Slax Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Cze, mam problem i pytanie, otóż: Chcę zrobić tak że jeżeli najadę na o_dystrybutor wyskakuje tabela (show_message) i są trzy opcje: Pisze ile zatankować? Opcja 1= 20 l Opcja 2- 60 l Opcja 3= 120l I od razu działanie na odpowiedź czyli: nie wiem jak to napisać np. if odpowiedz1=1 { global.fuel+= 20 global.money-= 50 } Mam nadzieję że mi pomożecie :D A i tu jest jeden problem, że jeżeli wybiorę np. opcję pierwszą i gdy zmienne zostaną dodane, to żeby auto samo odjechało o np. 124 px w prawo, by znów nie było pytanie o tankowanie :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ra3l Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Mi się wydaje że lepiej było by tak że jeżeli najedziemy na "dystrybutor" i zatankujemy nie możemy zatankować drugi raz stojąc w tym samym miejscu żeby nie wyskakiwała tabela tylko po jednym razie była zablokowana na przypuśćmy 30sec, Jak coś to tworze ten projekt wraz z slax'em. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 GML //w create tankuje=false //w kolizji, czy gdzie tam chcesz: if tankuje=false { pytanie=show_message_ext('ile zatankować?','20L'.'60L'.'120L') if pytanie=1 //gdy wybrane zostanie 20 litrów { global.fuel+= 20 global.money-= 50 } if pytanie=2 //gdy wybrane zostanie 60 L { global.fuel+= 60 global.money-= 100 } if pytanie=3 // gdy 120 L { global.fuel+= 120 global.money-= 200 } tankuje=true alarm[0]=100 } //w alarm 0 tankuje=false Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 A użyć Switcha to nie łaska? :P BTW. GML if( !tanguje ) { switch( show_message_ext('ile zatankować?','20L'.'60L'.'120L') ) { case 1: { if( global.money >= 50 ) { global.fuel += 20; global.money -= 50; alarm[ 0 ] = 100; tankuje = true; } } break; case 2: { if( global.money >= 100 ) { global.fuel += 60; global.money -= 100; alarm[ 0 ] = 100; tankuje = true; } } break; case 3: { if( global.money >= 200 ) { global.fuel += 120; global.money -= 200; alarm[ 0 ] = 100; tankuje = true; } } break; } } :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slax Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Niestety nie działa, błąd: Variable name expcted czy jakoś tak :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Ale w którym kodzie? moim czy Konrada? i w której linii? podaj całą treść błędu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slax Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 W twoim, sprawdzam teraz kod Konrada :) Edit: I ten sam błąd, daje ten kod do kolizji tira z dystrybutorem, więc czemu jest ten błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Pokaż całą treść błędu, jasnowidzami to my nie jesteśmy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slax Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Pokaż całą treść błędu, jasnowidzami to my nie jesteśmy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 kurczę mój błąd zamiast przecinków dałem kropki :P GML pytanie=show_message_ext('ile zatankować?','20L','60L','120L') Tak jest dobrze ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Przecież na błędzie wyraźnie widać, w której linijce jest błąd :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slax Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 kurczę mój błąd zamiast przecinków dałem kropki :P GML pytanie=show_message_ext('ile zatankować?','20L','60L','120L') Tak jest dobrze ;) Dzięki i zamykam :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi