GMcliker Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 Witam ,nie wiem jak zrobić bohatera który strzela tak: Gdy jest obrócony w lewo i się naciśnie spacje to strzela w lewo.tak samo z kierunkiem prawo,góra,dół Bo błąd mam taki: Gdy jestem obrócony w lewo to mi strzela tylko w lewo A gra jest od góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 1. Jesli masz go na paru spritach (lewo,prawo,gora,dol) to mozesz zrobic tak: if sprite_index=sprite_gora // tworzymy pocisk z direction w gore itp. 2. Jesli masz 1 sprite mozesz zrobic to na direction. Pamietaj ze jesli nacisniemy strzalke w dol i mamy direction 270 nawet po zatrzymaniu direction tyle wynosi, zmienia sie dopiero przy nacisnieciu innej strzalki wiec mozna zrobic to tak: if direction=90 // gora // tworzymy pocisk z direction w gore Te 2 sposoby mozesz przeswitchowac (1.sprite_index, 2.direction). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 w evencie spacji: n=instance_create(x,y,pocisk) switch(sprite_index) { case sprite_lewo: n.direction=0; break case sprite_prawo: n.direction=180; break case sprite_gora: n.direction=90; break case sprite_dol: n.direction=270; break } :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 24 Listopada 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 Witam ,nie wiem jak zrobić bohatera który strzela tak: Gdy jest obrócony w lewo i się naciśnie spacje to strzela w lewo.tak samo z kierunkiem prawo,góra,dół Bo błąd mam taki: Gdy jestem obrócony w lewo to mi strzela tylko w lewo A gra jest od góry 1. zły dział ? Dostałem raport, że to nie pierwszy raz, więc dostajesz warna. ZLY DZIAL :angry: 2. a opcji raport nie ma ? Tutaj na razie ostrzeżenia nie będzie. Ale sobie zanotuję :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi