hudy0070 Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 mam sobie sprita (ma on 4 subimagi ) i sobie zmieniam strzałkami sprita subimaga na inny potem Go no i kolorowanie ale sprite nie jest taki jak go wybrałem. Co mam zrobić ? plizz help :crying: @Down Go znaczy żę next room tylko mi się tak po angielsku napisało EDIT: chodzi mi mniej więcej o to że jak wybiore subimaga danego sprita to żeby był ten sam w każdym następnym romie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 28 Lutego 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 a co w tym zdaniu znaczy go ? wejdź w sprita i wtedy zmieniaj mu kolory może (chociaż tylko domyslam się o co chodzi) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Indrycho Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Jest przykład na wybór postaci w przykładach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Użyj globalnych zmiennych ;p GML global.zmienna=0; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 29 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 Można jakiś przykład walnąć bo mi nie wychodzi create : GML global.sub = 0 step : GML if global.sub = 0 then image_single = 0; if global.sub = 1 then image_single = 1; if global.sub = 2 then image_single = 2; if global.sub = 3 then image_single = 3; można powiedzieć co mam źle a i jeszcze jak nacisne na przycisk lewo: LPM: GML global.sub-=1; PPM: GML global.sub+=1; co jest nie tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 29 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 A nie warto pomyśleć.... Przecież to co dałeś w step to to samo co: GML image_single = global.sub; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 29 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 ehm... no to jak zrobić żeby zmienna przechowywała dane o subimagu sprita w każdym romie w którym się znajdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morro Opublikowano 1 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2008 nie wiem czy dobrze mowie ale chyba persistent=true Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi