widzew Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Witam. Jestem nowy i był bym bardzo zadowolony gdybyście mi napisali dokładnie jak zrobić RPG w 3d. W 2d gre umiem zrobić. A chciałbym zrobić typowego RPG w 3d. z Góry thx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Z tym jest od cholery roboty, najpierw musisz stworzyc silnik 3d, dopiero podpinac go pod silnik online. Czy ty masz wogole jakies pojecie o programowaniu 3d? Do tego trzeba miec conajmniej dobre, bo inaczej gra nie wyjdzie. A i radze nie robic jej w gm jesli chcesz miec z dobra grafika, bo gm jest na taka za slaby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Marcelot Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Witam. Jestem nowy i był bym bardzo zadowolony gdybyście mi napisali dokładnie jak zrobić RPG w 3d. W 2d gre umiem zrobić. A chciałbym zrobić typowego RPG w 3d. z Góry thx. Sam powiedziałaś że jesteś nowy... Nie da się powiedzieć jak zrobić 'typowego RPG w 3D', ponieważ to jest kilka tygodni-miesięcy pracy Wątpię żeby ci ktoś jeszcze odpowiedział chyba że pod tym względem co mój post Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widzew Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 chodzi mi o to żeby ktoś mi coś powiedział mniej więcej co i jak. A jak nie w gm to w jakim programie mam zrobić tego RPG?? Dobra a jak zrobić RPG w 2d z dosyć dobrą grafiką?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 W innym języku - polecam C++ :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 W innym języku - polecam C++ Tak,C++ jest dobry,ale jeszcze będzie się musiał co najmniej z rok pouczyć :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 jak c++ to polecam biblioteke OpenGL - szybki rendering i latwe ladowanie modeli 3ds Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widzew Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 A w GM można RPG 2d z ładną grafiką zrobić?? bo mi chodzi o to żeby był RPG w 3d lub w 2d z ładną grafiką. I jakieś instrukcje by się przydały tylko normalne bo nie zabardzo rozumiem język GML :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 co do RPG 3D Polecam jakąś bibliotekę grafiki np. Direct3D lub OpenGL. Można od razu iść na łatwiznę i zamiast pisać swój silnik 3D przez ok. 3 lata wsiąść jakiś na początek darmowy silnik taki jak Ogre3D ( Od cholery efektów... ale wolny :D ), Irrlicht ( Łatwy w obsłudze, obiektowy, i bardzo szybki w renderowaniu grafiki ;p ) A bibliotekę internetową polecam RakNet specjalnie został stworzony do gier ;p Ps. Polecam także Newtona do fizyki gry ;p EDIT:@UP: Ależ jasne że można ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Grafe to se zrób, a ja moge dać tylko kodzik na chodzenie ala RPG Maker: GML if (keyboard_check(vk_right)&&alarm[0]=-1) {alarm[0]=4; sprite_index=spr_prawo image_speed=1 speed=4; direction=0;}; if (keyboard_check(vk_up)&&alarm[0]=-1) {alarm[0]=4; sprite_index=spr_up image_speed=1 speed=4; direction=90;}; if (keyboard_check(vk_left)&&alarm[0]=-1) {alarm[0]=4; sprite_index=spr_lewo image_speed=1 speed=4; direction=180;}; if (keyboard_check(vk_down)&&alarm[0]=-1) {alarm[0]=4; sprite_index=spr_down image_speed=1 speed=4; direction=270;}; Daj to w event step A w evencie alarm 0 daj : GML speed=0; image_single=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Wam polecam przestać gadać to co wam się nawinie na język A widzewowi polecam dać sobie spokój z programowaniem czy zabawą w programowanie, zająć się jakimś kolekcjonowaniem kamieni, a na wiek nastu lat zatrudnienie się do jakiejś fabryki składającej np. krzesła z gotowych prefabrykatów. Tłumacząc co mam na myśli... Programowanie to nie miejsce na gotowe schematy, trzeba myśleć - i to dużo. Nie ma gotowego przepisu na grę, choć może i są... cyklu "for dummies". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borek Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Bardzo ładnie kolega wyżej wszystko wytłumaczył. Zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi