M@ti002 Opublikowano 18 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 witam znowu. mam problem. jak zrobić żeby "przeciwnik" poruszał sie losowo w 8 stron (lewo, prawo, góra, dol i te pośrednie) losowo, np porusza sie przy 1 włączeniu gry "przeciwnik" porusza sie np. góra, lewo, dol, prawo, a przy 2 włączeniu gry np. dol, prawo, góra, lewo. PS wielkie sorry, jeśli już był taki temat, ale szukałem i nie znalazłem. z góry wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bixon Opublikowano 18 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Ustawiasz w create objektu tymi strzałkami czerwonymi... (Move Fixed) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 18 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Jedno pytanie: ma być to ruch całkowicie spontaniczny czy z przyciąganiem do siatki? Jeśli chcesz ustawić losowy kierunek początkowy, w zdarzeniu CREATE obiektu musisz ustawić: direction=45*floor(random(8)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 18 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 a np. jak zrobić żeby później zmienił kierunek, np po 5 sekundach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 18 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 a np. jak zrobić żeby później zmienił kierunek, np po 5 sekundach? Wykorzystaj alarmy. Alarmy możesz inicjować w CREATE: alarm[0] = liczba sekund * room_speed //w tym wypadku podstawiasz '5' ...i później dodawać warunki w STEPIE: if alarm[0] = 0 { direction=45*floor(random(8)) } Osobiście z alarmów nigdy nie korzystam, więc mogłem coś pomieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 18 Maja 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 zamiast w stepie daj po prostu w evencie alarm0 direction=45*floor(random(8)); alarm[0]=5*room_speed; Pamiętajcie o średnikach, GML nie jest na to czuły, ale wprawicie się w złe nawyki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi