Kubas Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Witam, kompletnie nie wiedziałem gdzie umieścić ten temat, ale do rzeczy.. Otóż jestem grafikiem 3d i moje modele (pojazdów) trafiają do różnych gier, jednak chciałbym rozwinąć horyzont i stworzyć grę, konkretnie symulator jazdy samochodem (oczywiście 3d), z ładną grafiką, fizyką jazdy itp. Nie myślcie odrazu, że "oho kolejny n00b chce zrobić gre ale nie wie jak", szukam poprostu osoby która zna się na gm(głównie o niego mi chodzi) lub c++ itd. i stworzyła by strukturę gry : fizyka, grafika i inne, stroną 3d zajmuje się ja :) jeżeli gra by powstała nie byłaby komercyjna, chodzi o takie coś jak np. "maluch sim". Szczegółów nie będę tutaj opisywał, jeżeli ktoś jest zainteresowany, proszę o kontakt (gg podane w profilu), PS: Jeżeli ktoś by chciał, mogę pokazać jakieś swoje prace, pracuje głównie w Zmodelerze, 3Dmaxa używam raczej żadko, do renderów. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 lol... Man a gdzie są jakieś próbki? Jakieś przyklady twojej pracy? Coś co wyrazi twoje możliwości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanjuso Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Ja jeszcze dodam, ze w gmie nie ma sensu robic samochodowki w 3d. Albo bedzie zbiedzona, albo baaardzo wolna. Chyba zeby uzyc jakichs dlli ale zadnym z nich sie nie interesowalem, wiec nie moge nic powiedziec na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubas Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Polonez cargo (wip) Trabant 1.1 kombi (wip/95%) Jelcz 640 (low poly) To jeszcze nie wszystko ale więcej chyba nie potrzeba :) Głównie moje prace to auta, ale z budynkami i mapą nie byłoby żadnego problemu. :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 WoowW Wypaśne na jakim programie to robisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki77 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Prace niezłe. Pamiętam ktoś już robił na GMClanie samochodówkę 3D, ale nie posiadał modeli samochodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 w GMie jest możliwe zrobienie gry 3D. na GMC jest taka gra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubas Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Wszystko robię w Zmodelerze, całkiem przyjemny programik. Hanjuso, skoro można w gmie stworzyć strzelankę z całkiem ładną grafiką, podejrzewam, że samochodówkę też by się dało, można coś by było pokombinować z ODE, jednak jeżeli nie znajdę nikogo, kto chciał by ze mną współpracować, będę musiał sam się za to zabrać :o / z czego musi składać się taka gra ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Game Maker, przestudiowanie pliku pomocy, nauka obsługi DLLi - w szczególności GMIrrlicht i GM ODE, przy czym nie przeraź się prędkością tego drugiego. Moim zdaniem, bardziej opłacalne by było napisanie tego w Irrlicht, albo pod czymś innym w C++ czy C#. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Chętnie mogę się przyłączyć bo sam robie wyścigówkę 3d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki77 Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Chętnie mogę się przyłączyć bo sam robie wyścigówkę 3d Elvis! Przez Ciebie sie drożdżówką zachłysnąłem xD z czego musi składać się taka gra ? Stworzenie samochodówki 3D znowu nie jest jakieś MEGA trudne. Ale tak jak już w tym temacie wspomniano gra będzie miała na pewno niski FPS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubas Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Elvis, jeżeli możesz, to chciałbym zobaczyć jakieś efekty twojej pracy, jeżeli są :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Elvis, jeżeli możesz, to chciałbym zobaczyć jakieś efekty twojej pracy, jeżeli są :) Mogę zrobić samochodówkę :) ale jak widać nie mam samochodu znam skrypt na dodawanie samochodu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Wow... To musi być skomplikowane ;/ Samochodówka w 3d w GM to raczej żadny problem... Wnioskując z prac Kubasa, można założyć, że będą to obiekty 2.5d, co nie wpłynie zbytnio na wydajność gry. Pomijając fakt, że będzie ją obciążało jeszcze modelowanie obiektów i operacje kamery, co jednak może nieco spowalniać FPS... Jednakże potęga Irrlicht'a czy chociażby Xtreme'a jest dotychczas niezmierzona, więc być może wyjdzie z tego cóś... :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Wnioskując z prac Kubasa, można założyć, że będą to obiekty 2.5d, co nie wpłynie zbytnio na wydajność gry. Nie mam zielonego i brązowego pojęcia co ma znaczyć 2.5d. Nie ma wymiarów pośrednich, jest tylko x, y i z(w 3d) i ew. czas :P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 wcale nie są potrzebne dll'e aby wczytać modele i w czasie gry nie zwalniało FPS'ów, znalazłem w necie ( od czego jest internet?? xD ) skrypt na wczytywanie modeli lecz trochę długo się wczytuje kilka modeli Download: https://gmclan.org/up1717_3_d3d_model_load_ext_FINAL.html Jest tam tutorial itp. Naprawdę warto to wykorzystać :P I nie trzeba się uczyć Irrlicht'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Irrlicht'a nie da się uczyć, trzeba go czuć :3 @dziadekkleofas: Jak to ?? Nigdy nie slyszałeś o genialnym wynalazku, jakim jest grafika 2.5d ?? Przecież to było tyle razy na forum xD Grafiką 2.5 jest obiekt trójwymiarowy, ale nie tworzony przez modelację i łączenie obiektów 3d ani tekstur, lecz zwykły obrazek, który wygląda jak w 3d :P Przykładem są właśnie takie obrazki Kubasa. Tak na marginesie, to grafika 2.5d zalicza się do rasterowej, a nie, jak 3d, do wektorowej :D I ma wymiary x oraz y. A 3d ma x, y, z. Z czwartym wymiarem (czas), to już jest 4d. :P @Up: To chyba komendy m.in. z Xtreme 3d :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubas Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Grafiką 2.5 jest obiekt trójwymiarowy, ale nie tworzony przez modelację i łączenie obiektów 3d ani tekstur, lecz zwykły obrazek, który wygląda jak w 3d Przykładem są właśnie takie obrazki Kubasa. Nie wiem czy traktować to jako komplement ? :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Uojt, niezbyt głeboka ma dyskrecja :P Traktuj jak chcesz :D Ważne, że tworzenie takiej grafiki jest już pracą na dość wysokim poziomie :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubas Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Nie wiem w jaki sposób tworzy się grafikę 2.5D, 3d tworzy się za pomocą siatki uformowanej w odpowiedni sposób :) To jest niby złudzenie 3d ? :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Ale wtopa Spyro :] . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Mi to wygląda na nałożenie takiej siatki i ewentualne pokolorowanie na gotowe zięcie takiego samochodu, ale mogę się mylić, w przeciwnym razie jesteś w tym świetny :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firemark Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Ladne, ladne , low poly i wogóle czyste pro :D Tylko połysku brakuje :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jecht Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Świetne :) Chętnie bym zobaczył jak GM to udźwignie :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubas Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Ja już nie wiem jak mam wam udowodnić, że to czyste 3d :] przecież istnieją 3d maxy, w których po wgraniu Vraya(silnik renderujący) i jeżeli się na tym zna, można stworzyć takie coś : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...9f0d0d7217.html i to jest 3d, przedstawiony w taki sposób, żeby jak najbardziej przypominał realistyczne zdjęcie auta Koniec już rozmowy na ten temat. Jecht, w grze planuję użyć mniejszej ilości poly na auta, myślę, żeby je jeszcze podzielić, żeby zwiększyć płynność gry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jecht Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2007 No, to w takim razie czekam na pierwsze demko :] Tylko chyba jeszcze nie masz z kim, czy się mylę? :) (Wbrew pozorom jak zabrzmiała, to nie była złośliwa odpowiedź). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubas Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Grę będę robił z LionX'em :),dziękuję wszystkim, którzy wypowiadali się w temacie :)Temat do zamknięcia. :bye1: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi