Bartholl Opublikowano 15 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2007 Robię gre rpg i mam ustawione że po wypiciu mikstury postać regenureje 20 hp. Jak zrobić żeby hp mogło sie regenerować tylko do 100 ? Napisałem taki kod if hlt > max_hlt { hlt = max_hlt } a postać ma 120/100 hp ! Gdzie jest błąd w moim kodzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 15 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2007 Przy piciu eliksiru. hlt=min(hlt+20,max_hlt) Voila. Poza tym upewnij się, jaką wartość ma zmienna max_hlt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 16 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 zły dział!! report... Wybacz, ale 16 punkt regulaminu obowiązuje. Warn. Marmot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 16 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 Reportuj ale nie baw się w moderatora... taka moja skromna uwaga... sposób Jakima jest dobry ale może być mało zrozumiały... spróbuj if hlt < max_hlt { if (hlt_max - hlt) < 20 { hlt = hlt_max; } else { hlt += 20; } } zresztą ja też pisałem z głowy więc mogłem się pomylić :) EDIT: ano racja dzięks :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanjuso Opublikowano 16 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 if (hlt_max - hlt) > 20 Tu chyba powinno byc "<". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 16 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 dobrze jest (chyba) :] @Bartholl: ale szkola juz sie skonczyla! :D (sygnatura) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi