początkujący Opublikowano 27 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2007 Mam problem. Jak za pomocą kodu/symbolu napisać najprościej potęgowanie? Symbol "^", to raczej nie to. :] Chyba, że ktoś znajdzie mi obejście do tego. Podaję, o co mi chodzi. Napiszę potrzebne działanie: (jakby co, to nie jest to kod, pisałem tak, żeby lepiej było widać :) . wynik = 2 [do potęgi] (liczba - 1) liczba=1 --> wynik=1 liczba=2 --> wynik=2 liczba=3 --> wynik=4 liczba=4 --> wynik=8 itd, itp. Pomoże mi ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 27 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2007 x^n = power( x, n ) =P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
początkujący Opublikowano 27 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2007 Dzięki działa. :D Jesteś w Autorach, tylko jeszcze powiedz (albo ktoś) : Czy da się zaokrąglać liczby: 1234.12 --> 1234 4730.89 --> 4731 :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 27 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2007 Użyj "round(liczba)" :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 27 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2007 I jeszcze ceil ( do góry ) oraz floor ( do dołu ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
początkujący Opublikowano 27 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2007 Dzięki, działa, wszystko działa. Tak dla ciekawskich właśnie stworzyłem kalkulator do obliczania kosztów budowy każdego obiektu w OGame (gry internetowej, jak ktoś chce link do gry to proszę przez PW) v. 1.00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 27 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2007 Credits: "Tymon, Konrad-GM - funkcje matematyczne"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 27 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2007 + "mike_p - marudzenie"? W ogóle co to ma do tematu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 27 Lipca 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2007 + "gnysek" - zamykamy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi