Pablo-GM Opublikowano 30 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Witam jak zrobic aby obj_koles jego sprite obracal sie w strone ktora idzie ale bez rysowania innych spritow mam sprita jak koles jest obrocony w prawo i ma on robic to co wyzej napisalem Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 30 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 image_angle=direction... -.- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 30 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Matko kochana przenajswietsza, wiesz ile to razy bylo? image_angle = direction Domysl sie gdzie masz to wstawic, jesli ma dzialac caly czas. #Edit Za dlugo posta pisalem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 30 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 image_angle działa tylko w zarejestrowanej wersji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo-GM Opublikowano 30 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Chodzi mi oto np jak w przykladzie chodzenie ala almora potworki chodza gdzie chca to mam ale obracaja sie jak w chodzenie ala almora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 30 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Ustawiasz direction i speed, później image_angle i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo-GM Opublikowano 30 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Tymon podaj caly kod jezeli mozesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo-GM Opublikowano 30 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Sory za double posta ale nie wiem czy wiecie ocb. Mam potworka ktorego sprite jest odwrocony w prawo i nie chce mi sie robic 100 spritow zeby zrobic jednego potwora no to mam sprita i ma sobie chodzic w prawo w lewo na ukos itp zmieniajac sprita sam sie obraca tak jak koles w przykladzie chodzenie ala almora dalem taki kod ale on nie pyka : speed = 2; if direction=90 sprite_index=image_angle Itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 30 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 speed = 2; if direction=90 sprite_index=image_angle Cos ty tu napisal? wybierz ktora wersja ci pasuje: 1. if(direction=0)image_index=0 if(direction=90)image_index=1 if(direction=180)image_index=2 if(direction=270)image_index=3 2. direction=image_angle lub image_angle=direction chodzi o to ze jesli masz zarejestrowana wersje to wystarczy ci to z pkt.2, a jesli nie to z pkt.1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo-GM Opublikowano 30 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Pkt 3 dziala ale nie tak jak powinien bo jak idzie do gory to sprite nie obracva sie do gory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo-GM Opublikowano 1 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2007 Sorka za doublepost ale nadal nikt dobrze nie odpowiedzial i postaram sie to jasniej wytlumaczyc. Pewnie duzo osob gralo w Islanda tam np wilk stoi sobie a jak podejde do niego to obraca sie i mnie goni o takie obracanie sprita mi chodzi pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 1 Grudnia 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2007 dwa double posty - warn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 1 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2007 Najpierw należałoby sprawdzić dystans od monstera do bohatera STEP Monstera if(distance_to_object(objGracz)<100) // Sprawdzamy dystans później musimy wykonać akcję obrotu i ruchu Dalej STEP Monstera: { speed=3; direction=point_direction(x,y,objGracz.x,objGracz.y); } Następnie zatrzymywanie się tegoż monstera Jeszcze przy STEP'ie Monstera: else { speed=0; } I na koniec też w Stepie Monstera aby się obracał: image_angle=direction; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi