LolikZabójca Opublikowano 26 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 Cześć, mam trzy kąty A, B i C. Kąty A i B są swoim lustrzanym odbiciem(A + 180 = B). W jaki sposób sprawdzić, czy kąt C jest bliżej kąta A, czy B? Dodam, że żaden z kątów nie jest stałą. Jedyne co jest stale w tym problem to, że kąt A i B są względem siebie obrócone zawsze o 180 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 26 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 A pokaż może na obrazku jakimś to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 26 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 Żeby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba wiedzieć, w jakiej relacji jest kąt C do reszty i co rozumiesz poprzez "kąt C jest bliżej kąta A". Chodzi Ci o miarę kąta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabójca Opublikowano 27 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 No podam taki przykład(bardzo prosty, żeby łatwo było zrozumieć): Kąt A ma 90 stopni, B ma A + 180 = 240 stopni. W pierwszym przypadku miara kąta C jest "bliższa", kąta A. W przypadku drugim kąt C jest bliżej kątowi B. Potrzebuje funkcji która określi mi która sytuacja ma miejsce. Dodam jeszcze, że może zajść przypadek po drugiej strony. Chodzi mi o prostą funkcję w której podaję miary trzech kątów i zwraca mi czy kąt pierwszy, czy drugi jest bliższy mierze kąta trzeciego. Np. (0, 180, 92) da mi informacje, że kąt C jest bliższy kątowi B, z tego powodu że kąt ten jest bardziej przechylony w stronę kąta B niż A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 By określić "bliskość" kąta C do kąta A, musisz zbadać wartość bezwzględną różnicy między kątami C - A. Jeżeli wpada do przedziału od 0 (włącznie) do 90 stopni (wyłącznie), to C i A są "blisko". Jeżeli miara |C - A| jest natomiast większa od 90 stopni, bliżej jest do B. Uwaga! Różnica między kątami powinna być wielkością z przedziału (-180°, 180°]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi