Gość tomaszr Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 1.Jak zrobić żeby tak jak w icy tower schodki były rozmieszczone losowo i w danym odstępie od siebie. 2. Mam jeszcze jeden problem choć banalny: mam dwa sprity ruchu i daje obydwa w ten sam. Gdy daje sprita objektowi, objekt ten nie chodzi tylko tak jakby leci, tzn nie chodzi tylko daje tak duży krok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 mam dwa sprity ruchu i daje obydwa w ten sam. Nie rozumiem... :| masz dwa dajesz obydwa w ten sam... co w ten sam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Użyj alleg40.dll biblioteka ktora jest uzyta w IT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Nie wiem czy pan Grela zauważył ,ale Icy Tower w C jest napisany :P EDIT: A poza tym to Allegro to biblioteka graficzna,a nie do rozmieszczania obiektów na planszy o_O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 To polecam sie zapytać Johana Peitza :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Grela czy ty wiesz o czym mówisz? Oo PO pierwsze to Ice Tower jest napisany w C - też tym słyszałem. Pewny nie jestem, ale słyszałem. Po drugie to Allegro jest biblioteką graficzną (jak zresztą napisał poprzednik.....), a nie żadnym bajerem do rozmieszczania objectów na planszy. Wiem, bo sam kiedyś pisałem grę na niej opartą (najpierw zajmowałem się Visual C++, późneij przeniosłem sie na GM'a - bo rzeczywiście ciężkie te biblioteki graficzne........ - i tak na marginesie muszę stwierdzić, że to anjprostsza w użyciu biblioteka graficzna którą próbowałem używać :) Z dość mizernym skutkiem, ale używałem.....) Po trzecie - czy ty chociaż wiesz jak użyć dll'a w GM'ie? O C nawet nie mówię........ chociaż wczytywanie dlli w VC++ jest niewiele cięsze niż w GMie - a może nawet prostsze...... Ty tylko spojrzałeś na nazwę pliku w folderze Icy Tower - i chyba nawet nie wiedziałeś, jak nazywa się ta biblioteka - bo "alleg40.dll" - to chyba nie nazwa :P Edit: Grela to Elder Veteran? LoL..... ale te rangi mylące......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomaszr Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 1. A wie ktoś możę jak użyć tej biblioteki, jakie są "komendy" do niej. Proszę o szybką odp. :D 2. Jak zrobić żeby gra czytała każdego sprita osobno tak jak w Icy Tower i co zrobi żeby niektóre ruchy były animowane. SCREEN 3. Szperałem sobie po google i znalazłem taką grę: http://gamemaker.wikidot.com/forum/t-34240...nny-and-snowmen Gdy ją sciągnęłem miała taki plik Squall.dll. Wie ktoś może do czego służy ten plik (jaką rolę odgrywa). Gdy właczyłem grę gra była 3d czy to możliwe że to ten plik zrobił taką ładną grafę i utawienie kamery?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 @tomaszr: Tej biblioteki NIE UŻYJESZ. Grela chciał zaszpanować jaki to niby mądry jest i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Edit: Grela to Elder Veteran? LoL..... ale te rangi mylące......... Rangi nie zależą od poziomu wiedzy w GMie ale od liczby postow jaka napiszesz. Użyj także przykładu 1995 z GM tam jest kod aby room w gore nie mial konca bo slyszalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 15 Stycznia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Rangi nie zależą od poziomu wiedzy w GMie ale od liczby postow jaka napiszesz. Użyj także przykładu 1995 z GM tam jest kod aby room w gore nie mial konca bo slyszalem. taaaa.... wystarczy, że obiekty przesuwają się w dół, a room może mieć standardowe 480px wysokości. Co za problem. To jest zarówno w grach Street Race jak i 1945 dołączonych do GM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomaszr Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Ale mi chodzi oto jak zrobi ich losowe rozmieszczenie i w jednakowym odstpie, a nie jak zrobi ruchomy obraz idcy w góre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 To musisz pokombinować z instance_create, żeby ci losowało w takich wybranych odstepach i żeby nie wychodziły poza obszar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomaszr Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 I jeszcze jedno jak zrobic żeby kamera była pod kątem a nie tak prosto albo zgóry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Hmm...nie rozumiem za bardzo pokaż screen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propaganja Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 view_angle... chyba o to chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomaszr Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 chodzi oto zeby kamera byla taka jak TUTAJ i TUTAJ EDIT: Sorry za pisownie ale jakis blad mam i nie robi mi polskich liter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Może jestem ślepy, ale te kamery to chyba w 3D są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 15 Stycznia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Ale mi chodzi oto jak zrobi ich losowe rozmieszczenie i w jednakowym odstpie, a nie jak zrobi ruchomy obraz idcy w góre. no to jak y>room_height to wtedy y-=room_height i po kłopocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 chodzi oto |eby kamera byBa taka jak TUTAJ Te kamery są w 3D..... a to zupełnie inna bajka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomaszr Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Ostatnie pytanie skąd mogę wziąć informacje na temat bibliotek .dll tzn. "komendy", jak je wczytać w GM. ogólnie skąd je wziąć i jak je wykorzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 15 Stycznia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 https://gmclan.org/index.php?wiki&wart=40 a resztę doczytaj sobie w helpie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomaszr Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 https://gmclan.org/index.php?wiki&wart=40 a resztę doczytaj sobie w helpie :blink: Tam jest napisane co to sa bibliotegi dll i jak je napisac a mi chodzi oto skad je wziac, do czego sluza, i jak je wykorzystac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 DLL to rozszerzenie dla GMa - https://gmclan.org/index.php?czytajart=36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 DLL to rozszerzenie dla GMa - https://gmclan.org/index.php?czytajart=36 Nie tylko dla GM'a ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 Nie tylko dla GM'a smile2.gif. No tak, ale tutaj rozmawiamy o DLLach rozszerzających możliwości GMa ;3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 Ale DLLe niekoniecznie muszą rozszerzać możliwości GMa :) . Co do DLLi, to możesz je wziąć z oficjalnego forum Game Makera, jest ich tam sporo :P . Jakbyś nie znał adresu: http://gmc.yoyogames.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomaszr Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 Dzieki wszystkim! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi