pager Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 sorry jesli juz ten temat byl. Jakie znacie inne programy do robienia gier i jakie polecacie (oczywiscie oprocz GM ), ja ostatnio uzywam i nawet polecam PLAYBASIC. oprocz tego mam FPS creator i 3D gamemaker czyli szajz do potegi. ale nigdy nie testowalem TGF :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 oo, "nawet polecasz" ciekawe. Ja testowałem TGFa i uważam to za szajs który nie ma co się równać do GMa. I polecam tylko i wyłącznie ten program, żaden inny (GM mam na myśli) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 TGF jest słaby (zabugowany), ale TGF2 i MMF2 (szczególnie ten ostatni) mają już większe możliwości. W dodatku aplikacje wykonane w nich nie są tak obciążające w porównaniu do Game Makera. Mimo wszystko polecam Game Makera, jest najlepszy ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pager Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 sorry jesli to glupie pytanie. Czy w TGF mozna zrobic FPSa?? albo jest opcja wczytywania modeli 3D ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Można - za pomocą pluginu OpenGL. Jest dużo ciaćkania się z tym, ale teoretycznie można zrobić FPS-a. Jest nawet taki projekt gry (nie pamiętam nazwy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nirvan Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Ja tworzyłem gry w GE(game editor) mniej ma o wiele możliwości niż GM ale jest prościejszy , lecz tam na forum jest gościu który potrafi robić cudne gierki np. ta : Incursion screen : http://game-editor.com/forum/download.php?id=895&t=1 Mimo to wole jednak GM . Ostatnio ściągnołem mobile basic 2 z możliwościami tworzenia gier w javie na komórkę . :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mistyk Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zastanawiam się tylko czy w game editorze gry są tak samo powolne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
owyn Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 The Game Factory -- ma małe możliwości ale jest prosty. Game Editor -- podobno można sobie "wyklikać" gre na GNU/Linux ;) (odsyłam na blog Marmota). 3D Game Maker -- Osobiście nie polecam. RPG Maker -- prosty program do tworzenia gier typu RPG (rpgmaker.pl). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crash Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 TGF, Quest 3D, Multimedia fushion ----> Strasznie pokićkane programy. Czyli, że można sie ni połapać,a GM?Szybki, prosty w obsłudze :) . Żaden program mu do pięt nie doskoczy... :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pager Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 GM rulz :D do Tytan McAnguns: wlaasnie sobie sciagnalem Mobile Basic, znaszmoze jakas stronke z przykladami?? ( tylko nie piszcie zapytac sie wujka google, bo juz szukalem ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Ja używałem trochę tych programów i mogę ci opisać: - Game Editor -> jak chcesz prosty program z językiem skryptowym podobnym do GMLa i zarazem chcesz robić gry multiplatformowe, to jest to narzędzie idealne. Sam się tym bawiłem pewien czas. - The Games Factory -> ciężko zrobić coś dobrego, ogólnie niezbyt przyjemny interface, ale dla zabawy nawet dobre, a gry zajmują mniej niż Game Makerowe i szybciej chodzą ;p . - RPG Maker -> droższy od Game Makera, małe możliwości, ale można szybko w nim zrobić fajne jrpg ;p . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 3D GameStudio rządzi. nie tak dawno temu wyszła nowa wersja silnika (A7) przez co jest jeszcze bardziej ######sty, co niestety przełazi perfidnie na cenę - ~800$ za wersję Pro :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 dark basic pro, purebasic, brutus 2d, basic4gl, glbasic i cała masa innych basic'opodobnych. A z bardzo drogich to Quest 3D (twórców 3DGS'a). No i jeszcze Torque Game Builder. Ogólnie to żaden z tych mi nie podpasował, bo nie lubię basica a reszta albo jest droga albo za dziwna. Jakiegoś porządnego, naprawdę taniego edytora z językiem skryptowym ala c++ poza GM, to nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pager Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 wogóle GM rulez, bo to wersji 6.0 był chyba darmowy - tak mi sie wydaje ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mistyk Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Wiesz ale ten n00by z Twierdzy RPG makera twierdzą że RMXP RM2000 RM2k3 są lepsze od gma. Każdy ma inny gust:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Mistyk, a niech se tak uważają, co nas to obchodzi? Wiadomo że każdy użytkownik będzie bronił swojego programu. Ostatnio przeglądałem różne fora i zauważyłem np. właśnie linki do tematu co tu kiedyś był, gdzie się ludzie spierali co jest trudniejsze, czy gm czy jakiś rpg maker. No mówię, niektórzy aż białej gorączki dostali, tak się tym przejęli... ;) Krótko mówiąc, to jest ich problem, nie nasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pager Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 echhh gdyby jeszcze byl gamemaker robiacy gry na komorki (w javie) to wogole :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 wogóle GM rulez, bo to wersji 6.0 był chyba darmowy - tak mi sie wydaje ;P Do wersji 5.0 ;) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Chyba jednak 5.1. W sumie to zależy co rozumiemy przez pojęcie darmowy? Od 5.1 zaczął pojawiać się banner reklamowy, ale jeszcze nie było poblokowanych funkcji. To i tak mnie zmotywowało do kupna klucza GM. Pamiętacie tą akcję z przelewaniem kasy Choosenowi, a on potem to wysłał Markowi Overmarsowi? I jeszcze wytargowałem zniżkę (bodajże 4 czy 5 dolców za sztukę), bo kupiliśmy hurtowo 14 kluczy. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LittleFish Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 - RPG Maker -> droższy od Game Makera, małe możliwości, ale można szybko w nim zrobić fajne jrpg ;p . jesteśmy w Polsce, nie krępuj się ceną, hehe :P a tak poważnie, to stare edycje (2k i 2k3) są za darmo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 @Littlefish: są za darmo, ale są one nielegalne. Przecież oświadczenie twórców że są zasmuceni faktem dużej skali piractwa RPG Makera pochodzi z czasów RPG Makera 2000 i nie słyszałem, żeby zgodzili się na darmową publikację tych starych edycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pager Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 moze palnę głupote ale ja mam GM 5.0 z 2003 roku (pobrany za darmo) i nie wyskakuje zaden splash ani inny banner z logiem GM czy cus. Wiec chyba to darmowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 1 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 Tak bo GM do wersji 5.0 włącznie był darmowy, a rejestracja była opcjonalna. Dopiero w 5.1 zaczęły być blokowane funkcje ;p . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pager Opublikowano 1 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 a są jakies fajne dodatkowe biblioteki do GM 5.0 lub 5.1 ?? bo szukałem i generalnie od grzyba do potęgi wszystkie tylko z GM 6 dzialają ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firemark Opublikowano 1 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 Tak bo GM do wersji 5.0 włącznie był darmowy, a rejestracja była opcjonalna. Dopiero w 5.1 zaczęły być blokowane funkcje ;p . No ale blokowane były funkcje nowe, a nie część, by nie umożliwić pisanie gry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 1 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 Nie tylko nowe funkcje, bo obsługa DLLi była od GM 4, a w GM 5.1 ją zablokował Mark. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woock Opublikowano 2 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 Pamiętacie tą akcję z przelewaniem kasy Choosenowi, a on potem to wysłał Markowi Overmarsowi? I jeszcze wytargowałem zniżkę (bodajże 4 czy 5 dolców za sztukę), bo kupiliśmy hurtowo 14 kluczy. Ba, że pamiętam :P Bez tej akcji prawdopodobnie nigdy bym GMa nie zarejestrował :D A nie żałuję, bo sprzętowe obracanie sprite'a jest bardzo wygodne :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 2 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 Chciałbym porozmawiać na temat, bo znalazłem "parę" programów. http://www.ambrosine.com/resource.html Zainteresował mnie Adventure Maker (jest na tej stronie), ponieważ ma możliwość tworzenia gier na PSP. Niestety wygląda miernie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 2 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 Przeglądałem kiedyś tą stronę i nie znalazłem niczego ciekawego. Jest kilka Adventure makerów, więc nie wiem czy chodzi ci o program o nazwie Adventure maker (w którym nie wiem co wygląda mizernie, moim zdaniem może być), czy jakiś inny program do robienia przygodówek (nie pamiętam nazwy, ale tam gry wyglądały mizernie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 2 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 Chodzi mi o ten, który nazywa się dokładnie Adventure Maker. Jest mierny, ponieważ jest bardzo statyczny i gry wyglądają podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi