level123 Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Mam pole w którym trzeba wpisać określony text i jeśli się go wpisze wyskakuje okienko z napisem 'Good', problem polega na tym, że chciałbym też aby można tam było wpisać inny tekst różniący się może 1 lub 2-ma nie określonymi słowami i wtedy też jest zaliczony, da się coś takiego zrobić (wiem że nie pisze zbyt jasno ,ale może ktoś zrozumie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 text1 = "Bla bla bla bla" text2 = "bla bla blllla" wpisz = "" if wpisz = text1 or text2 show_massage("Good") ?? Ale musi sobie zrobic mozliwosc edycji zmiennej "wpisz", teraz Ci kodu nie dam ale w wiki znajdziesz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 musiał byś wyodrębnić wszystkie słowa, policzyć je i sprawdzić co tam sobie chcesz ;p możliwe do wykonania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Mimek: chyba raczej: text1 = "Bla bla bla bla" text2 = "bla bla blllla" wpisz = "" if wpisz = text1 or wpisz = text2 show_massage("Good") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Nie mozna pisać if COSTAM = mama or tata. Trzeba if COSTAM = mama or COSTAM = tata, ________________________ Co do tego "good". var test,get; get = get_string("Wpisz","coś"); test = string_copy(get,1,4); if test == "Good" { /// } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 masz racje wezyr, masz racje, ale kodu nie sprawdzałem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
level123 Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Nie chodzi mi coś or coś, tylko że np masz wpisać 200 słów w jednym polu ,takie słowa jakie poda ci program, ale np. wpiszesz przez pomyłkę 3 inne słowa to wtedy też ci zalicza, a jeśli wpiszesz 5 słów nie poprawnie to już nie - taki limit błędów, dla tych którzy dalej nie rozumieją ,jeśli 197 słów na 200 się zgadza to też uznaje (zgada się to znaczy jest takie samo słowo jakie ma być w tym samym miejscu w którym ma być), nieważne czy te 3 słowa w których popełniliśmy błąd występują na początku na końcu, w środku, czy każde gdzie indziej. A najlepiej by było jak by jeszcze pisało błędów popełniłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
level123 Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 I nie moge zrobić tak żeby każde słowo było wpisywane w oddzielnym okienku a potem sprawdzane i jak jest błędne to traci się życie itd. To musi być jedno okienko dla całego tekstu, jesteście w stanie pomuc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Ekhm, jest to do zrobienia, tylko musisz napisac ok.1000 słów, a potem z choose wybierać 20 czy 30, każde musiałbyś wyodrębnić i sprawdzać czy są dobrze wpisane. Można takie coś zrobić na tablicach. Poszukaj przykładu tablic, jest łatwiej uczyć się na metodzie prób i błędów więc próbuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
level123 Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Może by tak jaśnej, bo jestem dopiero początkujący :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pental Stary Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Oj tam, powiedz jak to ma działać. Że "tekst tekst" jest równy np. "tekst tekst lol" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
level123 Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 poczytaj sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pental Stary Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Boże, odpowiedz na moje pytanie -.-' ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
level123 Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 no załóżmy, zależy w jakim sensie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pental Stary Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 No właśnie, jak nie potrafisz dobrze wytłumaczyć, to dopiero co ja mam powiedzieć. Czekaj chwilkę, zaraz edit :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Otóż : Zobacz ten temat nie są to zwykłe tablice, ale są świetne :) Tworzysz takową "siatkę" i wymyślasz ok.500 wyrazów, aby się w miarę nie powtarzały. wyrazy=ds_grid_create(50,10) Tworzysz siatkę o wymiarach 50 poziomo i 10 pionowo, czyli łącznie 500 pól. ds_grid_set(wyrazy,0,0,wyraz1); dodajesz do pierwszego pola(lewy górny róg) wyraz :) ds_grid_set(wyrazy,1.0,wyraz2); dodajesz wyraz do drugiego pola pierwszej lini itd. np. ds_grid_set(wyrazy,50,10,wyraz500); Następnie musisz wylosować : poszukaj coś o "choose" :) ja tam choose nie używam :) ale pewnie będzie jakoś tak text=ds_grid_get(wyrazy,choose(20)) nie wiem :) Jeśli się nie będzie zgadzało to zrób tak jak gnysek pisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pental Stary Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Aha, miło. Kod na oddzielanie wyrazów: __l = ds_list_create(); __s = get_string( 'Podaj stringa:', '' ); __a = ''; for( __i = 0; __i < string_length( __s ); __i += 1; ) { __c = string_char_at( __s, __i + 1 ); if ( __c == ' ' ) { ds_list_add( __l, __a ); __a = ''; } else { __a += __c; if ( __i == string_length( __s ) - 1 ) { ds_list_add( __l, __a ); } } } for( __i = 0; __i < ds_list_size( __l ); __i += 1; ) show_message( 'Wyraz nr ' + string( __i + 1 ) + ': ' + ds_list_find_value( __l, __i ) ); Reszty ci nie zrobię, póki nie wytłumaczysz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
level123 Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Dobra i co mi da taka ramka w której się losuje jakiś wyraz? Dla pentala: masz okienko do wpisania tekstu, nie? W tle leci piosenka a ty musisz pisać to co w niej śpiewają, gdy piosenka się kończy wyskakuje podsumowanie, ile razy się pomyliłeś przy wpisywaniu owego tekstu. Jeśli popełniłeś tylko 1,2 lub 3 błędy to wyskakuje okienko "Very Good!" Jeśli popełniłeś 4 lub 5 błędów to wyskakuje okienko "Ok" itd. aż do "Bad!" przy np. 15 błędach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Trzeba było od razu mówić, że to chodzi o piosenkę. :twisted: Musiasz napisać te słowa piosenki w zmiennej i zrobić dzielenie wyrazów wg Pentala. A to "Good" zrób jak gnysek mówił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
level123 Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Dobra, według pentala, a co u pentala znaczą jakiejś __l, __i, __a itd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 zmienne ? przecież widać w kodzie wyraźnie. Identyfikatory i zmienne tekstowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
level123 Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 sory,ale ja jestem jeszcze kompletnie zielony. mogli byście pod każdą liniką napisać co się dzieje, bo narazie rozumiem tylko polecenie __s = get_string( 'Podaj stringa:', '' ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pental Stary Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zaraz ci to zrobię, ale najpierw objaśnienie: __l = ds_list_create(); // tworzy liste wyrazow __s = get_string( 'Podaj stringa:', '' ); __a = ''; // to aktualny wyraz, na razie pusty for( __i = 0; __i < string_length( __s ); __i += 1; ) // przejezdza po kazdym znaku string_length( __s ) <- dlugosc tekstu ktory podales { __c = string_char_at( __s, __i + 1 ); // aktualny znak if ( __c == ' ' ) // jesli to spacja, znaczy ze wyraz poprzedni sie skonczyl wiec dodajemy wyraz do listy a aktualny nadal jest pusty { ds_list_add( __l, __a ); // dodajemy ten wyraz __a = ''; // aktualny jest znowu pusty } else // a jesli nie ma spacji { __a += __c; // aktualny wyraz zwieksza sie o aktualna literke if ( __i == string_length( __s ) - 1 ) // jesli to koniec zdania { ds_list_add( __l, __a ); // dodajemy ostatni wyraz } } } for( __i = 0; __i < ds_list_size( __l ); __i += 1; ) // tyle ile jest wyrazow tyle wyswietlamy :) show_message( 'Wyraz nr ' + string( __i + 1 ) + ': ' + ds_list_find_value( __l, __i ) ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi