XxMichałxX Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Kod: $zapytanie="SELECT * FROM phpfus_users WHERE user_name=$nick"; $wykonaj=mysql_query($zapytanie); while($wiersz=mysql_fetch_array($wykonaj)) { print "Nick: ".$wiersz['user_name']."<br>"; print "Haslo: ".$wiersz['user_password']."<br>"; print "Email: ".$wiersz['user_email']."<br>"; } Error: Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/sites/yoyo.pl/a/v/average-designers/showinfo.php on line 7 Czemu ten błąd wyskakuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Bo mysql_query zwraca false? $zapytanie="SELECT * FROM phpfus_users WHERE user_name='$nick'"; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 aby na pewno jest ok z tymi apostrofami? $zapytanie="SELECT * FROM phpfus_users WHERE user_name='". $nick ."';"; btw w SQL na końcu też musi być ; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Nie musi. :P $name to string, więc podawajmy go SQLowi jako string. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 dobra juz dziala. tylko ze teraz user_password (w phpfusion) jest jakoś kodowane... jak to jest kodowane i jak odkodować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Tak jak to robi phpfusion. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Żeby się dało odkodować to po co by to kodowali? Hash z hasła jest porównywany ze zhashowanym wpisanym hasłem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 no to sie da odkodowac czy nie? to jest jakąś metodą kodowane? czy tak se php fusion wymyślił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Weź może lepiej powiedz, co chcesz zrobić, to ci powiemy. Jeśli jest to jakiś rodzaj sumy kontrolnej (a jestem wręcz pewien, że tak) to NIE da się tego odkodować. Ed: LOL, nie słyszałeś nigdy o czymś takim jak suma kontrolna ;/ ? Suma kontrolna to liczba, ciąg bajtów, przedstawiany najczęściej w formacie szesnastkowym, będący odzwierciedleniem jakiegoś ciągu znaków. Z każdego ciągu znaków da się utworzyć sumę kontrolną, a więc logicznie rozumując, na nieskończoność możliwych plików przypada skończona liczba skrótów, idąc dalej na jeden skrót przypada nieskończona liczba plików. Czyli, logicznie rozumując - sumy kontrolnej NIE da się odkodować. Ed2 czy tak se php fusion wymyślił?Chyba w każdym portalu/forum hasła są kodowane przez MD5... ;/ A tak nawiasem mówiąc, to dużo bezpieczniej kodować np. sha1(md5(str)+"blabla") - jeśli ktoś już by dostał hashe haseł userów, to 20% by odczytał z gotowych baz danych, a jakby mu bardzo zależało, to by resztę brute-forcem złamał. A tak nie ma szans nawet brute-forcem - nie wie dokładnie, na jakiej podstawie tworzymy sumy. No chyba, że by się włamał też do źródła portalu jakimś cudem... :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 nie no bo mam strone w php-fusion i sobie napisałem skrypt taki że sobie wpisze nick i mi pokazuje wszystkie dane (e-mail, hasło, ip, id itp itd.) tylko że hasło sie zakodowane pokazuje a hasło prawie najwazniejsze zeby komus podejżeć ;) edit: a można jakoś przerobić w php-fusion zeby jak sie gostek rejestruje to zeby jego hasło sie nie kodowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Eeee. XxMichałxX. Weź zostaw lepiej programowanie bo z takim podejściem... jesteś głupi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 ale czemu? co nie moge sobie hasła podejrzeć ;d ? e: czy moze chodzi ci o to ze mozna to zrobic 100x łatwiej a ja komplikuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Chodzi o to ze bedziesz zapewne chcial to wysylac innym jako mod do php-fusion z bajerami, wraz z schowanym w sobie skryptem na pobieranie danych z bazy ofiary i miec dostep do wszystkich ich danych, oraz udawac 'pro hakiera'. Ale skoro nie jestes w stanie pojac takich rzeczy to nie masz sie co bawic w hakierstwo. EDIT: Zawsze mozesz sprobowac lamac haslo metoda bruteforce jesli PHPfusion korzysta tylko z sumy kontrolnej EDIT2: O K###A, czytam w myślach! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Chodziło mi raczej o to, że z tak szczeniackim podejściem do ochrony danych użytkowników to może się utopić, ale to co PsichiX napisał też jest ok. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Tymon, proszę nie "string $zmienna string" tylko "string" . $zmienna . "string" :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Mi to ryba. I tak w PHP używam single quote. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 No ja też, ale kurde takie coś to woła o pomstę do nieba ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 To ja już wolę 'string' . $zmienna . 'string', bo "" od tego jest żeby dawać "string $zmienna string". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 He? Właśnie od Tego nie jest, bo tylko to w PHP zauważyłem ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 No tak, własnie w PHP od tego to jest :) Tak sobie ktoś wymyślił. Dla tego przetwarzanie zmiennych w " jest dłuższe od tych w ', chociaż Ranma twierdzi, że w nowych wersjach PHP nie ma większej różnicy (nie widziałem jednak testów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 stfu Tzn. masz racje, ale mi się taki zapis nie podoba ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Nom, to inna sprawa. Najlepsze, że tablicę trzeba wtedy zapisać jako {$zmienna[5]}, bo bez klamerek się sypie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 O nie wiedziałem ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freeVenge Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Chodzi o to ze bedziesz zapewne chcial to wysylac innym jako mod do php-fusion z bajerami, wraz z schowanym w sobie skryptem na pobieranie danych z bazy ofiary i miec dostep do wszystkich ich danych, oraz udawac 'pro hakiera'. Ale skoro nie jestes w stanie pojac takich rzeczy to nie masz sie co bawic w hakierstwo. EDIT: Zawsze mozesz sprobowac lamac haslo metoda bruteforce jesli PHPfusion korzysta tylko z sumy kontrolnej EDIT2: O K###A, czytam w myślach! biggrin.gif gówno wiesz co chce a co nie chce. poprostu chciałem sobie zrobić na stronie SWOJEJ takie coś, żeby zobaczyć dane uzytkownika jak mnie jakis wkurzy, wtedy mu się 'za karę popsocę' ;d i w ogole czemu zawiesiliście mi konto? za co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Za to, że posiadasz dwa. Btw. - jak masz własną stronę, to nie musisz znać hasła, by pozmieniać ustawienia czy podszywać się za tego usera na swojej stronie - nawet nie musisz pisać żadnego skryptu, wystarczy sama modyfikacja bazy danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Gnysek, ale jak się jest idiotą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi