Exigo Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Ostatnio kolega marudził, że jego rodzice wmawiają mu iż jest "niby" uzależniony od grania i może siedzieć jedynie 1/2 godziny dziennie?... Przecież to jest głupota. Czy da się wystarczająco nagrać przez tak krótki okres?... Dzisiejsza rozrywka dla młodzieży(i nie tylko) to nie wyłącznie granie w piłkę, czy inny sport lub jakieś 'pokemony', lecz też granie na kompie, czy wszelakich konsolach. Tylko niestety, starzy są nakręcani przez śmieszne seriale typu "M jak Miłość", "Samo życie" czy inne bzdety, i później mają irytujące stereotypy. Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propaganja Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 tiaa to ja spędzam jakieś 10-15h dziennie przy kompie a akurat komputer to najmniejsze z moich 'uzależnień' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japanstache Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Czy da się wystarczająco nagrać przez tak krótki okres? Jesteś uzależniony, ot co! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feynorn Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Może rzeczywiście jest? Skąd mamy to wiedzieć? Może być chociaż powiedział ile gra i czy mu to przeszkadza w nauce albo codziennych obowiązkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Mój kolega był uzależniony - później już nie umiał pisać. Ja spędzam kilkanascie godzin dziennie na kompie i uzależnienia nie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 25 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 @Feynorn: Powiedzmy że jest to postać fikcyjna i na odrobienie lekcji zostaje mu szmat czasu. Dodając inne obowiązki - też szmat czasu... Zresztą, co się tu dziwić po 1,5 h grania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Są uzależnienia i jest średniowieczne podejście rodziców. Trzeba tylko umieć rozróżnić jedno od drugiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D!4bl0 Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Zależy wiekszosc uzależnionych nie wie ze jest uzależnionych lub po prostu nie przyznaje sie do tego i zaprzecza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Zalerzy wiekszosc uzalerznionych nie wie ze jest uzalerznionych lub po prostu nie przyznaje sie do tego i zaprzecza. Jeśli jest się uzależnionym, pada także ortografia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propaganja Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 no ja kiedys bylem uzalezniony bardziej, jako 13-14 latek nie mialem za bardzo zycia nie liczac diablo 1&2 a później faza mmorpgów. Teraz czasu przy kompie spedzal wiecej ale tylko dlatego ze spac nie moge. Dupy to uzależnienie, fajki i trawka to uzależnienie, a komputer? To tak samo jakby powiedziec, ze moim uzależnieniem jest noszenie spodni czy coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D!4bl0 Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 No tak pada :D czyli moge sie do tego grona zaliczyć :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 No tak pada czyli moge sie do tego grona zaliczyć Ciebie raczej nie, widziałem gorsze przypadki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feynorn Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 @Feynorn: Powiedzmy że jest to postać fikcyjna i na odrobienie lekcji zostaje mu szmat czasu. Dodając inne obowiązki - też szmat czasu... Zresztą, co się tu dziwić po 1,5 h grania. A więc ma żałosnych, staroświeckich rodziców. Komputer to rozładowanie napięcia jakie występuje u chłopców w wieku dojrzewania i pod warunkiem, że nie koliduje to z nauką to mu powinni jeszcze zwiększyć czas grania - rozwija się intelektualnie i nie rzuca kamieniami w radiowozy policyjne z kumplami po nocach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Uzależnieniem jest jedynie jedzenie oraz picie, komputer to wymysł współczesnych rodziców, ale niestety takie coś może się zdarzyć. Bardzo rzadko, ale może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feynorn Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Uzależnieniem jest jedynie jedzenie oraz picie, komputer to wymysł współczesnych rodziców, ale niestety takie coś może się zdarzyć. Bardzo rzadko, ale może. No tak bardzo rzadko to się zdarza ale Korea Południowa teraz ma przez mmo masowy kryzys gospodarczo - społeczny. Przy samym wowie zmarło tam coś koło 100 osób. No a Tibia? Dzisiaj połowa polskich TuxManów jest od tego uzależniona i gra w to 15 godzin dziennie. Resztę czasu poświęca na oszukiwanie