Makary155 Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 Witam. Potrzebuję kodów na kilka przekształceń stringa: 1. Wielbłądzi styl pisania - wpisuję "ziomal", zwraca "ZiOmAl" 2. Pierwsze litery wyrazów z dużej litery-"Siema, Tu Mówi Zenek" 3. Wszystkie duże litery - "CZEŚĆ BRACHU" Nie pytajcie do czego mi to potrzebne. Z góry dzięki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 1. GML // text: input // result: output result='' mode=true for(i=0;i<string_length(text);i+=1) { char=string_char_at(text,i+1) if(mode) result+=string_upper(char) else result+=string_lower(char) mode=!mode } 2. To dam później, bo teraz muszę niestety już lecieć :/ harem wzywa :D 3. GML // text: input // result: output result=string_upper(text) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 3. Wszystkie duże litery - "CZEŚĆ BRACHU" bez przesady, jest nawet taka funkcja, co to robi. :) string_upper. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 20 Maja 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 Mała uwaga - pierwszy styl to PoKeMon, wielbłądzi styl to tzw. Camel Case które jest drugie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 20 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 Misiek- nie zauważyłem :) po prostu nigdy nie myślałem że będzie mi to potrzebne. YXE-Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 2. Gotowy skrypt: GML //argument0 - text var txt,mod; txt=argument0 mod=false for(i=0; i<string_length(txt); i+=1) { char=string_char_at(txt,i) if char=' ' { mod=true } else if mod=true { mod=false txt=string_delete(txt,i,i+1) txt=string_wklej*(txt,i,string_upper(char)) // nie wiem czy w dobrej kolejnosci, i zapomnialem jak sie to nazywa;p } else { txt=string_delete(txt,i,i+1) txt=string_wklej*(txt,i,string_lower(char)) } } return(txt) nie wiem czy zadziała, popraw sobie to string_wklej. nie moge sprawdzic bo gm sie zepsul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 @UP: Lol GML txt = string(argument0)+' '; out = ''; while( txt != '' ) { out += string_upper( string_copy( txt, 0, 1 ) ) + string_copy( txt, 2, string_pos( ' ', txt ) - 1 ); txt = string_copy( txt, string_pos( ' ', txt ) + 1, string_length( txt ) ); } return out; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi