LolikZabójca Opublikowano 5 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Mam taką tabelkę: Chciałbym napisać zapytanie SQL które zwróci mi wszystkie data_id_sender które mają on_status == 1. Z tym, że nie chciałbym ich dublować. Jeśli takich rekordów będzie dużo to nie chcę otrzymywać np. 1;1;2;2;1;3;1;2;4;2;3;1; tylko z tego wybrać UNIKALNE wartości(1;2;3;4). Jak napisać taką kwerendę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 5 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Użyj GROUP BY i grupuj pole `data_id_sender`https://dev.mysql.com/doc/refman/8.0/en/group-by-modifiers.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 5 Września 2019 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Powino tez zadziałać SELECT DISTINCT data_id_sender FROM xxxx...., gdyby jednak był problem - to zapytanie powyżej. Pamiętaj tylko, że przy którymkolwiek grupowaniu nie wiesz z którego rekordu będą pozostałe pola. Zazwyczaj z pierwszego w danej "grupie", ale różnie bywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi