praw autorskich czy nie mają nic przeciwko... bo na 100 razy się uda ale za 101 już nie, przykład: 100 razy udało mi się z polaka na 2 napisać sprawdzian a już 101 nie i dostałem lacza. Jakbyś się bał zapytać to mogę (jak już zrobisz grę/program) napisać do Nich list czy nie mają nic przeciwko :) Wtedy z pewnością dadzą Tobie znać, może wyważą drzwi, może wejdą oknem, albo... W każdym bądź radzie możliwości jest dużo, co nie oznacza że każda z nich musi być spełniona, zarówno to też tego nie wyklucza. Ps. to był tylko przykład od reguły są zawsze wyjątki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Chyba jednak lepiej zapytać właścicieli praw autorskich czy nie mają nic przeciwko... bo na 100 razy się uda ale za 101 już nie, przykład: 100 razy udało mi się z polaka na 2 napisać sprawdzian a już 101 nie i dostałem lacza. Jakbyś się bał zapytać to mogę (jak już zrobisz grę/program) napisać do Nich list czy nie mają nic przeciwko :) Wtedy z pewnością dadzą Tobie znać, może wyważą drzwi, może wejdą oknem, albo... W każdym bądź radzie możliwości jest dużo, co nie oznacza że każda z nich musi być spełniona, zarówno to też tego nie wyklucza. Ps. to był tylko przykład od reguły są zawsze wyjątki. powodzenia w pytaniu Nintendo czy innego Microsoftu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 ja bym dał jakąś inną nazwę, chyba, że chcesz aby odwiedzili cię panowie w garniturach i okularach :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 No to nie wiem,jak napiszę do LucasArtu nawet mi nikt pewnie nie odpowie ;P Nie wiem czy się nie przejmować czy kombinować ze zmianami nazw... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ludzix Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Olej, i tak nie skończysz tej gry ^___________________^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Lepiej kombinuj, tzn. wątpię, aby na twój projekt zwrócili uwagę, ale skoro mają prawa autorskie, mogą cię ścignąć ... Doctor Who :P czyt. Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Ludzix a z kąt to wiesz?Nie znasz mnie:) Jestem pewien że to skończę!To mój najważniejszy projekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Jestem pewien że to skończę!To mój najważniejszy projekt Spokojnie, mój najważniejszy projekt leży na dysku nie ruszony od blisko 3 tygodni :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Już siedzę w obecnym projekcie jakiś czas i narazie mi się nudził parę razy ale max na 2-3 dni i wracałem do roboty z większymi chęciami do pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
en_6280 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 No to nie wiem,jak napiszę do LucasArtu nawet mi nikt pewnie nie odpowie ;P Nie wiem czy się nie przejmować czy kombinować ze zmianami nazw... Ja osobiście napisałem do http://www.pegi.info odnośnie tych ich obrazków, i mi w ciągu około 48h odpowiedzieli na moje pytania, mimo że pytałem jako prywatna osoba, po polsku (odpisali po angielsku), i mimo iż moje pytania były napisane chaotycznie. Więc nie warto zakładać, że dana firma nie odpisze... Po prostu spróbuj. Powtarzam i będę to powtarzał nie łam praw autorskich!!! - trudno żyjemy w świecie materialistów, kapitalistów, liberałów, i tak po za tym to wszystko wielki kicz i jadło dla pospólstwa. Chcesz z tym walczyć?? To rób dobre darmowe gry i programy, oraz daj innym możliwość z korzystania ze wszelkich zasobów programu (grafika. muzyka etc.) tak jak Ty byś chciał mieć możliwość korzystania z cudzych dzieł, nazw... Wtedy te "prawa" autorskie nie będą potrzebne i ich nie będzie (bo na co komu coś niepotrzebnego). I nic nie będzie nas zniewolało!! Rewolucja nadchodzi ! Ps. dajcie mi tapsa, albo niech Lolik Zabijaka postawi mi piwo co mi wisi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi