Boro Casso Opublikowano 20 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 39dll v2.5 dokumentacja ma ktoś ? Lub jeżeli nie ma to jak sie wysyła zmienną na server ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1_1 Opublikowano 20 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 Raczej nie ma (ja niestety nie znalazłem <_<). O wysyłaniu zmiennych pogadaj z kimś kto zna się na mmorpg-ach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 20 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 O wysyłaniu zmiennych pogadaj z kimś kto zna się na mmorpg-ach. O lol tylko ci co się znają na MMORPGach umieją 39dll? Wracając do tematu: Jeśli chcesz wysłać zmienną to użyj: writestring( zmienna ); //jeśli zmienna jest stringiem writebyte( zmienna ); //jeśli zmienna nie jest stringiem Jeśli chcesz odebrać zmienną to użyj: zmienna = readstring(); //jeśli zmienna jest stringiem zmienna = readbyte(); //jeśli zmienna nie jest stringiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boro Casso Opublikowano 20 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 Dzieki max przesiadam się soc.dll na 39dll.dll. Jeszcze tą dokumentacje jak byś załatwił to by było dobrze ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 20 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 wtf ? jaką dokumentację ? przecież do 39dll jest dołączony kurs :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boro Casso Opublikowano 20 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 Chce aby zmiana położenia obiektu object67 było widoczne dla wszystkich. x = object67_x = readbyte(object67_x) y = object67_y = readbyte(object67_y) object67_x = x object67_y = y writebyte( object67_x ) writebyte( object67_y ) Napisałem coś takiego i nie dzała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 20 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 To writebyte ma być na serwie tzn. ma ją odebrać i wysłać ( readbyte ) reszcie klientom. =) A najlepiej weź przykład Kirby Online i tam dodaj to / pozmieniaj różne rzeczy bo to nie wystarczy. :P I w kliencie też ma to odebrać. PS. Kurde zlampiłeś moją sygne. :] PS2. Fildina też sobie zrób na 39dll. =] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 20 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 Mogęś wspomnieć, że do real'ów używa się nie tylko writebyte(), writebyte(); // waga - 1byte, używasz jeżeli wysyłasz liczbę z przedziału 0-255 writeshort(); //waga - 2byte, używasz jeżeli wysyłasz liczbę z przedziału -32768 +32767 writeint(); //waga - 4byte, używasz jeżeli wysyłasz liczbę z przedziału -2147483648 +2147483647 Jest jeszcze kilka funkcji do wysylania real'i ale myśle, że poza writeshort i tak nigdy nie wyjdziesz :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boro Casso Opublikowano 20 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 No to teraz na serverze dałem w create jakiś tam path żeby się ruszało a w Step object67_x = x object67_y = y writebyte( object67_x ) writebyte( object67_y ) W cliencie zrobiłem tak dałem w step x = readbyte(object67_x) y = readbyte(object67_y) Tyle. Jak uruchamiam clienta to mam błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 20 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 A najlepiej weź przykład Kirby Online i tam dodaj to / pozmieniaj różne rzeczy bo to nie wystarczy. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boro Casso Opublikowano 20 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 Używam racer_example. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 20 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 Heh... jak mnie Pablo uczył to pokazywał tak: Jest to na zapisywanie danych i wysyłanie. writebyte(1); writeshort(x); writeshort(y); sendmessage(global.server); Odbieranie danych. a=readbyte(); swith(a) { case 1: x=readshort(); y=readshort(); break; } Coś w tym stylu (Lecz nie jestem do końca pewny). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 20 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 nom, pierwszy writebyte z jedynką to wysyłanie id, moze byc tam kazda liczba, zalezy co chcecie wyslac, np dla pozycji pilkaza id 1 a lda pozycji polki id 2 itd. Potem przy odbieraniu switchujecie pierwszą odebraną wartosc z bufera, czyli id wiadomosci, i dla kazdej wartosci (case 1:) robicie to co trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boro Casso Opublikowano 20 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 @off-topic Pablo wejdź na gg, bo byś mi jedną sprawę wytłumaczył poza forum, oczywiście jeżeli masz czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boro Casso Opublikowano 20 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 Żaden z powyższych sposobów mi nie dzała ;/ nie wiem czemu. Przy zabawie z tymi zmiennymi używam racer_example Niech ktoś mi jasno odpowie jak zmienną global.borocasso mam wysłać serverem i jak odebrać klientem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi