XxMichałxX Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 sory ze takie banalne pytanie, ale na matmie nie mialem chyba albo przespałem jak obliczyć długość tej kreski pozaginanej z której wychodzi koło względem długości takich lini w środku... ;o .. nie czaicie pewno dam rysunek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 obwod kola = 2 * PI * promien kola O to chodzilo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 2pi*promień koła, czyli tutaj 2*pi*50. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 sory ze takie banalne pytanie, ale na matmie nie mialem chyba albo przespałem jak obliczyć długość tej kreski pozaginanej z której wychodzi koło względem długości takich lini w środku... ;o .. nie czaicie pewno dam rysunek matematyki w szkole nie masz? (2*pi)*100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Pieter, ja bym się słownictwem bardziej przejął... :x Bo żeby nazywać promień "linią koła" czy "tą taką kreską co wychodzi ze środka", a obwód "pozaginaną kreską" czy "kreską od koła", to ja nie wiem... :/ I on chyba chce obliczyć tylko ten kawałek obwodu, (czyli 2*pi*100)/8 = 25*pi Hmm... chyba że mówiąc "każda kreska" ma na myśli średnicę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Koledzy na górze wszystko powiedzieli ja tylko dodam że powinieneś przyjąć za pi~3,14 więc działanie powinno wyglądać tak: 2*3,14*100=628 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 No więc misiu dla twojej wiadomości to co nazywasz długością kreski od koła nazywa się Obwodem koła albo długością okręgu. A te twoje zielone kreski wychodzące ze środka to są promienie koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Koledzy na górze wszystko powiedzieli ja tylko dodam że powinieneś przyjąć za pi~3,14 więc działanie powinno wyglądać tak: 2*3,14*100=628 ;) 3,14 w przybliżeniu, ale na możliwości GM'a całkowicie wystarczy ;) oczywiście w GM jest już zmienna globalna PI wbudowana zdaje mi się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
en_6280 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Warto jeszcze zaznaczyć że "niebieska kropa"-środek koła to jest punkt!!! przedstawiony symbolicznie. Gdyż prawdziwego pojedynczego punktu nikt jeszcze nie widział (jest tak mały) :P Natomiast wiemy, że proste (,np. promień) i półproste są zbudowane z takich punktów i jest ich bardzo dużo, tak dużo że ich nie policzysz :P Jak wrócisz do szkoły (we wrześniu) możesz poprosić nauczyciela od matmy żeby tobie powiedział definicje punktu :) i może udowodnił że punkt istnieje :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 To mi na cięciwy wygląda a nie na średnice / promienie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Warto jeszcze zaznaczyć że "niebieska kropa"-środek koła to jest punkt!!! przedstawiony symbolicznie. Gdyż prawdziwego pojedynczego punktu nikt jeszcze nie widział (jest tak mały) :P Co za brednie. On nie jest wcale mały. Punkt jest po prostu czymś 0-wymiarowym. A nie czymś bardzo małym. Natomiast wiemy, że proste (,np. promień) i półproste są zbudowane z takich punktów i jest ich bardzo dużo, tak dużo że ich nie policzysz :P Na odcinku leży nieskończenie wiele punktów. I jest on 1-wymiarowy. (tylko długość) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Dobra, zanim niektórzy wymyślą, ze półprostej też nikt nie widział, zamknę temat :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi