M@ti002 Opublikowano 4 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 witam. mam problem. otoz moj hero przy nacisnieciu strzalki w prawo sie przesuwa po podlozu, a on ma biec (biegać). Moj kod wyglada tak: if place_free(x+4,y) x+=4 {image_speed=30} hmm... czy ktos moze pomoc? :alien: PS sorry za tworzenie tyyyyyyyyyylu tematow :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 4 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 No to dopisz w tym warunku zmianę sprita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zychu Opublikowano 4 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 czy image_speed=30 to troszke nie zadurzo? 1 jest bardzo duzo xD zmien to bo moze animacja tak szybko sie przesowala ze nie bylo widac xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 4 Czerwca 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 ta, animacja na poziomie 0.4 powinna już starczyć (ja takiej uzywam jako bieg, normalnie 0.1 albo 0.2). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 4 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 Gnysek i to plynnie wyglada? ja tam zawsze ustawiam 1 a na bieg 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zychu Opublikowano 4 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 ja na chodzenie zawsze daje 0.5 na bieg 0.8-1 i to tez zalezy od room speed ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 4 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 nie dziala. hero "chodzi" dopiero po puszczeniu strzalki, a jak naciskam strzalke to on "stoi" ("chodzenie i "stanie" to wyglady sprita, hero porusza sie juz super) moj kod wyglada tak: event: keyboard left (klawiatura baz strzalki) zadania hero w evencie: - change sprite into <sprite z hero idacym w lewo> - kod: if place_free(x-5,y) x-=5 if hspeed > 0 {image_speed=1} if hspeed < 0 {image_speed=1} if hspeed=0 {image_speed=0} w evencie keyboard right to samo tyle ze kod ustawiony na if place_free(x+5,y) x+=5 a change sprite jest ustawiony na change sprite into <hero idacy w prawo> co robic? EDIT: dobra juz sobie poradzilem... zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi