I am Lord Opublikowano 3 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 Funkcja surface_save(); zapisuje obrazek do formatu bmp, wszystko było by dobrze gdyby nie to że muszę zapisać 4 obrazki 2048x2048 które zajmują 64 MB. Szukam jakiegoś sposobu aby gm zapisane pliki bmp skonwertował na bezstratne jpg, po czym będę mógł je odczytać przez sprite_add(); Istnieje jakiś dll na takie coś albo cokolwiek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 3 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 bezstratne jpg to jak bmp wiec nie ma roznicy. Uzyj img.dll do konwersji na wybrany format. pieter w belt generatorze taki mial. podpytaj go jak uzyc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 3 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 bezstratny jpg w sensie tylko graficzym, kompresuje się ale nie zmienia wyglądu w paint.net np. taki jpg da się zapisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 3 Września 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 JPG nie może być skompresowany i bezstratny, bo JPG to format stratny :) Bezstratny i z kompresją może być PNG (ale nie musi). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 3 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 Faktycznie teraz się dokładniej przyjrzałem i są pewne niedosyty :P jak miał bym to zrobić z png to pewnie kolejny dll na wczytywanie grafiki png będę musiał znaleść. EDIT: LOL znalazłem dll który zapisuje surface do png i na odwrót czyli to co od początku chciałem. http://gmc.yoyogames.com/index.php?showtop...t=0&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi