Skocz do zawartości
PsichiX

[C++][Delphi] Testerzy silnika poszukiwani

Rekomendowane odpowiedzi

Hm w sumie też bym mógł. Ale wielkich umiejętności i doświadczenia w C++ to ja nie mam. Liczyłbym na dobrą dokumentację i prostotę obsługi silnika E=

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

@programista: jak najbardziej :)

@Yoda: no nie wiem, mam nadzieje ze jakas biblioteke graficzna czy silnik graficzny opanowales w podstawowym stopniu, bo do testow trzeba bedzie zrobic interface graficzny by bylo widac efekty fizyczne. Mam tez nadzieje ze znasz sdl bo potrzebuje tez testowania swiata 2d

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
@Yoda: no nie wiem, mam nadzieje ze jakas biblioteke graficzna czy silnik graficzny opanowales w podstawowym stopniu, bo do testow trzeba bedzie zrobic interface graficzny by bylo widac efekty fizyczne. Mam tez nadzieje ze znasz sdl bo potrzebuje tez testowania swiata 2d

W SDLu trochę sie bawiłem. Tak więc jeżeli ja, to najwyżej 2D.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Hmm, no dobra, teraz tak pomyslalem ze to troche nie pewne jest. Prosze aby tych trzech testerow pokazalo lub opisalo swoje mozliwosci, co potrafia zrobic w danej bibliotece/silniku abym wiedzial jakie techdema Wam zlecic :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ok za godzinę coś napiszę ;)

EDIT:

No więc tak:

-Irrlicht- myślę, że dałbym radę napisać na nim grę w stylu Pacman3d itp. Od niego praktycznie zaczynałem pisanie gier i myślę, że to engine, który poznałem najbardziej dogłębnie :D Jednak wszystkie moje projekty na nim to zabawa światłami, formatami modeli itp.

- Ogre3d - zacząłem go używać zupełnie nie dawno i moje możliwości na tym silniku są bardzo ograniczone. Znam praktycznie tylko podstawy jego API ;)

- SDL- Piszę na nim od.... tygodnia :D Jednak wydaje mi się, że jest to bardzo prosta biblioteka. Zresztą to ona zmotywowała mnie do napisania własnego frameworka.

-DirectX- Zdecydowałem się na naukę direct-a i to z niego korzystam :) Myślę, że moją wiedzę z tej dzieciny można porównać do znajomości tutoriali z directx.friko.pl. Z resztą internet aż tonie w tutorialach :P

Samego C++ uczę się od 4 lat, a jako swojego IDE Używam VC express 2005.

EDIT2: zapomniałem jeszcze dodać, że wolałbym nie mieć do czynienia z macierzami. To jest rzecz, której nie pojmuję :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

hmm, bez macierzy bedzie troche topornie, wazne zebys mogl wykorzystac przynajmniej macier transformacji, zeby miec swobode rysowania poligonow/modeli. no dobrze, to powiedz ktorego z tych silnikow/bibliotek bys chcial uzyc? to tez dla mnie wazne, zebym mogl dostosowac sie do Ciebie

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Irrlicht. Ewentualnie coś własnego w DX ;) A macierze: no cóż może doczytam w necie ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
EDIT2: zapomniałem jeszcze dodać, że wolałbym nie mieć do czynienia z macierzami. To jest rzecz, której nie pojmuję
Jak dla mnie genialna uwaga, daje dużo do myślenia :]

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Bez macierzy w grafice 3D to ciężko będzie...

Ps. Aktualnie piszę własny DLL, więc do sprawdzenia XenonA'a się nie piszę, chociaż jestem ciekaw jak to wygląda od strony C++owej :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dobra, ja rezygnuję. Wychodzi moje lenistwo i niska znajomość C++. Co innego w GM co innego C++ ;p

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Bez macierzy w grafice 3D to ciężko będzie...

Tak wiem :D Po prostu nie miałem jeszcze do czynienia z nimi w szkole :P Ale jakby coś to doczytam w internecie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Tak wiem Po prostu nie miałem jeszcze do czynienia z nimi w szkole Ale jakby coś to doczytam w internecie.
i nie będziesz miał program szkolny o ile się nie myle nie ma macieży(przynajmniej u mnie ;D).. coś slabo widze twoje 4 letnie doświadczenie w programowaniu... albo poprostu jesteś leniem ;D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jestem leniem to fakt ;) A z macierzy już korzystałem :P Bo trzeba: chociażby przy pisaniu kamerek na irrlichta. Po prostu ich nie trawię, ale jak muszę to co poradzić :).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Na razie pokażę Wam małe tech-demko nowej wersji silnika:

LPM - poruszanie wahadła

https://gmclan.org/up1105_4_XeDI_TechDEMO.html

Podajcie ile macie fps (dodam ze nie silnik je zmniejsza a rysowanie bąbelków)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Na razie pokażę Wam małe tech-demko nowej wersji silnika:

LPM - poruszanie wahadła

https://gmclan.org/up1105_4_XeDI_TechDEMO.html

Podajcie ile macie fps (dodam ze nie silnik je zmniejsza a rysowanie bąbelków)

 

Najmniej - 26

Najwięcej - 28

 

Trzeba przyznać, że prezentuje się świetnie :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

18 FPS.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Na samym początku 15, a potem cały czas w granicach 22-24.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

fajna fizyka ;) fps od 18 do 21

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Cały czas 30.

 

Zaczynam się bać o własną grę, patrząc na Wasze wyniki.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A jednak bede musial zrezygnowac z efektu wypuklych babelkow - za duzo fpsow zjadaja :/

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

E tam, po prostu zrób, że można je włączyć lub wyłączyć i już :P . Ja np. nie mam znowu jakiegoś świetnego kompa, a wynik chyba zły nie był aż tak bardzo. Na moim komputerze cudem jest, że mi Half-Life 2 w ogóle chodzi na minimalnych detalach :P .

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A ja się załapię na testy? Błagam :P

Poproszę SDK dla Delphi :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się tutaj

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×