starych co zrobić żeby nie iść do szkoły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 tiaa to ja spędzam jakieś 10-15h dziennie przy kompie a akurat komputer to najmniejsze z moich 'uzależnień' ja spędzam mniej więcej tyle samo, i tak jak propa, to jest mój najmniejszy problem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 U mnie komp chodzi 24/7 choć siedze 3-4h w ciągu dnia.Wg. mnie nie ma uzależnienia od kompa,chyba że naprawde w skrajnych przypadkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 A ja jestem uzależniony i muszę z tym żyć :( lol sad. A temat prawie jak ten o hamowaniu wzwodu ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 25 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Nieprawda... ! <_< Zresztą, co ma wzwód do uzależnień..? Co prawda są jakieś powiązania, ale zmieńmy temat.. :P Powiem tak... Nie obchodzi mnie to, czy jestem, czy też nie jestem uzależniony od kompa. Siedzę, bo nie mam co robić, i nie należy od razu wyciągać pochopnych wniosków typu: "Jesteś uzależniony od kompa, synu!" (Ale szczerze powiedziawszy chyba jestem) :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 ja sie "uzależniam" tylko jak mam coś konkretnego, ciekawego do robienia na kompie np. gra wtedy siedzę non-stop. Ale tak jak teraz, to robie wiele innych rzeczy np. czytam ksiazke "Opowiesci z malazanskiej ksiegi poleglych : Ogrody Ksiezyca" Polecam z******** książka :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Wg mnie bez sensu siedzieć całymi dniami przy komputerze. Później wszystko ma się w dupie oprócz komputera czy jakiś gier - człowiek od tego może się zrobić dziwny z własnym światem. Przyjdzie czas na pracę czy własne życie i kropka bo nie poradzi nikt sobie widząc przez całe życie to co się dzieje w kompie i nic więcej. Jak będziecie już pracować po 8 lub 12h to nawet wracając do domu nie pomyślicie o kompie tylko o spaniu (na razie jesteście wypoczęci bo nic nie robicie poza kompem czy tam szkołą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Jak będziecie już pracować po 8 lub 12h to nawet wracając do domu nie pomyślicie o kompie tylko o spaniu Nie prawda :P Ja robię po 10 h i spokojnie potrafię posiedzieć jeszcze sporo czasu przed kompem, tudzież wyskoczyć gdzieś na browar :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Kiedy ty na to czas znajdujesz to ja nie wiem. :P Ja max w tygodniu przed kompem siedzę 3-4h, a w weekendy 5-6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 normalnie, wracam do domu przed 18, to mam dla siebie jeszcze z jakieś 5h ;) spokojnie można nagrać się jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TakeThis2 Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 starzy są nakręcani przez śmieszne seriale typu "M jak Miłość" Co k**** chcesz od M jak Miłość??? :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g-Enjoy Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Ja spędzam przy piecu średnio 18 godzin dziennie, reszta to x360 albo Wii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Bagno: hmm, a szkoła, i różne temu podobne? ;o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Przecież on mieszka na Bagnach, do szkoły chodzić nie musi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Ja o uzależnieniu mam jedno zdanie UZALEŻNIENIE TO TOTALNA BZDURA !!! Ja osobiście na kompie głównie oglądam filmy i słucham muzy (no czasem jeszcze porobię Parszywą Dwunastkę) Mama i siostra chcą mi wmówić że jestem uzależniony, według mnie nie jestem ponieważ nie mam żadnych problemów z ortografią nie mam złych ocen w szkole a to że po szkole siądnę se przed kompem i obejrzę jakiś film czy kreskówkę to wcale nie świadczy że jestem uzależniony. Jasne że mój odpoczynek nie polega tylko na siedzeniu przed kompem czasem pobuduję coś z LEGO posprzątam pokój siądnę przed TV pobawię się ze zwierzakiem itp. Moim zdaniem moja mama się myli mówiąc że jestem uzależniony. TYLE :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Uzależnienie jest wtedy, gdy nie umiesz żyć bez danej rzeczy. Jeżeli umiesz, to wporzo, nie jesteś uzależniony. Jak umiesz np. zrobić sobie dwa dni bez siedzenia na komputerze i nie będziesz skomlał na podłodze, że nie masz komputera, a będziesz się czuł tak jakbyś go miał, czyli będziesz dalej radosny itd. to nie jesteś uzależniony. Chyba najprostszy test, żeby sobie odpowiedzieć, czy jest się uzależnionym czy nie. I to nie jest żadna bzdura, bo takie przypadki się zdarzają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi