Bartek (Kamrat) Opublikowano 4 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2005 Witam :) Od jakiegoś czasu planowałem napisać jakiś program do tworzenia gier. Wkońcu udało się :) Mam plany co i jak, troche rozpisek na kartkach itp. Program będzie skromny, ale za to łatwy w obsłudze. A jakie gry można będzie zrobić? Tylko w 2D a widok to jaki się tam chce. Możliwości? Podobne do TGF, ale trochę mniej. Będzie m. in: nazwa okna, rozmiary, sprity, muza, dźwięki, różne akcje itd. Dokładnie wszystko poznacie niedługo. Program zamierzam napisać w Delphi albo C++. Tylko jeszcze nie wiem dokładnie... C++ jeszcze doskonale nie umiem, więc moge napotkać problemy, a Delphi - cóż umiem na wystarczającym do stworzenia owego programiku ;) Więc może Delphi... Premiere planuje niewiem na kiedy, ale na wakacjach raczej jeszcze nie będzie. Może w 2006? :P Nieumiem obliczyć, ale demo bliżej... Wtedy zobaczymy co o tym sądzicie. Aha, mam problem. Nazwa programu <_< Narazie mam Game Compiler i Make a Game :lol: Dajcie jakieś pomysły :rolleyes: No to na tyle narazie. Jak ktoś chce pomóc to pisać na gg (2555228), na mejla (pietrus_pan@o2.pl) lub na PW ;) Pozdro! :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 4 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2005 Może Game Creator ? :P Niewiem czy taka nazwa już istnieje więc jak coś to mnie poprawcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruce Opublikowano 5 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2005 brzmi fajnie ! :D powodzenia i pozdro ps. żadna nazwa mi na myśl nie przychodzi :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 5 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2005 A ja mam taką nazwę: Easy Game Developement Suite :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radSun Opublikowano 5 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2005 Może Game Creator ? :P Niewiem czy taka nazwa już istnieje więc jak coś to mnie poprawcie. <{POST_SNAPBACK}> Raczej jush istnieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 5 Czerwca 2005 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2005 2D Game Studio :D I hasło reklamowe: Gry zrobione w tym programie są świetne - poprostu dobre bo polskie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajot Opublikowano 5 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2005 Make a Game fajnie brzmi ;) "W czym robiłeś gre ?" "Wyczarowałem ją w MaGu! :D" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 5 Czerwca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2005 Może Game Creator ? :P Niewiem czy taka nazwa już istnieje więc jak coś to mnie poprawcie. Game Creator? O ile pamiętam Ranma robił takie coś? :blink: A ja mam taką nazwę: Easy Game Developement Suite :D Ee :) Za długa... 2D Game Studio :D I hasło reklamowe: Gry zrobione w tym programie są świetne - poprostu dobre bo polskie :D 2D Game Studio? Kojarzy się z 3D Game Studio :P Make a Game fajnie brzmi ;) "W czym robiłeś gre ?" "Wyczarowałem ją w MaGu! :D" :P Chyba wezme nazwe Make a Game. Zresztą już logo na wykończeniu... Eee... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 5 Czerwca 2005 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2005 Ja nie robilem Game Creatora. Moj edytor co gdzies w planach lezy to Game Builder lub AGE (Another Game Editor). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woock Opublikowano 5 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2005 Magic Game Wizard :lol: ew. ACME Game in a Can :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 5 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2005 A ja proponuję Yet Another Game Creator Nawet skrót niezły: YAGC :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radSun Opublikowano 5 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2005 Speed&Easy Game Maker :P no chyba że jest inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 5 Czerwca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2005 Ok, dzięki za propozycje i pomysły :) Waham się między Yet Another Game Creator (myślałem o podobnej nazwie gdzieś godzine temu jak oglądałem se TV i teledysk piosneki "Girl" na Vivie), Make a Game i Game Creator (skoro wolne to biore :P). Ee.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 12 Czerwca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2005 Ostateczna nazwa programu: Easy Game Creator :) Ok, trochę wieści wam podam ze świata EGC :angel_not: Rozmyślam nad dodaniem obsługi OpenGL. Gdybym wprowadził "takie cuś" to program obsługiwał by 3D :lol: A to już by było coś. Niewiem. Co o tym sądzicie? Najpierw zrobić progs do 2D i zobaczyć czy się sprawdzi (i w wersji 2 dodać 3D), czy odrazu dać OpenGL? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 12 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zrób narazie do 2D, a najwyżej później do 3D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 12 Czerwca 2005 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2005 Od razu dać 2D w OpenGL, ale bez możliwości 3D. Po jakimś czasie dodasz 3D i tyle, a że program już będzie się opierał na OpenGL, to będzie Ci znacznie łatwiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 12 Czerwca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2005 No to po dylemacie ;) Najpierw 2D, a potem lekkie dodatki do 3D, aż wkońcu pełne 3D :P Dzięki za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-22- Opublikowano 17 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2005 a moża od razu lekkie 3D. Fajnie by było gdyby można było zrobić rajdówke 2D z widokiem z lotu ptaka (micro machines, GTA)) ale nie jak w tradycyjnych grach 2D, podczas skręcania cały samochód skręcał(co denerwuje) ale cała plansza obracała sie, coś jak kamera 3D podążająca za pojadem. Fajnie by było gdyby programik był multiplatformowy, lub chociaż na linuxa dostępny, no i freeware :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 17 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2005 Freeware to napewno on będzie, ale pewnie będzie tylko na Windowsa :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 17 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2005 No i żeby był tak łatwy jak Basic i bez udziwień ;p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 18 Czerwca 2005 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2005 No i żeby był tak łatwy jak Basic i bez udziwień ;p. O! To to jest moja dzialka, ja u siebie wykorzystam lua, chyba ze do purebasica uda mi sie przekompilowac c-smile (lub cokolwiek innego C++ podobnego napisanego w C ) jako biblioteka pb. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 18 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2005 O to fajnie. No i żeby 3d obsługiwało. Ale bez udziwień z jakimiś głupimi wartościami typu: (załaduj_model(x,y,z,rozmiarx,rozmiary,rozmiarz, potem pare miliardów zbędnych wartości [tamte sześć wystarczą]; załaduj_teksturę (plik, miliardy innych wartości; nałoż_teksturę (obiekt, zbędne wartości [wogóle zbędne polecenie])). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 18 Czerwca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2005 No to mam konkurencje :-) Zobaczymy co z tego wszystkiego wyniknie :-D No i oczywiście życzę powodzenia Ranmie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 15 Lipca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2005 Ok, czas podać jakiś news :) Więc tak: szykuje się coś :) Ale najpierw pytanie - wolice nudnego screena czy demko prezentujące interface programu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 15 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2005 Demo ofkoz ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 15 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2005 Demko i screen :D . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 15 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2005 Demko i screen :D . <{POST_SNAPBACK}> Marmot, za dużo ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 15 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2005 Po co screen jak można demko :] Demko pliss :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firemark Opublikowano 15 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2005 też demko.Bo w screenie lepiej wygląda niż sam program :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 15 Lipca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2005 Przegłosowane, będzie demko... :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi