Administratorzy gnysek Opublikowano 16 Czerwca 2004 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2004 Był sobie raz Franciszek (Franek, bo miał koło 18 lat), który mieszkał sobie w Hamtoral Town. Pewnego dnia przyszedł list od dziadka (a raczej z wioski dziadka), że dziadek kopnął w kalendarz. No więc biedny Franek, musiał do dziadka pojechać na pogrzeb. Gdy wracał już z pogrzebu, zaczepiła go najseksowniejsza w wiosce dziewczyna, pytając go czy nie może zostać (Franek wpadł jej w oko) na kilka dni. Franek na jej widok ogłupiał, ale nie mógł zostać w wiosce bo przeciez ma na dziś kupiony bilet. No więc wsiadł na statek (zaraz, zaraz, jak wsiądzie to wcale nie zrobię o niczym gry...). I w tym momencie nadbiega inna dziewczyna z miasta, i mówi, że z chęcią kupi od niego bilet i pojedzie do miasta w poszukiwaniu przygód. I w ten sposób Franek zostaje farmerem. Na dzień dzisiejszy gra jest ukończona w 10%, demo mozna pobrać na stronie http://www.farmerfran.prv.pl, niestety ostatnia wersja ma niedostępną większość poprzednich lokacji, ponieważ musialem przerabiać grę pod nowy GameMaker 5.3 (duzo nowych funkcji doszło), do tego nie wszędzie muza działa. Już nad tym pracuję :lol2: i za kilka dni będzie gotowa nowa wersja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Choosen Opublikowano 16 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2004 No i nie wiem co powiedzieć.. żadko się zdaża zeby ktoś robił na mnie takie wrażenie ( w pozytywnym znaczeniu tego słowa ) Pojawiasz się z nikąd i od ręki przentujesz projekt który ( przynajmniej graficznie ) bije na głowę wszystkie inne z tego forum. Ciężko mi powiedzieć cokolwiek o kodzie bo strona działa tragicznie :( Mam nadzieję, że po dłuższej chwili uda mi się zobaczyć to demo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 16 Czerwca 2004 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2004 Tak to jest z darmowymi serwerami... :lol2: Usłyszeć takie słowa od takiego człowieka... Zapomnialem dodać, że gra będzie obsługiwała dwa języki polski i angielski, z możliwością podmiany angielskiego na inny. Opcję językowe będą ustalane tylko raz, a pozostale ocje będą zapisywane do pliku i odczytywane przy każdym restarcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 16 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2004 No, no, gra sie prezentuje bardzo ładnie no i do tego zapowiedź ze screenami, rzadko tak jest :) Mam pytanie co do projektu: Grafike robisz sam czy nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolas Opublikowano 16 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2004 Grafikę ma z gry Harvest Moon: FOMT. Wiem po długooo w to grałem. W twojej grze będą maszyny rolnicze (ciągniki itp..) ? (tego najbardziej brakuje w HM:FOMT w innych wersjach też.) I czy będzie można się żenić?? Jak tak to koniecznie zrób tą wróżkę z nad stawu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mif@ Opublikowano 16 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2004 Ja gierki raczej nie ściągne. Powód ? = 0.75 kb/s ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooman Opublikowano 16 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2004 No musze przyznać że gra jak na bete wygląda świetnie zarówno pod względem wizualnym jak i kodu. Jednak jest kilka rzeczy do poprawienia. Między innymi nie jestem pewien ale wydaje mi się że spada FPS. MOżeby tak usunąć te półprzeźroczyste logo na rogu ekranu ? Bo jeśli było robione poprzez skrypt to może być to przyczyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajot Opublikowano 16 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2004 A ja was wszystkich zaskoczę =) Jak dla mnie robić jaki kolwiek klon Harvest Moona jest przekleństwem. Była to gra w którą grałem bez opamiętania, i nie mogłem się od niej oderwać (Niedługo mam zamiar zagrać znów :] ) . Co do nowej Alphy (Przynajmniej tak jest napisane na stronie co mnie bardzo zdziwiło :] ) to się zawiodłem. Sam fakt że zaporzyczyłeś grafikę z HM'a jest dla mnie błędem. Od strony grywalności - Hmmm... Jak dla mnie ubogo :/ A Nawet bardzo. Ogromna ilośc bugów, itp. Jeżeli chcesz zrobić coś dobrego czeka cię jeszce bardzo daleka i kręta droga -_-... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Choosen Opublikowano 16 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2004 A ja tam swoje zdanie podtrzymam. Fakt, gra ma jeszcze sporo błędów a grywalność nie powala... Do zrobienia jest jeszcze mnóstwo rzeczy, ale to co juz jest tez robi wrazenie. Jesli wytrwasz do konca zapowiada się niezly hit :thumbsup: Gratuluje umiejętności. Nie zajrzę w kod.. ale na pierwszy rzut oka nie jest źle B) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 17 Czerwca 2004 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2004 Błędy będą naprawione, a co do zwalniania to tez zauważylem, ale przyciemnianie ekranu jest zrobione za pomocą funkcji draw i alpha zmienia się w stepach... Na 100 dziś naprawię, i może jutro będzie już nowa wersja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Choosen Opublikowano 17 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2004 Błędy będą naprawione, a co do zwalniania to tez zauważylem, ale przyciemnianie ekranu jest zrobione za pomocą funkcji draw i alpha zmienia się w stepach... <{POST_SNAPBACK}> Tego się własnie obawiałem... Narazie ( przynajmniej na mojej maszynie ) gra chodzi płynnie więc może nie miec to większego znaczenia, ale zamiast funkcji draw ktora działa bardzo wolno ( a juz z wspolczynnikiem alfa bardzo bardzo wolno ) proponuje sprubowac z screen_gamma( r , g , b ) Mysle ze znacznie przyspieszy to gre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 17 Czerwca 2004 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2004 Używalem tego skryptu, ale miałem problem z tekstami mieszkańców, więc zaistniała potrzeba wyświetlania show_message(), ale już stworzylem skrypt na gadanie więc mogę faktycznie wrócić do screen_gamma(). Problem tylko stanowić będzie okno dialogowe do cheatow [ get_string() ] Co do transferu spróbujcie FlashGetem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajot Opublikowano 17 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2004 U mnie równierz działa wszystko płynnie =] Ale też zostane przy swojej wersji. Jak narazie w tej wersji nie widze jakiś rzeczy które powalał by mnie na twarz, nawet nie moge kupić nasion -_-... A tym bardziej używać narzędzi (Chyba że można to sorx :/) , a sam bieg w raz z chodzeniem, i dochodzeniem do drzwi z napisem zamknięte nie jest czymś wyjątkowym :/ PS. - Miałem transfer zwykłym Iedownload'ereme - 15 kb's :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 17 Czerwca 2004 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2004 Jak instalujesz grę to w menu Start w katalogu gry jest plik pomocy <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 18 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2004 No, no, gierka prezentuje się bardzo dobrze, ta muzyka jak lecą napisy o wersji testowej jest jakaś taka dziwna, lepiej by było jakby była rozdzielczosc 640x480 bo za małe to okienko troszeczke, pozatym wszystko ok i mam nadzieje że gra zostanie ukończona :) powodzenia. edit: Vardi, rozszerzanie okna jest w menu opcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 18 Czerwca 2004 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2004 Świetny projekcik, trzymam kciuki. Stare dobre czasy. Grałem tylko w wersję na SNESA. Błędziochów trochę jest jak np. podlewanie konewką czterech pól jak się dobrze ustawi, ale to alpha. :-) Mam dwa zastrzezenia. Logo i panel nie musza byc polprzezroczyste. Najlepiej to te logo po lewej w ogole wywalic. Poza tym rozszerzanie sprzetowe na niektorych kompach musi strasznie mulić. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 18 Czerwca 2004 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2004 Przez te przeswity gra zwalniała :P wię już naprawiam, ale zastanawiam sie czy nie warto zaczekać na GameMaker6, żeby zrobić 3d albo wogule jakieś C++... Co do konewki to błąd znaleziony, dalem za duży obszar kolizji dla kratek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lion Opublikowano 21 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2004 ja w tą gre nigdy nie gralem ale jeżeli zapozyczyles ta grafe wlasnie z niej to dla mnie jestes lamą :) Kazdy komu nie chce się robić wlasnej dla mnie jest lamerem Ranma_man: Rozumiem, ze w kazdej twojej grze bedzie muzyka i dzwiek wlasnej produkcji. Chyba nie chcemy sie zlamic? Bwo: Usunąłem posty, w których garstka użytkowników (również ja) naskoczyła na Liona, nie zgadzając się z jego wypowiedzią. Przykłądowym textem jest wyżej napisany EDIT przez Ranmę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 22 Czerwca 2004 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2004 Docelowo gra ma być 3d, ale obecnie posiadam za małą wiedzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 22 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2004 @Gnysek: Nie martw się. W każdej chwili można zrobić izometrię :D . Dla niedoświadczonego wygląda jak trójwymiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lion Opublikowano 23 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2004 @Gnysek - ja juz Ciebie nie rozumiem.... to ty zapożyczasz ta grafe czy robisz swoją i częśc ma byc 2d a czesc 3d ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 24 Czerwca 2004 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2004 obecnie pracuje nad 2d, ale w każdej chwili jestem skłonny przejśc na 3d. Poprostu w 2d rozwiążę wszystkie problemy z grą, tworząc wszystko co się da tym samym kończąc grę i potem przerobię ją na 3d. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 24 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2004 Cos mi sie wydaje, ze więcej problemów będziesz miał z 3D niż z rozwiązaniem problemów w 2D =] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 24 Czerwca 2004 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgadza się, dlatego najpierw robię 2d :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lion Opublikowano 25 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2004 A gre robisz sam czy jeszcze z kimś?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 26 Czerwca 2004 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2004 uznałem to za cel mego życia - zrobię ją sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 30 Lipca 2004 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2004 no cóż, trochę w grze musialem pozmieniać, zrobilem nowy system rozmów, zmieniam engine pola (jak moge w pamięć wrzuciś 32 000 tablic, to zamiast zczytywać pole z pliku, będzie ono cały czas w pamięci). Ostatni gadam z kolesiem z japoni, na temat tłumaczenia na japoński ! To będzie dopiero jazda :P Najnowszeo demo spodziewajcie sie około 1 września. Na 100% w tej wersji będzie już kilku mieszkańców, poprawiony będzie engine wpisywania tekstu, oraz będzie działało sejwowanie. Dodam też 2 rodzaje nasion, i sklepik. W lesie znajda się też miejscowe zjawy. Na stronce znajdziecie screen z jednym z nich "tofikiem". Z założenia stworki będą 4 i będą odgrywały ważną role w grze, a jaką zobaczycie sami. W międzyczasie trwają też prace nad farmerem franem 2, w ktorym wyjątkowo nie będziemy hodować krów, a do nich... strzelać. Zadaniem będzie ratowanie skrzatow, będzie około 20 leveli i tak z 10 postaci. Jakieś dodatki, będzie multiplayer (ale nie przez sieć). Dobra to wszystko narazie, oczekujcie franka już za miesiąc w wersji 0.7 i ukończonego w 45%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrysław Opublikowano 30 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2004 Ja ciągle czekam z niecierpliwością. :D Z tego, co tu czytam, to szykuje się naprawdę niezła gra. Trochę szkoda, że zapożyczona grafika, ale mimo wszystko będzie w co pograć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 30 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2004 No to ja coś napiszę, bo nie pisałem. Fabuła bardzo ciekawa, ale jest bardzo dużo zgapione z Harvest Moon (np. śmierć dziadka i dostanie farmy). To co mi się podoba że nie jest ściągnięte z HM w tej fabule, to to, że już wcześniej znalazł dziewczynę i nie trzeba jej szukać :P (najbardziej nie lubiałem w HM właśnie tego, bo zawsze mi rywal zabierał :D ). Już + za fabułę. Grafika jest ładna, bo z HM wzięta. Mimo to nie obniżę oceny, bo wydaje mi się, że chciałeś zrobić polskiego HM :P . Wolałbym też, żeby gra była izometryczna, jak to było w HM 64 i w HM BTN (moje ulubione HMy :D ). Więc dalej. Oceniłem to tylko po screenach i twoim opisie, bo gry nie mogę za wuja (lepiej wygląda z pomyłką :P ) ściągnąć. Więc po screenach o grze mogę powiedzieć: Nach riechts so gut :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 24 Sierpnia 2004 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2004 nowy xtreme 3d prezentuje się super, może na nim coś zacznę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi