Luksor Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Mam taki kod: GML if global.zabitych=3 && distance_to_object(gracz)<40 { direction=random(360); speed=9; znikaj=true; } if znikaj=true { image_alpha-=3 } if image_alpha<0 { instance_destroy } Wszystko powinno być dobrze, ale podczas uruchamiania wywala mi taki błąd: Co jest źle? :mellow: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Po 1: jak masz 1 akcje po warunku to nie dawaj { } bo tylko wydluzasz kod, i po 'if znikaj = true' daj 'then' :P Ja czesto mam taki blad przy true/false dlatego uzywam 1/0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV Royal Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Spróbuj dać na końcu jeszce jedno GML {. Mi wyskakiwały nie raz takie błędy i je właśnie tym sposobem rozwiązywałem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 żaden ze sposobów nie działa :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxius Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Spróbuj skasować na dole to } a masz zarejestrowaną wersje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Dziwny błąd. Wywala na 16 linijce, ty nam dałeś 14 :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Nie dałeś nawiasów na końcu instance_destroy. GML instance_destroy(); Ech, nie mogę, jak ci wszyscy "eksperci" zaczną się wypowiadać. ;q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CuB3 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Rozwiązanie jest takie: GML ... if image_alpha<0 { instance_destroy(); } ... Mam nadzieję, iż pomogłem ;) UP@Dark: Czy Ty zawsze musisz byc szybszy xD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Spróbuj skasować na dole to } a masz zarejestrowaną wersje? skasowałem, ale nadal to samo. mam zarejestrowanego gma Dziwny błąd. Wywala na 16 linijce, ty nam dałeś 14 :/ Spróbuj podzielić kod na kilka części. dałem 16, licz też przerwy ;) EDIT: ach, no jasne, dzięki :thumbsup: zapomniałem o tych nawiasach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Błąd mówi wyraźnie, że spodziewał się innego znaku niż } w 16 linijce - znaczy, że jest przed nim coś takiego, że nie powinno tego znaku być - a jest to brak (); po instance_destroy(); Wystarczy wejść w kod i klikąć na CHeck Errors i powinno go zaznaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxius Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 A ty podałeś 14 linijek :) błąd to GML //Musi być nawias instance_destroy() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi