XxMichałxX Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 W sumie myślę, że takiego badziewia nie powinienen wsadzac, ale nie moge sie powstrzymac :P Zrobiłem taki skrypcik do generowania stringów. Skrypt generate: GML /* argument0 = znaki z ktorych ma losowac argument1 = dlugosc ciagu */ var znaki,dlugosc,ciag; //tworzymy zmienne znaki=argument0; //nadajemy wartosc dlugosc=argument1; //-||- ciag=''; //-||- for(i=0; i<dlugosc; i+=1) //robimy petle ktora dopoki i jest mniejsze od dlugosci podanej to ma:... { ciag+=string_char_at(znaki,1+round(random(string_length(znaki)-1))) //...dodawac do zmiennej ciag losowa litere } return(ciag); //i skrypt ma zwrocic zmienna ciag</span> Jak użyć? Każdy wie ale na wszelki wypadek powiem: GML generate(/*tutaj wpisujemy znaki z ktorych ma losowac np:*/'abc123',/*tutaj dajemy dlugosc wygenerowanego stringa np:*/10) /*czyli na przyklad*/ zmienna=generate('abc123',10) No to.. pozdro ;) I nie musicie tego oceniac xP edit: dałem komentarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pivot18 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Oceniam na 3 ponieważ nie opisałeś dokładnie xd walłeś : chciałem bla bla bla... amcie kod: kodu kodu kode ?opis kodu kodu opis bla bla bla i nie wytłumaczyłeś niektórym użytkownikom... Początkujacym co to ;P Ale tak to dobra robota... E: powinienem dać 2... Dałeś sam kod... Gdzie w kleić? no właśnie -.- Powinienem dać dwa ale trudno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 no to czekaj zaraz dodam e: już. ale to ma być skrypt do użytku a nie do uczenia sie z niego kodu :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 W regulaminie pisze, że trzeba uzasadnić swoją ocenę, no ale mam nadzieję, że Sz. Adm. mi wybaczy ten jeden raz :) Pała. Rozumiem, że Ciebie cieszy napisanie takiego szajsu, ale uwierz, to nic fajnego ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 co to robi? jakiego stringa? do czego to ma mi się przydać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pivot18 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Czekaj czekaj! Ktoś mu dał 4! Albo 5 :/ ponieważ zamiast 2 ja dałem 3 - 1 = 2 nie? ktoś mu dał 4 ale kto ? A raczej ktoś mu dał 5 Dalej niewiemy co to string... komentarze fajnie... Ale co to jest string im wytłumacz xd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 jak mam oceniać skoro nie wiem co to robi.. :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Że jak napiszesz GML generate("abcdefghijk",10) to ci zwróci string o długości 10 liter, składający się ze znaków abcdefghijk. Przynajmniej tak mi się wydaje z tego co przeczytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 szkoda, że dana litera nie może wystąpić tylko raz. np z abc może wyjść aac fajnie by było np bca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 nie wydaje ci się ;] taki generator ciągu znaków. wybiera losowo litery z podanych w agrumecie zero i je uklada losowo. e: @up to tez bez problemu mozna zrobic tylko pomysl: dasz generate('abc',4) - długość większa od ilosci liter a nie moze sie powtarzac, czyli bedzie lipa ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Tylko że taką rzecz umie zrobić 99,(9)% gm clanowiczów i na co to komu ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 hm.. np po to ze zaoszczędzi 30 sekund na napisanie bo bedzie mial gotowe :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boro Casso Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Tylko że taką rzecz umie zrobić 99,(9)% gm clanowiczów i na co to komu ??? Dla tych 0.1% :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Tylko że taką rzecz umie zrobić 99,(9)% gm clanowiczów i na co to komu ??? może i zaoszczędzi 30sek pisania, ale co z 15min szukania? :P to zrób tak, ze użytkownik nie ustala długości zwróconego stringa. Niech on będzie równy z tym wprowadzonym początkowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 dasz generate('abc',4) - długość większa od ilosci liter a nie moze sie powtarzac, czyli bedzie lipa ;] Proszę, powiedz, że udajesz... :| Wystarczy, ze random zwróci choć dwa razy tą samą liczbę, co naprawdę ie jest trudne :| A poza tym to: round(random(string_length(znaki)-1)) Jest niepoprawne statystycznie. Szanse na to, że wypadnie liczba z zakresu 0.5<x<string_len()-1 jest dwa razy większa niż na to, że wypadnie któraś skrajna wartość. A jak nie wierzysz, to zrób se programik, który wylosuje milion takich liczb i przedstawi je na wykresie. Ed: Marek - to, co tam chcesz jest banalnie proste - wystarczy wywalić ze stringa już zużyty znak :P Ed: Sory, nie słuchajcie mnie. Dopiero wstałem i bzdury opowiadam :| Ja tak zrozumiałem wiadomość Michała: Wystarczy, że dasz generate('abc',4), a długość stringu będzie większa niż liczba znaków, czyli żaden znak się nie powtórzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 haha. no właśnie bo sie dziwie o co ci chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zmodyfikuję to tak, żeby zamiast liter losowało sylaby i ustawiało je losowo i wykorzystam jako generator imion do rpg'a! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 GML iloscsylab=choose(2,3,4,5) repeat(iloscsylab) { sylaba=generate('abcdefghijklmnoprstuwyzxv',choose(2,3)) imie+=sylaba } :D edit: haha mi wyszło imie: "Sbogosyikn" edit2: ahhahahahha a teraz: "Dziubbyr" :D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubal09 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Daj przykład do tego losowania imion bo mi się niechce tego robic ok? :> e: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Haha, dobre, jak by poprawić to: http://www.gmclan.org/up5379_12_generator_...lue_screen.html To by mógł być jakiś generator BSOD XD No a ocenke daje 3 bo marne :sleep1: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi