Yoda Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Mam głupi problem, otóż mam wyświetlanie paska exp: experience=2*((global.experience-global.prevexp)*100/global.maxexp) ... draw_rectangle(x+68,y+86,x+68+experience,y+91,false) tak wyglada level up: if ( global.experience >= global.maxexp ) { global.level+=1; global.prevexp=global.maxexp; global.maxexp=round(global.maxexp*2); ... } I problem jest taki ze póki nie osiągnę 2 levela, to pasek działa ok, ale jak już zbieram exp'a na 3 poziom to pasek działa "do połowy" tzn, pasek jest o połowę krótszy ;[ Wydaje mi się że winowajcą jest zmienna global.prevexp, bo do czasu osiągnięcia 2 levelu wynosi 0 i pasek działa ok ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David Dark Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Mialem ten sam problem, dlatego jak narazie nie mam paska exp w miniPRG :jezor: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 sekundkę :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 No to czekamy, czekamy ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shockah Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Yoda, a może zrobisz to inaczej? Pisałem ci w temacie o twojej grze jak to zrobić. Masz link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Mam nadzieję że o to chodziło :) https://gmclan.org/up1558_11_experiance.html oczywiście wymagany exp można przypisać do tablic ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shockah Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Albo mi się zdaje, albo ci się nie wgrało na Upa. Tylko otwiera twój Up. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 sorka drobna modyfikacja kodu :) tez już jest ok. https://gmclan.org/up1558_11_experiance.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Tylko mi chodzi żeby nie zerowało exp'a ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 https://gmclan.org/up1717_11_Paski.html A co do Expa to od aktualnego expa odejmij maksymalny exp i dopiero ustawiaj max expa ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 woops... w takim razie ze stepa usuń: _exp = 0 i gitara B) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Tak? bedzie działac dalej? a, jesli tak to ok :D No właśnie - teraz jest tak jak u mnie było dotychczas - czyli pasek się nie zeruje :) Ech, i nadal problem nie rozwiązany - nie da się jakoś zmodyfikowac tego mojego sposobu ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 chyba powoli łapię o co Ci chodzi :P ma być tak ze exp się nie zeruje, ale szary pasek rysuje się od początku ;p ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Tak - dokładnie - ale poczekaj, bo chyba se dam radę dodając jeszcze jedną zmienna - wait ludzie ;p No nie - nie dałem rady - chodzi o to żeby zmienna global.experience sie nie zerowała - tylko pasek ma sie zerować ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Cii... Panowie, zrobiłem, ostatnie poprawki :D a niech mnie xD https://gmclan.org/up1558_11_experiance_jak_lineage.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 no to dawaj przykłada :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 toć dałem https://gmclan.org/up1558_11_experiance_jak_lineage.html pasuje ? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David Dark Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 sprawdzalem ten przyklad i jesli dobrze zauwarzylem to pasek nie uwzglednia punktow expa ktore przekroczyly granice poziomu w chwili jego przekrocznia... nie wiem czy wypowiedzialem sie jasno wiec pokaze to na liczbach: 0/10 mamy zero expa potrzebujemy dziesiec, zabijamy 3 potworki po 3 expa kazdy mamy wiec 9/10 9 expa i potrzebujemy jeszcze jednego no ale zabijamy potworka ktory jest wart 5 expa przekroczylismy wiec pasek o 4, powiedzmy ze po przekroczeniu poziomu musimy zdobyc teraz 20 expa sytuacja wyglada wiec tak: 14/20 pasek wiec powinien byc wypelniony do prawie polowy, czy twoj skrypt czasem nie kasuje tej nadwyzki i nie robi z tego 10/20 czyli przywraca liczbe do 'startu' i znowu musimy zdobywac 10 expa? przez to mozemy tracic troche tego expa z potworkow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 @upup: wiem ;p Tylko troche długo testowanie trwało bo Island sie teraz kurde 5 minut ładuje -.- - ale działa - działa ten zasrany pasek wreszcie :D dzięki Marek.S -nie wiem co bym zrobił gdyby nie ty ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 pozostaje przeniesienie części expa pod zmienną tymczasową np. tak jak zrobiłem to w autoprzeładowaniu https://gmclan.org/up1558_11_auto_ladwanie_strzelanie.html powodzenia :P jak znajdę czas i może chęci to dorobię :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Sądzę żę można to zrobić tak: if (_exp >= _maxexp) { dodexp=_exp-_maxexp //level up;p if dodexp > 0 _exp+=dodexp //koniec kodu dodexp=0 } Chyba powinno działac zaraz sprawdze u siebie ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 dupa pingwina https://gmclan.org/up1558_11_experiance_jak_RPG.html ufff.... aż się spociłem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Nom coś nie tyra :D Zaraz obadam twój przykład ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 David Dark miłego testowania, sam osobiście testowałem pod wszelką ewentualność ;) Jedynym błędem jest jak dostaniemy więcej expa niż mamy max do zdobycia lvl, myślę że to nie będzie przeszkodą bo kto zabijając pierwszego moba w grze dostanie 200 expa na 100 do lvl xD może potem jeszcze poprawię :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Ok Marek działa xD Nareszcie, wypasik - masz creditsy :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 może jutro popracuje nad tym co napisałem powyżej :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi